Goldman Sachs: Τα δύσκολα πέρασαν - Τέλος στο «Cash is King» - Μείωση επιτοκίων από το δεύτερο μισό του 2024

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Τα δύσκολα πέρασαν - Τέλος στο «Cash is King» - Μείωση επιτοκίων από το δεύτερο μισό του 2024
Με τον τίτλο «The Hard Part Is Over» επέλεξε η Goldman Sachs να δημοσιεύει τη νέα ενότητα των μακροοικονομικών της εκτιμήσεων για το 2024, λαμβάνοντας μια κλίση υπέρ ενός πιο ευοίωνου σκηνικού. Οι εκτιμήσεις για μετοχές, ομόλογα, πετρέλαιο. Γιατί τα μετρητά θα χάσουν τη λάμψη τους το 2024.

Με τον τίτλο «The Hard Part Is Over» επέλεξε η Goldman Sachs να παρουσιάσει τη νέα ενότητα των μακροοικονομικών της εκτιμήσεων για το 2024, λαμβάνοντας μια κλίση υπέρ ενός πιο ευοίωνου σκηνικού.

Όπως αναφέρει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος του επενδυτικού οίκου, η παγκόσμια οικονομία έχει υπεραποδώσει σημαντικά το 2023, ξεπερνώντας μέχρι και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται σε μια καλή πορεία για να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις που έθετε το consensus των αναλυτών πριν από ένα χρόνο, κατά 1% παγκοσμίως και κατά 2% στις ΗΠΑ, ενώ ο δομικός πληθωρισμός υποχωρεί από το 6% το 2022 στο 3% σε όλες οικονομίες που είδαν μια εκτόξευση των τιμών μετά την πανδημία του κορονοϊού. Οι οικονομολόγοι του οίκου αναμένουν ανάπτυξη της τάξεως του 2,1% στις ΗΠΑ (στο 2,7% αναμένεται φέτος) στο 2024 και στο 1,9% το 2025, 0,9% και 1,5% στην Ευρωζώνη για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και στο 4,8% και 4,2% στην Κίνα, ενώ από το 2025 αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρώς η αναπτυξιακή δυναμική της βρετανικής οικονομίας (από 0,5% στο 1%).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω από το νέο έτος, ενώ αν και η ομαλοποίηση - εξομάλυνση στις αγορές προϊόντων - αγαθών και εργασίας έχει προχωρήσει αρκετά, η πλήρης αποπληθωριστική τους επίδραση εξακολουθεί να εκτυλίσσεται, με τον δομικό πληθωρισμό να αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% - 2,5% έως τα τέλη του 2024.

«Δεν θεωρούμε πως το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο», αναφέρουν οι οικονομολόγοι του οίκου. Πρώτον, αν και η βελτίωση του ισοζυγίου προσφοράς - ζήτησης στον σκέλος των αγαθών έχει πλέον ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ο αντίκτυπος στον αποπληθωρισμό βασικών αγαθών εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα και πιθανότατα θα συνεχιστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της νέας χρόνιας.

Δεύτερον, ο «πληθωρισμός των καταφυγίων» αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά. Αυτό ισχύει για όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, αν και το μέγεθος του αντίκτυπου είναι μικρότερο στην Ευρωζώνη και στη Βρετανία, όπου η ιδιοκατοίκηση εξαιρείται από τα βασικά μέτρα για τον πληθωρισμό. Τρίτον, και πιο σημαντικό, το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης στην αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Θεωρητικά, αυτή η βελτίωση θα μπορούσε να συμβεί με έναν πιο ευνοϊκό - θετικό τρόπο μέσω της μείωσης των θέσεων εργασίας ή με έναν πιο καταστροφικό τρόπο μέσω της αύξησης της ανεργίας.

Στην πράξη, η μέχρι πρότινος προσαρμογή έχει επιτευχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με έναν καλοήθη τρόπο, καθώς οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί χωρίς αύξηση της ανεργίας (μετατόπιση της καμπύλης «Beveridge» προς την προ πανδημίας θέση της). Η Goldman Sachs αναμένει ότι η σταδιακή επανεξισορρόπηση θα παραμείνει ως επί το πλείστον ανώδυνη, καθώς τα ποσοστά ανοίγματος θέσεων εργασίας παραμένουν υψηλά σε σχέση με τα επίπεδα που συνεπάγονται τα θεμελιώδη μεγέθη (και επομένως έχουν περιθώριο περαιτέρω εξισορρόπησης) στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs διατηρεί την πάγια θέση της, πως ελλοχεύει ένας περιορισμένος κίνδυνος ύφεσης, θέτοντας πιθανότητες υλοποίησης ενός τέτοιου ενδεχομένου στο 15% για τις ΗΠΑ. Μάλιστα, βλέπει αρκετούς θετικούς «καταλύτες» που δύναται να υποστηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών, των χαμηλότερων πιέσεων από την αυστηροποίηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, της ανάκαμψης της μεταποιητικής δραστηριότητας και μιας μεγαλύτερης προθυμίας των κεντρικών τραπεζών να προβούν σε μειώσεις - «ασφαλείας» των επιτοκίων εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη.

Οι περισσότερες από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες πιθανότατα φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο αυστηροποίησης και αυξήσεων στα επιτόκια, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου για μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία, οι μειώσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα ξεκινήσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανότατα θα αρχίσει να χαλαρώνει περισσότερο, τον έλεγχό της στην καμπύλη αποδόσεων την άνοιξη, μέχρι την επίσημη έξοδό της από αυτήν, με αύξηση των επιτοκίων στο δεύτερο μισό του νέου έτους, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε μια τροχιά υπέρβασης του στόχου του 2%. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στην Κίνα θα επωφεληθεί από την υιοθέτηση ισχυρότερων μέτρων στήριξης, αλλά ο πολυετής κύκλος επιβράδυνσης πιθανότατα θα συνεχιστεί, όπως υποστηρίζει ο Hatzius.

Βέβαια, οι προοπτικές στις αγορές περιπλέκονται μερικώς από τα συμπιεσμένα risk premium και τα τμήματα των αγορών που τιμολογούν αρκετά κοντά στο βασικό σετ εκτιμήσεων της Goldman Sachs. Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις για μετοχές, κρατικά ομόλογα, δείκτες αναφοράς των εταιρικών ομολόγων (Bloomberg Barclays US IG - Bloomberg Barclays US High Yield - iBoxx EUR IG - BAML EUR HY) και εμπορεύματα έναντι των μετρητών το 2024. Το καθένα από αυτά αποτελεί ένα «hedge» και προσφέρει μια προστασία έναντι ένος εναλλακτικού κινδύνου «ουράς», επομένως μια ισορροπημένη κατανομή θα πρέπει να αντικαταστήσει την έμφαση που δόθηκε στα μετρητά κατά το φετινό έτος.

Έτσι, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως ο S&P 500 θα τερματίσει πέριξ των 4.500 μονάδων και θα σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τους επόμενους τρεις και έξι μήνες προτού φτάσει στις 4.700 μονάδες τους επόμενους δώδεκα μήνες.Υψηλότερα από την τιμολόγηση των αγορών κινείται η Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές μετοχές με τιμές στόχους στις 450 - 465 - 480 μονάδες για τους επόμενους τρεις, έξι και δώδεκα μήνες.

Από την άλλη, οι αναλυτές αναμένουν μια βραχυπρόθεσμη κλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, με το αμερικανικό δεκαετές να επιστρέφει προς το 4,75% τους επόμενους τρεις μήνες, προτού υποχωρήσει στο 4,71% και 4,58% σε διάστημα έξι και δώδεκα μηνών, από το τρέχον 4,57%. Αντιθέτως, βλέπουν την απόδοση του Bund στο 2,69%, στο 2,56% και στο 2,31% αντίστοιχα, από το τρέχον 2,66%.

Ως προς το πετρέλαιο, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα 84, στα 88 και στα 89 δολάρια το βαρέλι για το αμερικανικό αργό, με την τιμολόγηση της αγοράς να κινείται χαμηλότερα και στα 88, 92 και 93 δολάρια για το Brent σε διάστημα τριών, έξι και δώδεκα μηνών, εκτιμήσεις αρκετά χαμηλότερες, από αυτές που έθετε ο οίκος το προηγούμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider