Έρχονται μη τραπεζικοί οργανισμοί για παροχή πιστώσεων – Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και η εξυγίανση των δανειοληπτών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται μη τραπεζικοί οργανισμοί για παροχή πιστώσεων – Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και η εξυγίανση των δανειοληπτών
Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι θα πρόκειται για οργανισμούς που θα συσταθούν από κοινού με τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης με εξειδικευμένα funds, τα οποία θα παρέχουν τη χρηματοδότηση σε υπό αναδιάρθρωση δάνεια. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις που βρίσκονται σε γνώση και της ΤτΕ. 

Νέοι «παίκτες», μη τραπεζικοί οργανισμοί, θα μπουν προσεχώς στο «τερέν» των δανειοδοτήσεων, με την κυβέρνηση να υλοποιεί τον στόχο της για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι θα πρόκειται για οργανισμούς που θα συσταθούν από κοινού με τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης με εξειδικευμένα funds, τα οποία θα παρέχουν τη χρηματοδότηση σε υπό αναδιάρθρωση δάνεια. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις που βρίσκονται σε γνώση και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς, αναφέροντας παράλληλα με τον στόχο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και την εξυγίανση. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «φωτογραφίζουν» την λύση στην ανάγκη πλήρους εξυγίανσης της οικονομίας από τα κόκκινα δάνεια, τα οποία ναι μεν έχουν βγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά παραμένουν εντός της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνάγεται ότι οι μη τραπεζικοί οργανισμοί που θα χορηγούν δάνεια και που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός (αλλά και νωρίτερα έχουν αναφερθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και πρόσφατα από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης) θα μπορούν ουσιαστικά να αναχρηματοδοτούν δανειολήπτες που βρίσκονται υπό εξυγίανση, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να επιστρέψουν υγιείς στις τράπεζες.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης της δεύτερης θητείας της Νέας Δημοκρατίας, βασική προτεραιότητα του νέου τσάρου της Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, θα ήταν η αντιμετώπιση της «ουράς» των κόκκινων δανείων που ναι μεν έχουν φύγει από τις τράπεζες, αλλά παραμένουν στην Οικονομία. Στην πορεία των τελευταίων ετών, έχει διαπιστωθεί ότι ένα μέρος των 80-100 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφαιρέθηκαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, είναι οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση αλλά αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Παράλληλα, και οι τράπεζες έχουν ανάγκη να ανακτήσουν τους πρώην «κόκκινους» δανειολήπτες που είναι πλέον υγιείς. Επομένως, το ζητούμενο είναι πώς θα καταστεί εφικτή η αναχρηματοδότηση των πρώην «κόκκινων» δανειοληπτών, ώστε αυτοί να επανενταχθούν υγιείς στο τραπεζικό σύστημα.

Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί και μεταξύ του ΥΠΕΘΟ, Κωστή Χατζηδάκη και των servicers, όπως είχε γράψει το insider.gr στις αρχές Ιουλίου, αναφέροντας ότι τα δάνεια από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» που εξυγιαίνονται σταδιακά και εφόσον είναι ενήμερα, πρέπει να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για δάνεια 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 15 – 20 δισ. αναμένεται ότι θα έχουν εξυγιανθεί μέσα στα επόμενα 2 – 5 χρόνια. Προκειμένου τα δάνεια αυτά να επιστρέψουν στις τράπεζες θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση της ΤτΕ με τον SSM για να αρθεί το εμπόδιο της επαναγοράς των δανείων αυτών από τις τράπεζες και να επιτραπεί η αγορά ενός πρώην κόκκινου δανείου μίας τράπεζας από κάποια άλλη.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρηματοδότησής τους. Όπως είπε: «Για το ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι γεγονός ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας είναι σχετικά περιορισμένος. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δύο σκέψεις σε αυτή την κατεύθυνση: Θέλουμε παραπάνω ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα – προφανώς πάντα με τις σχετικές εγκρίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος – και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να μπορούν να χορηγούν δάνεια, είτε σε επιχειρήσεις είτε ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα, πάντα υπό ένα σφιχτό εποπτικό πλαίσιο».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι επίσης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει κάνει μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια, έτσι ώστε να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε 60.000 επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τις τράπεζες, για τον απλούστατο λόγο ότι το κόστος επεξεργασίας των αιτήσεων που έκαναν ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με το όφελος, το οποίο οι τράπεζες προσδοκούσαν ότι θα είχαν εάν χρηματοδοτούσαν αυτές τις επιχειρήσεις.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις καταθέσεις και στις προμήθειες

Ο στόχος της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού που μονοπωλείται ουσιαστικά από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, επιδιώκεται να επιτευχθεί διττά: προς όφελος των δανειοληπτών, αλλά και προς όφελος των καταθετών. Η συζήτηση περί ανταγωνισμού έχει ανακινηθεί νωρίτερα στο μέτωπο των καταθέσεων, κατόπιν των αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ που πέρασαν μεν αυτόματα στα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων, αλλά όχι ισόποσα και στα επιτόκια των καταθέσεων. Οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις – πιο ορατά από τις αρχές του 2023 - των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας και στη δημιουργία νέων επενδυτικών προϊόντων που αυξάνουν τις αποδόσεις των καταθετών. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκδόσεις κρατικών τίτλων, ενώ ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης θα λειτουργήσει η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του ανταγωνισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε επίσης μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών και ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σκοντάφτει» η ιδέα του λαϊκού ομολόγου – Η διέξοδος των εντόκων και το παράδοξο με τους καταθέτες

Το παζλ των επιτοκίων: Τι εξετάζει το ΥΠΕΘΟ για τους δανειολήπτες, μετά τους καταθέτες – Οι συστάσεις ΕΚΤ στις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider