Γερμανία: 26.000 ρομπότ «προσλήφθηκαν» το 2022, ενώ οι baby boomers βγαίνουν στη σύνταξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: 26.000 ρομπότ «προσλήφθηκαν» το 2022, ενώ οι baby boomers βγαίνουν στη σύνταξη
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στρέφεται στα ρομπότ, αφού κανείς δεν θέλει να κάνει πλέον τις δύσκολες δουλειές.

Στην εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων S&D Blech, ο υπεύθυνος του τμήματος λείανσης συνταξιοδοτείται. Με το οξύ πρόβλημα της έλλειψης εργατικού προσωπικού να αφήνει λίγους υποψήφιους για να αναλάβουν την ειδικευμένη αλλά δύσκολη και «βρώμικη» χειρονακτική δουλειά, η εταιρεία θα τον αντικαταστήσει με ένα ρομπότ.

Κι άλλες μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες στρέφονται προς τον αυτοματισμό καθώς η σταδιακή έξοδο από την εργασία της μεταπολεμικής, «baby boom» γενιάς, σφίγγει ακόμα περισσότερο την συρρίκνωση των διαθέσιμων εργαζομένων.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια δουλειές στην Γερμανία δεν καλύφθηκαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) αναφέρει πως περισσότερες από τις μισές εταιρείες πασχίζουν να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις, γεγονός που υπολογίζεται πως κοστίζει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομία της Ευρώπης.

Σχολιάζοντας την εδώ και πολλά χρόνια στροφή της S&B Blech προς τον αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Henning Schloeder λέει χαρακτηριστικά: «Αυτό το trend θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση με το εργασιακό, ειδικά στην παραγωγή και στη βιοτεχνία».

Το να βρει έναν νέο υπεύθυνο στο τμήμα λείανσης ήταν δύσκολο δήλωσε ο Schloeder στο Reuters «όχι μόνο λόγω της εμπειρίας που είχε, αλλά επίσης επειδή είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά που κανείς δεν θέλει να κάνει πλέον».

Με τους baby boomers να βγαίνουν στην σύνταξη και ένα νέο δυναμικό -πολύ μικρότερο, λόγω του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων- να μπαίνει στο χώρο της εργασίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, υπολογίζει πως οι διαθέσιμοι εργαζόμενοι θα συρρικνωθούν κατά 7 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2035.

Με ανάλογες αλλαγές φρουράς στην εργασία να επηρεάζει κι άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, ο αντίκτυπος της προηγμένης αυτοματοποιημένης τεχνολογίας από την ρομποτική στην τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει ευρέως αισθητή, δηλώνει η Nela Richardson, οικονομικός προϊστάμενος στην ADP.

«Μακροπρόθεσμα, όλες αυτές οι καινοτομίες, θα αλλάξουν τα δεδομένα στον κόσμο της εργασίας. Όλοι θα κάνουν τη δουλειά τους διαφορετικά» συμπληρώνει.

Με μεγάλες επενδύσεις στην αυτοματοποίηση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και άλλους «γίγαντες» της βιομηχανίας, η Γερμανία φιγουράρει ήδη ως η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για ρομπότ, και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Όμως, καθώς τα ρομπότ γίνονται φθηνότερα και πιο εύκολα στο χειρισμό, οι οικογενειακές εταιρείες που αποτελούν την οικονομική ραχοκοκαλιά της χώρας, έχουν αρχίσει επίσης να τα χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής γύρω στα 26.000 ρομπότ τοποθετήθηκαν στην Γερμανία την περασμένη χρονιά, ένα νούμερο που ξεπεράστηκε μόνο το 2018, πριν η πανδημία μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

LG: Στα 15,7 δισ. δολάρια τα έσοδα στο γ' τρίμηνο - «Άλμα» 30% στα κέρδη

Sanofi: «Γκρεμίζει» τη μετοχή η πρόβλεψη για τα κέρδη - Φτερά έκαναν 19,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση

Huawei: Μικρή αύξηση εσόδων τριμήνου παρά την επιτυχία του Mate 60 Pro

gazzetta
gazzetta reader insider insider