Πήρε την ανιούσα τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα - Σε ρεκόρ διετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πήρε την ανιούσα τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα - Σε ρεκόρ διετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Το οικονομικό κλίμα της χώρας επέστρεψε σε ανοδική πορεία τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αφήνοντας πίσω την ήπια διόρθωση του Μαΐου αλλά και την ασάφεια που επέβαλε η προεκλογική περίοδος. Ποιοι κλάδοι ενισχύθηκαν και ποιοι υποχώρησαν. Νέα πτώση για ΕΕ-Ευρωζώνη.

Το οικονομικό κλίμα της χώρας επέστρεψε σε ανοδική πορεία τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αφήνοντας πίσω την ήπια διόρθωση του Μαΐου αλλά και την ασάφεια που επέβαλε η προεκλογική περίοδος, καθώς η έρευνα του Ιουνίου αντανακλά και ενσωματώνει το αποτέλεσμα των «πρώτων» εκλογών που προηγήθηκαν, με το ΙΟΒΕ να υπογραμμίζει πως «είναι φανερή η θετική ανταπόκριση του αποτελέσματος στα νοικοκυριά, καθώς η βελτίωση προσδοκιών είναι καθοριστική για την πορεία του δείκτη τον μήνα αυτό».

Μάλιστα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη άγγιξε επίπεδα ρεκόρ καθώς βρέθηκε σε υψηλό 2 ετών, ενώ ενισχυμένες ήταν οι προσδοκίες σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες. Στον αντίποδα, υποχώρηση καταγράφηκε σε Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης, η κίνηση του εν Ελλάδι δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλά επίπεδα, από την αρχή του έτους, την ίδια στιγμή που σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης σημειώθηκε για άλλη μία φορά πτώση.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύεται ελαφρά και διαμορφώνεται στις 110,1 μονάδες από 108,2 μονάδες τον Μάιο, με τις προσδοκίες για την συνέχεια να είναι ακόμα πιο ευνοϊκές καθώς όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ στο επόμενο διάστημα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος που, όπως έχει διαπιστωθεί από το παρελθόν, τροφοδοτεί με θετική δυναμική αρκετούς κλάδους της οικονομίας άμεσα ή έμμεσα, εφόσον βεβαία αυτή κινείται ικανοποιητικά.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται πως η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και τις ουσιαστικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας και όχι μόνο της πολιτικής, που θα καθορίσουν το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο στη χώρα το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν ήπια, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν σημαντικά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν αισθητά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, εκείνες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ηπιότερα, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένισαν ελαφρά
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα βελτιώθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

Σε υψηλό διετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ιδιαίτερα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει πως ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -31,0 μονάδες, έναντι -34,5 μονάδες τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 μηνών και σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-52,5 μονάδες).

Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου φαίνεται ότι αποτιμήθηκαν θετικά και η περίοδος μέχρι τις δεύτερες εκλογές άμβλυναν την απαισιοδοξία που δημιουργούσαν οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής, καθώς ειδικά οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν ήδη βελτιωθεί σημαντικά ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο και πάλι οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και συγκεκριμένα στην τρίτη θέση μετά την Ουγγαρία (-34,2) και την Σλοβενία (-33,8). Όπως συμβαίνει από τις αρχές του έτους καμιά χώρα δεν βρίσκεται στο θετικό πεδίο τιμών. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -17,2 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,1 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Αρνητική πρωτιά για τις προσδοκίες στις Κατασκευές

Από μία αντίθετη σκοπιά, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές υποχώρησε έντονα τον Ιούνιο, στις 132,2 μονάδες (από 156,6 μον. τον Μάιο), παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό στις 122,9 μονάδες.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής υποχώρησης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, με τα Δημόσια έργα να κινούνται όμως επίσης πτωτικά.

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύονται ήπια, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν σημαντικά.

Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων υποχωρεί ήπια (-36 από -32 μονάδες), με το 8% (από 6%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει αισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών το επόμενο τρίμηνο.

Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +23 (από +53) μονάδες, με το 29% )από 54%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα και ένα 6% να εκτιμά μείωσή τους. Στα υπόλοιπα στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών υποχωρούν και ισοσκελίζονται ( από +7 μονάδες), με τους μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας να ενισχύονται οριακά στους 12,2 (από 12,1).

Στο πεδίο των τιμών, οι πληθωριστικές προσδοκίες διατηρήθηκαν αμετάβλητες (+30 μον. ο δείκτης). Τέλος, το 14% (από 19%) των επιχειρήσεων αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις (28%) επισημαίνουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία τους, ένα 17% τη χαμηλή ζήτηση, αλλά και ένα 15% την ανεπαρκή χρηματοδότηση.

ΕΕ-Ευρωζώνη: Και πάλι σε υποχώρηση το οικονομικό κλίμα

Η έρευνα του ΙΟΒΕ για άλλα μία φορά, εκτιμά πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο υποχώρησε τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 94,0 μονάδες στην ΕΕ και στις 95,3 μονάδες στην Ευρωζώνη από 95,1 και 96,4 τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχα.

Η μικρή υποχώρηση του δείκτη τον Ιούνιο ήταν αποτέλεσμα των χαμηλών προσδοκιών στην Βιομηχανία, στις Κατασκευές και των Υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στο Εμπόριο. Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει την ανοδική της πορεία ανακάμπτοντας από το ιστορικά χαμηλό του Σεπτεμβρίου του 2022.

Στη Βιομηχανία ο δείκτης υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, παρουσιάζοντας εκ νέου εξασθένιση των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς 3 μήνες και επιδείνωση στις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών, με τα αποθέματα να διογκώνονται περαιτέρω. Στο Λιανικό εμπόριο καταγράφεται οριακή επιδείνωση που αντανακλά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων, με τα αποθέματα να κλιμακώνονται, ενώ αντίθετα οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη μελλοντική κατάσταση τους υποχωρούν. Στις Υπηρεσίες οι προσδοκίες εξασθένισαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των εκτιμήσεων της τρέχουσας όπως και της μελλοντικής ζήτησης. Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης εξασθένισε αισθητά ως αποτέλεσμα των ηπιότερων προσδοκιών για την απασχόληση αλλά και του επιπέδου παραγγελιών.

Τέλος όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η βελτίωση οφείλεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας τους αλλά και των νοικοκυριών τους, με τις προβλέψεις τους για την μελλοντική τους κατάσταση να βελτιώνονται επίσης, ενώ παράλληλα εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι να προβούν σε μείζονες αγορές το επόμενο διάστημα. Σε ότι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε στην Γερμανία (-1,9), στην Ιταλία (-1,1), στην Ολλανδία (-1,0) και στην Ισπανία (-0,9), ενώ ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητος στην Πολωνία (0,1) και ενισχύθηκε στην Γαλλία (+0,8).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: «Ψήνεται» η δημιουργία νέου πόλου – «σφήνα» στους ισχυρούς των κατασκευών

H νέα πραγματικότητα: Πληρώνουμε περισσότερο, αγοράζουμε λιγότερα

Crash test σήμερα για τις τιμές αερίου και ρεύματος στην Ελλάδα – Πώς θα αποτραπεί το άλμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider