Ενέργεια: Ξεκινά η λύση για απελευθέρωση ηλ. «χώρου» - Έρχεται ο 1ος διαγωνισμός φωτοβολταϊκών με μπαταρίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Ξεκινά η λύση για απελευθέρωση ηλ. «χώρου» - Έρχεται ο 1ος διαγωνισμός φωτοβολταϊκών με μπαταρίες
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγραμματίζει να ετοιμάσει εντός του 2023 την πρώτη δημοπρασία για ώριμα ηλιακά πάρκα με μονάδες αποθήκευσης, ώστε αυτή να διεξαχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Στόχος να «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση 200-300 MW.

Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο κινητροδότησης φωτοβολταϊκών τα οποία έχουν ήδη κατακυρώσει ηλεκτρικό «χώρο» στο δίκτυο, ώστε να προσθέσουν μπαταρία. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το ΥΠΕΝ προγραμματίζει να προετοιμάσει τον πρώτο σχετικό διαγωνισμό έως το τέλος του έτους, για να διεξαχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στην προσθήκη μπαταριών σε ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 2.000 MW, το οποίο έχει όρους σύνδεσης. Με την πρώτη δημοπρασία, θα δρομολογηθεί η υλοποίηση των πρώτων 200-300 MW, τα οποία θα κλειδώσουν λειτουργική ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι με τον συνδυασμό με μία μονάδα αποθήκευσης «πίσω από τον μετρητή» (behind the meter), ένα φωτοβολταϊκό καταλαμβάνει μικρότερο ηλεκτρικό «χώρο» από την εγκατεστημένη ισχύ του. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, αν ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 MW συνδυαστεί με μία μπαταρία διάρκειας 1 ώρας, τότε αντί για 2 MW, δεσμεύει το 50% του ηλεκτρικού «χώρου», δηλαδή 1 MW.

Ως συνέπεια, τα φωτοβολταϊκά 2.000 MW θα «καταλάβουν» δυναμικότητα στο δίκτυο 1.000 MW (το μισό όσης προβλεπόταν). Κάτι που σημαίνει πως θα εξοικονομηθεί ηλεκτρικός «χώρος» άλλων 1.000 MW, για να συνδεθούν νέα έργα.

«Σφιχτές» προθεσμίες υλοποίησης

Όπως έχει γράψει ήδη το Insider.gr, αυτή τη στιγμή τα περιθώρια για όρους σύνδεσης έως το 2030 σε καινούρια έργα είναι ανύπαρκτα στην πράξη. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως είτε θα πρέπει να εξευρεθεί ηλεκτρικός «χώρος», είτε οι Διαχειριστές θα χρειαστεί να δίνουν όρους σύνδεσης σε καινούριες μονάδες ΑΠΕ, οι οποίοι θα ενεργοποιούνται μετά το τέλος της 10ετίας.

Ωστόσο, μία τέτοια απόφαση θα «πάγωνε» τις επενδύσεις στον κλάδο. Επίσης, η ωρίμανση νέων «πράσινων» επενδύσεων δεν έχει νόημα να ανακοπεί, καθώς τίποτα δεν προεξοφλεί πως όσα έργα έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό «χώρο», και βρίσκονται υπό ανάπτυξη, θα υλοποιηθούν σίγουρα. Εξ ου και το μέλημα του ΥΠΕΝ να βρεθεί δυναμικότητα για νέα έργα.

Για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς, η «δεξαμενή» των υποψήφιων μονάδων είναι «απλά» φωτοβολταϊκά τα οποία έχουν ήδη δεσμεύσει «χώρο» στο δίκτυο. Η «δεξαμενή» αυτή ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε συνολική ισχύ 11.700 MW περίπου.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 (του Ιουνίου 2023), φωτοβολταϊκά ισχύος 10.590 MW έχουν όρους σύνδεσης στο σύστημα μεταφοράς και 1.141 MW στο δίκτυο διανομής. Επομένως, όλα αυτά τα έργα βρίσκονται υπό ανάπτυξη, έχοντας εξασφαλίσει δυναμικότητα για να ηλεκτρισθούν, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

Τα έργα των 2.000 MW που θα προκριθούν από τις δημοπρασίες θα έχουν συγκεκριμένες, και πολύ «σφιχτές», προθεσμίες για να υλοποιηθούν. Κι αυτό γιατί η κατασκευή τους μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, και όσο το δυνατόν πιο σύντομα, θα επιτρέψει στον Διαχειριστή να προχωρήσει εξίσου γρήγορα στην προσφορά όρων σύνδεσης στον επόμενο «γύρο» επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Υπό εξέταση νέα διορία για μεταφορά στο «πράσινο» τιμολόγιο – Ανατροπή για «ενεργειακό τουρισμό»

Τα νέα ρεκόρ της Cenergy – «Βλέπει» EBITDA έως 200 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023

Ακίνητα: Τι αλλάζει στη φορο-έκπτωση για τις ανακαινίσεις – «Kόφτες» στις δαπάνες για υλικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider