Η κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει για πρώτη φορά το 2023 περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις του Κέντρου Έρευνας για την Ηλιακή Ενέργεια και το Υδρογόνο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (ZSW) και του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων (BDEW), οι οποίες είναι στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν λίγο κάτω από το 52% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά το υπό εξέταση έτος, πέντε ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος.
Η ZSW και η BDEW υποθέτουν ότι η συνολική ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 θα είναι περίπου 517,3 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν ιδιαίτερα υψηλά μερίδια τον Ιούλιο (59%), τον Μάιο (57%) και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο (55% έκαστος). Τον Ιούνιο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φως του ήλιου έφθασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ 9,8 δισεκατομμυρίων κιλοβατώρων. Η χερσαία αιολική ενέργεια σημείωσε νέο ετήσιο ρεκόρ με 113,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Με 267 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, παρήχθη περισσότερη κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια από ποτέ άλλοτε.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», εξήγησε η Kέρστιν, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του BDEW.
Ωστόσο, η πορεία προς μια εντελώς κλιματικά ουδέτερη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι μια σίγουρη επιτυχία.
«Μπορούμε να επιτύχουμε το δεύτερο 50% μόνο εάν οι πολιτικοί συνεχίσουν να απομακρύνουν με συνέπεια όλα τα εμπόδια για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Η απόφαση που ελήφθη στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Ντουμπάι για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο απαιτεί την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εντελώς νέες διαστάσεις, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ZSW, Φρίτχγιοφ Στάις.
Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης απαραίτητη για την εξαγωγή του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα με τη βοήθεια των λεγόμενων εγκαταστάσεων άμεσης δέσμευσης του αέρα. Το CO2 που λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο, μαζί με το πράσινο υδρογόνο, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πηγή άνθρακα για τη μελλοντική ζήτηση υδρογονανθράκων.