Πώς το PEPP «αναβαθμίζει» τα ελληνικά ομόλογα πριν από την αναβάθμιση

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς το PEPP «αναβαθμίζει» τα ελληνικά ομόλογα πριν από την αναβάθμιση
Κινήσεις της ΕΚΤ και της αγοράς που δείχνουν να «αγνοούν» τους οίκους αξιολόγησης όσον αφορά στην αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων.

Πληροφορίες του Insider.gr από το... παρασκήνιο (backstage) των συζητήσεων στην ΕΚΤ, αναφέρουν τον τελευταίο καιρό, σαν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, η «αναστολή» - προσωρινή ή όχι δεν έχει προς το παρόν σημασία – στις αυξήσεις των επιτοκίων να συνοδεύεται από μία άλλη «σιωπηρή» αλλά εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση.

Έχει τεθεί ως «ιδέα» η προσωρινή αναστολή στην αύξηση των επιτοκίων είτε από τον Σεπτέμβριο είτε λίγο αργότερα, να συνοδεύεται από την μείωση του ρυθμού επαναγοράς κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης PEPP. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της ίδιας συζήτησης έχει τεθεί επίσης η «ιδέα» της συντόμευσης της λήξης του PEPP, που έχει προγραμματιστεί όπως είναι γνωστό για το τέλος του 2024.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, όπως εξηγούν συνομιλητές του Insider.gr, ότι εφόσον η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και η σταδιακή διολίσθηση του πληθωρισμού συνεχιστούν, η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει την αναστολή μιας πράξης νέας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Η αναστολή αυτή, της ποσοτικής σύσφιξης, όμως, είναι πολύ πιθανό να εξισορροπηθεί με μία αναδιάταξη του προγράμματος επαναγορών του PEPP με τις οποίες αποτρέπονται μέχρι σήμερα οι πιέσεις της «σύσφιξης» από το να προκαλέσουν προβλήματα στο χρέος κυρίως των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης και κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αν η «σύσφιξη» ανασταλεί για λιγότερο ή περισσότερο, η «ιδέα» είναι να δοκιμαστεί το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές απέναντι στο υπερβολικό χρέος, όπου αυτό υπάρχει… Μια ματιά, όμως, στο τελευταίο διάγραμμα για το πώς έχουν πάει μέχρι τώρα από τον Μάιο του 2022 μέχρι και σήμερα οι «υποστηρικτικές» αγορές του PEPP, αποκαλύπτει ότι η Ιταλία και η Ισπανία ήταν τον τελευταίο χρόνο τα σημεία που χρειάστηκαν στήριξη. Και – παραδόξως (;) δεν ήταν η Ελλάδα με το υπερβολικό ως προς το ΑΕΠ χρέος (168%).

Αυτό σημαίνει ότι αν με αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων και έλλειψη υποστήριξης από το PEPP, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ήδη μειωθεί κάτω από τις ιταλικές (40 bp) και απέχουν μόλις 20 bp από τις ισπανικές, με μία αλλαγή του τύπου που «ωριμάζει» στην Φρανκφούρτη, θα πρέπει να περιμένουμε τα ελληνικά ομόλογα από τον Σεπτέμβριο κάτω και από τα ισπανικά όσο αφορά αποδόσεις και spreads

Και αυτό ανεξάρτητα από το πότε θα έρθει η περιβόητη αναβάθμιση. Όσο για το σενάριο που μόλις πριν έχει περιγραφεί, ήτοι αυτό της αναστολής των αυξήσεων επιτοκίων και «σύσφιξης» στις επαναγορές του PEPP, στηρίζεται βάσιμα στα τελευταία στοιχεία με τα οποία οποία δουλεύει την νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα ο ΔΤΚ τον Ιούλιο υποχώρησε στο +5,3% από +5,5% τον προηγούμενο μήνα (κατά βάση λόγω πτώσης στις τιμές ενέργειας), αλλά ο περιβόητος «πυρήνας» του πληθωρισμού στον οποίο υπολογίζει η ΕΚΤ έμεινε αμετάβλητος στο +5,5%, με την συνιστώσα των τροφίμων να μένει σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ 9% και 11%, που θα μπορούσε να υποστηρίξει την συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων. Όμως, η Γερμανία είναι ήδη σε ύφεση, η Ιταλία έχει ρίξει άγκυρα σε μηδενική αύξηση του ΑΕΠ και ολόκληρη η Ευρωζώνη παραπαίει στα όρια του στασιμοπληθωρισμού. Οι επιλογές της ΕΚΤ περιορίζονται καθώς μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα οδηγούσε την οικονομία σε μεγαλύτερη κάμψη.

Έτσι, το ενδεχόμενο μιας προσωρινής αναστολής της νομισματικής σύσφιξης στο σκέλος του κόστους αναχρηματοδότησης του χρέους (επιτόκια) εμφανίζεται ως πολύ πιθανή πλέον. Αλλά σ’ αυτή την περίπτωση η εξισορρόπησή της από μία αναπροσαρμογή στις «αγορές» χρέους από την ΕΚΤ μέσω PEPP, μοιάζει με ένα καλό επιχείρημα για να καθησυχάσουν για τις προθέσεις της τα λεγόμενα «γεράκια» της Βόρειας Ευρώπης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο προηγούμενος πίνακας της ΕΚΤ για τις αγορές του PEPP, «λέει» πως τα ελληνικά ομόλογα να «αναβαθμιστούν» πάνω και από τα ισπανικά, πλησιάζοντας το επίπεδο των πορτογαλικών αποδόσεων και spreads. Ανεξάρτητα από την επίσημη ή μη αναβάθμισή τους σε investment grade από την DBRS ή την Fitch

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I

Πραγματικά «δεν συμβαίνει και τίποτα σοβαρό»;

Του χρέους τα... παράδοξα, πώς οι αγορές σβήνουν τη «ζημιά» που κάνει η ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος 

gazzetta
gazzetta reader insider insider