ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για πληθωρισμό, εισόδημα και απασχόληση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για πληθωρισμό, εισόδημα και απασχόληση
Χαμηλότερο πληθωρισμό για τους επόμενους δώδεκα μήνες αλλά και την προσεχή τριετία, προβλέπουν οι Ευρωπαίοι στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ. Παρά την αναμενόμενη μικρή αύξηση του εισοδήματος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες. Λιγότερο αρνητικές οι προβλέψεις για ανεργία και ανάπτυξη.

Χαμηλότερο πληθωρισμό για τους επόμενους δώδεκα μήνες αλλά και την προσεχή τριετία, προβλέπουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τον μήνα Ιούνιο που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν περιμένουν μεταβολή στο εισόδημά τους το προσεχές 12μηνο, ούτε αλλαγές στα επίπεδα απασχόλησης, εκτιμούν, ωστόσο, ότι η καταναλωτική τους δαπάνη θα μειωθεί περαιτέρω. Αναφορικά με την αγορά στέγης, οι εκτιμήσεις είναι για σταθερότητα στις τιμές των κατοικιών το προσεχές 12μηνο και για ελαφρά υποχώρηση των στεγαστικών επιτοκίων.

Ειδικότερα, η έρευνα της ΕΚΤ διαπιστώνει τις εξής προσδοκίες των Ευρωπαίων καταναλωτών:

Για τον πληθωρισμό, ο διάμεσος ρυθμός του εκτιμώμενου πληθωρισμού τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,0%. Ωστόσο, οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 3,4% τον Ιούνιο, από 3,9% τον Μάιο και οι τιμές για τον πληθωρισμό την επόμενη τριετία μειώθηκαν επίσης, υποχωρώντας στο 2,3% από 2,5% τον Μάιο. Γενικά οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν εμφανώς χαμηλότερα από τους προηγούμενους δείκτες, ειδικά σε ορίζοντα τριετίας. Και αυτό ισχύει σχεδόν ευθυγραμμισμένα για όλες τις εισοδηματικές ομάδες, αν και οι νεότεροι (ηλικίες 18 – 34) συνεχίζουν να αναφέρουν χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό από τους μεγαλύτερους (ηλικίες 55-70).

Σχετικά με το εισόδημά τους, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ανέφεραν πως αναμένουν αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες θα κατά 1,2% (ίδια εκτίμηση και τον Μάιο). Όμως, προβλέπουν μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, στο 6,7% από 6,8% τον Μάιο. Οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν επίσης περαιτέρω στο 3,4%, από 3,5% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2022. Η εκτίμηση αυτή αφορά τόσο στους νεότερους (ηλικίας 18-24) όσο και στους μεγαλύτερους (ηλικίας 55-70) ερωτηθέντες.

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες ήταν ελαφρώς λιγότερο αρνητικές και διαμορφώθηκαν στο -0,6% έναντι -0,7% τον Μάιο. Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας στους προσεχείς 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο 11,0%. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,9%), υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη ήταν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο αρνητικές και οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες επίσης, αντανακλώντας ένα πιο θετικό κλίμα σχετικά με τις αναμενόμενες οικονομικές προοπτικές.

Τέλος, για την αγορά κατοικίας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ανέφεραν ότι περιμένουν πως η τιμή του σπιτιού τους θα αυξηθεί κατά 2,1% τους επόμενους 12 μήνες, σταθεροποιώντας ένα χαμηλό επίπεδο δύο ετών. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων σε ορίζοντα 12 μηνών μειώθηκαν ελαφρά σε 5,0%, από 5,1% τον Μάιο. Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες των μεσαίων και υψηλών εισοδηματικών ομάδων. Όσο για την πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους επόμενους 12 μήνες οι εκτιμήσεις παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Βαρύ πλήγμα για τις ιταλικές τράπεζες από τον έκτακτο φόρο Μελόνι

Πληθωρισμός: Έκανε το comeback με 5,4% ο δομικός τον Ιούλιο - Ποια τρόφιμα «σέρνουν το άρμα» των ανατιμήσεων

Γιατί στην Ιταλία είναι αλλιώς - Ημερολόγιο με εξελίξεις - Ράλι άνευ αιτίας;

gazzetta
gazzetta reader insider insider