Ρεύμα: Έγκριση από Κομισιόν για επιδότηση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Έγκριση από Κομισιόν για επιδότηση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Δυνατότητα ενίσχυσης με έως 150 εκατ. ευρώ για την περίοδο Απρίλιος 2023 - Ιούνιος 2024.

Τον δρόμο για τη μείωση του κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών, και τη θωράκισή τους αναδρομικά από τα μέσα του 2023 από τις υψηλές τιμές ρεύματος, άνοιξε η έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν του σχήματος στήριξης που είχε υποβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως συνέβη και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., το σχήμα στήριξης εντάσσεται στο ευρωπαϊκό Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων (TCTF) για τη στήριξη της οικονομίας της Ε.Ε. μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των Βρυξελλών, το ελληνικό σχέδιο ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, αν και σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr για τη στήριξη δεν πρόκειται να απορροφηθεί το σύνολο του ποσού. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα διοχετευθεί μέσω των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή μειώσεων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Το χρονικό διάστημα στήριξης θα καλύψει την περίοδο από τον Απρίλιο 2023 (όταν κοινοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα) έως τον Ιούνιο του 2024 (καθώς η ισχύς του Προσωρινού Πλαισίου έχει επεκταθεί έως τα μέσα του επόμενου έτους).

Δυνατότητα επιδότησης θα έχουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν οι χαλυβουργίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες αλουμινίου, οι κεραμουργίες, οι υφαντουργίες , οι βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, καθώς και οι υαλουργίες.

«Βουτιά» στα EBITDA

Το μέτρο αναμένεται να δώσει σημαντική «ανάσα» στους δικαιούχους, ώστε με τη συγκράτηση του ενεργειακού τους κόστους να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους εντός και εκτός των συνόρων της Ε.Ε.

Οι επιλέξιμες βιομηχανίες για επιδότηση θα πρέπει να πληρούν μία σειρά κριτηρίων, ξεκινώντας από το ότι θα πρέπει να αποδείξουν πως η ενεργειακή κρίση έκπληξε την ανταγωνιστικότητά τους. Ενδεικτικά, θα πρέπει κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 να είναι υψηλότερο από το 2021, όπως επίσης να έχουν καταγράψει ελάττωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας τουλάχιστον κατά 40%.

Επίσης, δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών. Παράλληλα, δεν θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση όσες επιχειρήσεις έχουν συνάψει διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Βουτιά 11% στην κατανάλωση το 2023 – Οι εισαγωγές LNG πρώτη πηγή τροφοδοσίας

Σιάμισιης: Δεν αλλάζει ο έλεγχος της Helleniq Energy με το placement – Εξελίξεις σε 3 με 6 μήνες για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ρεύμα: Μέτρα για την επάρκεια της Κρήτης – Σε δύο φάσεις οι παρεμβάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider