Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024
Οι αναμενόμενες δαπάνες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ανέρχονται σε 3,617 δισ. ευρώ. 

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας το 2024, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, για το 2024 προβλέπει διάθεση πόρων ύψους 8,5 δισ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία θα συμβάλλουν στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας και στηρίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας.

Η κατανομή της συνολικής δαπάνης πραγματοποιείται μεταξύ των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της ΕΕ, ύψους 6,5 δισ. ευρώ και εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Στον παραπάνω «κουμπαρά» επενδύσεων προστίθενται και οι αναμενόμενες δαπάνες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ανέρχονται σε 3,617 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των πόρων του ΤΑΑ, που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από το 2021 έως σήμερα, ανέρχεται σε 11,091 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,346 δισ. ευρώ αφορούν στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και 5,746 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιχορηγήσεων.

Στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 εντάσσονται συνεχώς νέα έργα, ενώ το 2024 μέρος της χρηματοδότησης αφορά σε συνεχιζόμενα από προηγούμενα έτη έργα, όπως:

  • το εθνικό πρόγραμμα του ΕΟΠΥΥ για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων, προϋπολογισμού 101 εκατ. ευρώ,
  • έργα για την εξοικονόμηση πόσιμου νερού με άξονες: α. υποδομές παροχής νερού, β. τηλεμετρία - τηλεχειρισμός για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης, γ. προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού και δ. μονάδες αφαλάτωσης, προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ,
  • ανάπτυξη Αυτόνομων Έξυπνων Τηλεδιαχειριζόμενων Δικτύων Φωτισμού τεχνολογίας LED στους οδικούς άξονες της χώρας, για τις 13 Περιφέρειες, που σκοπό έχουν τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ,
  • ανακαίνιση των κτηρίων των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της χωρικής λειτουργικότητας, προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ καθώς και ο επανασχεδιασμός 118 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ,
  • η κοινωνική επανένταξη των πιο ευάλωτων ομάδων που περιλαμβάνει τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και αστέγους, προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ,
  • το πρόγραμμα «Ηλεκτροκίνηση - Φορτίζω παντού» για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με επιδότηση μέρους του κόστους αγοράς, εγκατάστασης και διασύνδεσης στο δίκτυο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) δημοσίως προσβάσιμων σταθμών ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, η υλοποίηση των δράσεων και ειδικότερα των έργων που χρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ και εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021 - 2027, κατευθύνονται σε δράσεις για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ, 2014 - 2020.

Διαβάστε επίσης:

Εθνικοί πόροι και ΠΔΕ

Όσον αφορά στους εθνικούς πόρους, χρηματοδοτούνται δράσεις που δεν είναι επιλέξιμες σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Σημαντικό μέρος αυτών αποτελούν οι δαπάνες της κρατικής αρωγής, οι οποίες στοχεύουν στην ταχεία ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή των τοπικών οικονομιών που πλήττονται από καταστροφές, συνεπεία ακραίων κλιματικών ή άλλων γεγονότων και για τις οποίες προβλέπονται πιστώσεις 600 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή μέσω της παροχής κρατικής αρωγής και της επιδότησης επιτοκίου για τη λήψη δανείου καθώς και η επιχορήγηση των επιχειρήσεων έναντι της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Στις δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη αρωγή (εν είδει προκαταβολής) έναντι στεγαστικής συνδρομής κατοικιών και επιχειρήσεων ή έναντι επιχορήγησης προς επιχειρήσεις σε περιπτώσεις σοβαρών φυσικών καταστροφών.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών χρηματοδοτούνται έργα για:

α) την επαναφορά σε ασφαλή και λειτουργική κατάσταση υφιστάμενων πληγεισών υποδομών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών αυτών, ιδίως σε εξαιρετικά ευάλωτες περιοχές, καθώς επίσης και την πρόληψη νέων καταστροφών στις υποδομές αρμοδιότητας OTA, β) την υλοποίηση δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μέτρα για την αντιδιαβρωτική προστασία του εδάφους μετά από μια φυσική καταστροφή, την αντιπλημμυρική προστασία εκτάσεων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, την αναδάσωση δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα κ.λπ.

Σημειώνεται πως ο Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2023 προέβλεπε όριο δαπανών συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, το οποίο επιμεριζόταν σε 6,8 δισ. ευρώ για συγχρηματοδοτούμενα έργα και 1,5 δισ. ευρώ για έργα χρηματοδοτούμενα αμιγώς από εθνικούς πόρους. Επίσης, προέβλεπε 3,662 δισ. ευρώ για έργα χρηματοδοτούμενα από το ΤΑΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 με την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού το όριο δαπανών στο εθνικό σκέλος αυξήθηκε κατά 450 εκατ. ευρώ, οπότε τελικά διαμορφώθηκε στα 1,95 δισ. ευρώ. Στόχος της ως άνω αύξησης είναι η χρηματοδότηση μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για την ανακούφιση των πληγέντων (επιχειρήσεων, φυσικών ή νομικών προσώπων) από τις φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Yπεραπόδοση του προϋπολογισμού λόγω υπεραπόδοσης και της ελληνικής οικονομίας

ΥΠΕΘΟ: Τα 5 «ατού» και οι 6+1 κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – «Κλειδί» η κλιματική κρίση

Προϋπολογισμός 2024: Επιπλέον φορο-έσοδα 1,57 δισ. ευρώ φέρνει η αύξηση των εισοδημάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider