«Βυθίζονται» σε χαμηλά 3 ετών οι τιμές των σπάνιων γαιών καθώς η Κίνα αυξάνει την προσφορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βυθίζονται» σε χαμηλά 3 ετών οι τιμές των σπάνιων γαιών καθώς η Κίνα αυξάνει την προσφορά
Η Κίνα έχει καταβάλει προσπάθειες για την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ελεύθερης ροής μαγνητών σπάνιων γαιών, βελτιώνοντας την προσφορά.

«Βυθίζονται» αυτή την εβδομάδα οι τιμές για τις σπάνιες γαίες στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020, με αιτίες τη χαμηλή ζήτηση από εταιρείες πράσινης ενέργειας και από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε συνδυασμό με την αύξηση της προσφοράς από τον κορυφαίο παραγωγό, την Κίνα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές των στρατηγικών ορυκτών, αφού περιόρισε τις εξαγωγές γερμανίου και γαλλίου στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ωστόσο, η απότομη πτώση των τιμών αντανακλά αδύναμη ζήτηση και άφθονη προσφορά, καθώς η Κίνα δρα για να στηρίξει την κυριαρχία της στην αγορά, αναφέρουν αναλυτές.

«Η πλευρά της ζήτησης δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και η βασική αδυναμία ήταν οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών», δήλωσε ο αναλυτής Dan Morgan του Barrenjoey.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα μετάλλων των οποίων οι ισχυρές μαγνητικές ιδιότητες τις καθιστούν κρίσιμες για τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και η άμυνα λόγω της ενεργειακής απόδοσης που επιτρέπουν.

Οι τιμές για το κράμα Praseodymium Neodymium στην Κίνα μειώθηκαν στα 73,50 δολάρια το κιλό αυτή την εβδομάδα, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020 και κάτω κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, όταν ξεπέρασαν τα υψηλά της δεκαετίας των 220 δολάρια.

Περίπου το ένα τέταρτο της ζήτησης αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και το υπόλοιπο σε μια σειρά από βιομηχανικές χρήσεις, όπως ανελκυστήρες ή στην άμυνα, σύμφωνα με την Barrenjoey.

Ενώ η ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων είναι σταθερή, η αγορά παραδοσιακών κινητήρων καύσης υποφέρει από τις παγκόσμιες μακροοικονομικές αντιξοότητες.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθούν από έτος σε έτος, αλλά εξακολουθούν να είναι κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, δήλωσαν αναλυτές του κλάδου. Οι πωλήσεις των κορυφαίων καταναλωτών στην Κίνα μειώθηκαν τον Ιούνιο.

Η νέα δυναμικότητα αιολικής ενέργειας παγκοσμίως το 2022 ήταν 77,6 γιγαβάτ (GW), από 93,6 GW το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας.

Μέρος του λόγου που η Κίνα είναι σε θέση να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της είναι επειδή προσφέρει έκπτωση 13% στους κατασκευαστές μαγνητών στις εξαγωγές, δήλωσε ο αναλυτής Ross Embleton της Wood Mackenzie στο Λονδίνο.

«Αυτό σημαίνει απλώς ότι η Κίνα έχει αυτόματα πλεονέκτημα κόστους σε σύγκριση με άλλους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Επομένως, καθίσταται πραγματικά δύσκολο για τον κόσμο να την ανταγωνιστεί», πρόσθεσε.

Οι τιμές είχαν αυξηθεί από το 2020 ως αποτέλεσμα των περιορισμών της πανδημίας και ειδικότερα του κλεισίματος των συνόρων με τη Μιανμάρ, η οποία προμηθεύει την Κίνα με μεγάλο μέρος των βαρέων αποθεμάτων σπάνιων γαιών της.

Έκτοτε, η Κίνα έχει καταβάλει προσπάθειες για την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ελεύθερης ροής μαγνητών σπάνιων γαιών, βελτιώνοντας την προσφορά.

Η Κίνα όρισε ποσόστωση για την πρώτη παρτίδα εξόρυξης σπάνιων γαιών το 2023 στους 120.000 τόνους τον Μάρτιο, αύξηση κατά περίπου 20% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές σπάνιων γαιών τον Ιούνιο εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από τρία χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, οποιοσδήποτε περιορισμός στις εξαγωγές σπάνιων γαιών είναι απίθανος, δεδομένου ότι η Κίνα δεν αναμένεται να θέλει να διαταράξει την «απίστευτα κερδοφόρα» επιχείρηση και να πυροδοτήσει περαιτέρω τους ευαίσθητους γεωπολιτικούς δεσμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλε Κέδρος: Νέα προσφυγή κατά της ανάκλησης της άδειας του ξενοδοχείου Coco Mat Athens

Βρετανία: Πρωτοφανούς διάρκειας απεργία ξεκινούν σήμερα οι εκπαιδευόμενοι γιατροί

Σε εξέλιξη φωτιά στην Κεφαλονιά - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

gazzetta
gazzetta reader insider insider