Ρεύμα: Προς αύξηση 15-20% στις χρεώσεις Νοεμβρίου – «Κλειδώνει» το ενιαίο τιμολόγιο για το 2024

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Προς αύξηση 15-20% στις χρεώσεις Νοεμβρίου – «Κλειδώνει» το ενιαίο τιμολόγιο για το 2024
Ανατιμητικές πιέσεις στην εγχώρια χονδρεμπορική ηλεκτρισμού τον Νοέμβριο, λόγω της πρόσφατης ανόδου των τιμών αερίου, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Σε διακριτή κατηγορία και με ξεχωριστό χρωματικό κώδικα το προεπιλεγμένο κυμαινόμενο προϊόν, στο οποίο θα μεταπέσουν από τις αρχές του επόμενου έτους όλοι οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο.

Σημαντικό άλμα των χρεώσεων ρεύματος για τον Νοέμβριο, προβλέπουν παράγοντες της αγοράς ότι θα αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις των εταιρειών για τα τιμολόγια του επόμενου μήνα, οι οποίες θα γίνουν σήμερα το βράδυ, 20 Οκτωβρίου. Είναι ενδεικτικό ότι οι εκτιμήσεις όλων των στελεχών του κλάδου, που μίλησαν στο Insider.gr, συγκλίνουν σε ανατιμήσεις της τάξης του 15-20% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Όπως έχει ήδη αναδείξει το Insider.gr, βασική αιτία της ανόδου αποτελούν οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του αερίου, «στη σκιά» της ανάφλεξης στη Μέσα Ανατολή, αλλά και της βλάβης (πιθανότατα από δολιοφθορά) στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Είναι ενδεικτικό ότι το συμβόλαιο Νοεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) «τρέχει» αυτή τη στιγμή στα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν το συμβόλαιο Οκτωβρίου είχε κλείσει στα στα 36,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Με βάση τη βασική φόρμουλα με την οποία κοστολογείται το αέριο στην εγχώρια αγορά, τα 36,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ήταν η τιμή με την οποία «τρέχει» όλος ο Οκτώβριος. Ο επόμενος μήνας θα καθοριστεί από την τιμή στην οποία θα κλείσει το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου στο TTF – η οποία θα είναι σίγουρα υψηλότερη, καθώς θα ενσωματώνει το «ράλι» μέσα στον μήνα που διανύουμε.

Χρεώσεις έως και 20 λεπτά ανά KWh

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιβαρυντικά για τον επόμενο μήνα λειτουργεί και η αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την περαιτέρω πτώση του υδραργύρου καθώς θα πλησιάζουμε πιο κοντά στην «καρδιά» του χειμώνα. Επομένως, εκτιμάται πως καμία εταιρεία δεν θα επωμιστεί το ρίσκο να μην μετακυλίσει στην τελική κατανάλωση αυτή την άνοδο του κόστους.

Όσον αφορά τα βασικά τιμολόγια των εταιρειών, δηλαδή αυτά στα οποία έχει συμβληθεί σημαντικός αριθμός καταναλωτών, τα στελέχη του κλάδου πως οι πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις για τον Νοέμβριο θα ξεκινούν από τα 17 με 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στον αντίποδα, τα ακριβότερα θα κινούνται ίσως και λίγο πάνω από τα 20 λεπτά.

Όπως συμβαίνει κάθε μήνς, οι τελικές τιμές θα διαμορφωθούν από την επιδότηση που θα παράσχει η πολιτεία. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο, η στήριξη για τους οικιακούς καταναλωτές ανήλθε στο 1,5 λεπτό ανά KWh.

Προεπιλεγμένο τιμολόγιο

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την προτελευταία φορά που στις 20 του μήνα θα ανακοινωθούν οι χρεώσεις του επόμενου μήνα, αλλά και θα ισχύσουν οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα στη λιανική. Για τη μετάβαση το ΥΠΕΝ έχει στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα θεσπίζει ένα υποχρεωτικό ενιαίο κυμαινόμενο τιμολόγιο με προαναγγελία τιμής, στο οποίο θα «περάσουν» οι εταιρείες όλους τους πελάτες τους που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα νέα προϊόντα.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μετακινούνται ελεύθερα αλλά εκεί που δεν θα πάρουν μόνοι τους αυτή την απόφαση, δηλαδή δεν θα αποφασίσουν ενεργά τι τιμολόγιο θέλουν, θα μεταπέσουν σε ένα τιμολόγιο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους να το προσφέρουν και το οποίο τιμολόγιο θα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα την πρώτη κάθε μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ, Θοδωρής Σκυλακάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Υπενθυμίζεται ότι κίνητρο του υπουργείου είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στις χρεώσεις, αφού κάθε 1η του μήνα οι καταναλωτές θα ξέρουν πόση είναι η τιμή αυτού του ενιαίου προϊόντος από κάθε εταιρεία. Επομένως, προσδοκά να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Ξεχωριστή κατηγορία

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στο προϊόν αυτό η τελική χρέωση θα είναι το άθροισμα μίας βασικής χρέωσης και μίας ενδεχόμενης προσαύξησης που θα προκύπτει από έναν μηχανισμό αποκλίσεων – μάλιστα, στη ρύθμιση θα παρατίθεται ο μαθηματικός τύπος του μηχανισμού, τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η βασική χρέωση θα παραμείνει σταθερή για 12 μήνες, όσο και το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής σε αυτό το προεπιλεγμένο προϊόν. Ωστόσο, εξετάζεται οι εταιρείες να μπορούν στην πορεία να τροποποιήσουν τους συντελεστές που έχουν επιλέξει για τον μηχανισμό αποκλίσεων – πάντως όχι νωρίτερα από τους πρώτους 6 μήνες.

Οι προμηθευτές θα πρέπει να καθορίσουν τους συντελεστές του μηχανισμού (και το όριο ενεργοποίησής του) έως την 1η Δεκεμβρίου, ώστε τυπικά οι καταναλωτές να μπορούν να πάρουν μία πρώτη εικόνα για το πώς έχει εξειδικεύσει κάθε εταιρεία το default προϊόν της. Με βάση αυτούς τους συντελεστές και το όριο, οι εταιρείες θα προχωρήσουν την 1η Ιανουαρίου σε ανακοίνωση της τελικής τιμής που θα ισχύσει για τον πρώτο μήνα του έτους.

Το προεπιλεγμένο τιμολόγιο θα αποτελεί διακριτή κατηγορία (σε σχέση με τους τρεις τύπους που έχει καθορίσει η ΡΑΑΕΥ), ώστε να μην υπάρξει σύγχυση. Επομένως, θα έχει και διαφορετικό «χρωματικό κώδικα», που θα το διαχωρίζει ακόμη και από τα υπόλοιπα κυμαινόμενα προϊόντα. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ανατραπεί η «σήμανση διαφάνειας», όπως την είχε καθορίσει η ΡΑΑΕΥ.

Έτσι, φαίνεται πως το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στο να έχει το συγκεκριμένο τιμολόγιο πράσινη σήμανση, τα υπόλοιπα κυμαινόμενα και τα δυναμικά πορτοκαλί σήμανση, ενώ τα σταθερά θα διατηρήσουν την μπλε σήμανση. Τέλος, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα χρειαστεί οι εταιρείες να προχωρήσουν σε ατομική ενημέρωση (ανά πελάτη) για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2024, ή απλώς σε πληροφόρηση των καταναλωτών μέσω των ιστοσελίδων τους. Σε κάθε περίπτωση, αν επιλεγεί η πρώτη λύση, τότε η διορία θα παραταθεί από την 1η Νοεμβρίου, που προέβλεπε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider