Κομισιόν: Οι Ευρωπαίοι γεωργοί διατηρούν την παραγωγή τους παρά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Οι Ευρωπαίοι γεωργοί διατηρούν την παραγωγή τους παρά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα
Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανέκτησαν μέρος της ανταγωνιστικότητας τους, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ΕΕ ως κορυφαίου εξαγωγέα παγκοσμίως.

Οι θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το πλεόνασμα βροχοπτώσεων σε διάφορα μέρη της Ευρώπης φέτος το καλοκαίρι συνέχισαν να δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των γεωργών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Επηρεάστηκαν αρνητικά οι αποδόσεις διαφόρων αροτραίων και εξειδικευμένων καλλιεργειών, καθυστέρησαν οι συγκομιδές, αναπτύχθηκαν επιβλαβείς οργανισμοί και ασθένειες, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η ποιότητα ορισμένων προϊόντων.

Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξαν ενδείξεις θετικών προοπτικών της αγοράς για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ. Το κόστος εισροών, όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές, συνέχισε να μειώνεται.

Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανέκτησαν μέρος της ανταγωνιστικότητας τους, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ΕΕ ως κορυφαίου εξαγωγέα παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κρέας επηρεάζεται επίσης αρνητικά από τη μείωση της κατανάλωσης λόγω των υψηλών τιμών. Το χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών, παρείχεε κάποια ανακούφιση στους κτηνοτρόφους. Ωστόσο, η παραγωγή κρέατος, με εξαίρεση τα πουλερικά, θα παραμείνει κάτω από το μέσο όρο.

Παράλληλα, οι αυξανόμενες τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων στην ΕΕ απέτρεψαν τη γενική έλλειψη και την ανεξέλεγκτη χαμηλότερη χρήση λιπασμάτων από τους αγρότες της ΕΕ.

Επίσης, η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ για το 2023/24 αναμένεται να είναι 4,3% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σε 268,5 εκατομμύρια τόνους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρέασαν ιδιαίτερα την παραγωγή αραβοσίτου και κριθαριού.

Η παραγωγή ελαιολάδου θα παραμείνει χαμηλή και δεν αναμένεται να ανακάμψει πλήρως το 2023/24. Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές και η κατανάλωση στην ΕΕ. Σε ορισμένες χώρες, οι τιμές είναι σχεδόν 3 φορές υψηλότερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι σταθερές εισαγωγές θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να υποστηρίξουν τη διαθεσιμότητα της ΕΕ, η οποία ωστόσο θα παραμείνει χαμηλή.

Ακόμη, η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ το 2023/24 προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 6%, κυρίως λόγω της πτώσης της ιταλικής και της ισπανικής παραγωγής. Η ζήτηση των καταναλωτών, ιδίως για κόκκινο κρασί, συνεχίζει να υποχωρεί. Οι καταναλωτές έχουν χαμηλότερη αγοραστική δύναμη και στρέφονται σε άλλα ποτά, όπως η μπύρα.

Αντίστοιχη πτωτική τάση θα σημειώσει και η παραγωγή μήλων και πορτοκαλιών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με περίπου 2% λιγότερο σε σύγκριση με πέρυσι. Περισσότεροι καρποί είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιηθούν για μεταποίηση λόγω χαμηλότερης ποιότητας και υψηλότερου κόστους αποθήκευσης.

Στον αντίποδα, η παραγωγή τυριού προβλέπεται να είναι 1% υψηλότερη το 2023 σε σχέση με πέρυσι. Τέλος, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να τρώνε λιγότερο κρέας. Συνολικά, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 1,5% το 2023 λόγω του πληθωρισμού των τιμών και της χαμηλότερης προσφοράς στην αγορά. Η μείωση είναι μεγαλύτερη για την κατανάλωση βοείου κρέατος (-3,5%) και χοιρινού κρέατος (–5,2%) ενώ η κατανάλωση κρέατος πουλερικών θα αυξηθεί κατά 4,3%.

Οι τιμές του βοείου κρέατος και των πουλερικών παραμένουν υψηλές, λόγω της χαμηλότερης προσφοράς. Η παραγωγή πρόβειου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να υποφέρει, όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιανεμπόριο τροφίμων και εστίαση δεν μπορούν να βρουν προσωπικό – Μεγάλο «αγκάθι» η στελέχωση των καταστημάτων

Λαγκάρντ: Θέλουμε να φέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% και θα τα καταφέρουμε

EE: Εγκρίθηκε η νέα νομοθεσία για τις ΑΠΕ - Στόχος το μερίδιο τους να φτάσει το 42,5% ως το 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider