Αέριο: Εικόνα έως τέλος του έτους για τα επόμενα βήματα ερευνών και στις 5 θαλάσσιες παραχωρήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Εικόνα έως τέλος του έτους για τα επόμενα βήματα ερευνών και στις 5 θαλάσσιες παραχωρήσεις
Εντός του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που προσκτήθηκαν τον τελευταίο περίπου χρόνο και στα 5 θαλάσσια μπλοκ (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοανατολικά της Κρήτης, μπλοκ «Ιόνιο», «Κυπαρισσιακός», μπλοκ 2), σύμφωνα με κύκλους της ΕΔΕΥΕΠ. Όπως όλα δείχνουν, «μετακινείται» εντός του 2024 η ερευνητική γεώτρηση στο χερσαίο μπλοκ «Ιωάννινα».

Προς το τέλος του έτους αναμένεται να υπάρξει μία πρώτη απτή εικόνα για την πιθανότητα ανακάλυψης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων αερίου και στις 5 θαλάσσιες παραχωρήσεις που βρίσκονται υπό έρευνα, επισημαίνουν πηγές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων & Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Κι αυτό γιατί έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση και αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων, που αποκτήθηκαν τον τελευταίο περίπου χρόνο σε όλα τα υπεράκτια μπλοκ.

Όπως είναι φυσικό, η επεξεργασία των μετρήσεων γίνεται από τους παραχωρησιούχους, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις μελέτες των μπλοκ. Ωστόσο, και η ΕΔΕΥΕΠ προχωρά σε ανεξάρτητη και παράλληλη ανάλυση, ώστε η κρατική εταιρεία να έχει ίδια άποψη για τα ευρήματα και, με αυτό τον τρόπο, να μπορεί να εποπτεύει τις έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιείται επεξεργασία σεισμικών δεδομένων στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοανατολικά της Κρήτης) από την κοινοπραξία των ExxonMobil και Helleniq Energy, όπως επίσης και από την Helleniq Energy στα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Ιόνιο» και «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός), στα οποία διενεργεί έρευνες. Επίσης, υπό ανάλυση βρίσκονται οι σεισμικές μετρήσεις και στο «μπλοκ 2» από την κοινοπραξία των Energean και Helleniq Energy.

Αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τρία από τα πέντε παραπάνω μπλοκ, στη δεδομένη συγκυρία αναλύονται τα τρισδιάστατα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί. Πρόκειται για την παραχώρηση «Ιόνιο», το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός) και το «μπλοκ 2». Επομένως, στόχος της επεξεργασίας είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σε αυτά συγκεκριμένοι «στόχοι» (δηλαδή γεωλογικοί σχηματισμοί) που συγκεντρώνουν πιθανότητες να περιέχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Κατά συνέπεια, για τις τρεις από τις εν λόγω παραχωρήσεις, προς το τέλος του έτους θα κριθεί κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι επόμενη φάση ερευνών, η οποία προβλέπει τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως στα συγκεκριμένα οικόπεδα, προς το τέλος του έτους θα αποφασισθεί αν θα «μπουν ή όχι τρυπάνια» και σε ποιες ακριβώς περιοχές τους.

Κανονικά, οι δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη βρίσκονται σε προγενέστερο στάδιο, καθώς αυτή τη στιγμή αξιολογούνται τα δισδιάστατα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί. Ωστόσο, όπως έχει γράψει το Insider.gr, πηγές με πλήρη εικόνα των εργασιών της κοινοπραξίας των ExxonMobil και Helleniq Energy αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί το επόμενο στάδιο των σεισμικών μελετών, για την πρόσκτηση τρισδιάστατων μετρήσεων.

Επομένως, είναι πιθανό η ερμηνεία των 2D δεδομένων που συγκεντρώθηκαν να οδηγήσει και στην περίπτωση των μπλοκ της Κρήτης απευθείας σε ερευνητικές γεωτρήσεις.

Πρωθυπουργικό «σήμα» επιτάχυνσης

Η «σάρωση» των παραπάνω μπλοκ κάλυψε μία περίοδο που ξεκίνησε στις αρχές του 2022 (με την απόκτηση δισδιάστατων μετρήσεων από την Helleniq Energy στις παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «μπλοκ 10»), ενώ ολοκληρώθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου 2023 (με την ολοκλήρωση της πρόσκτησης σεισμικών δεδομένων στην Κρήτη από τις ExxonMobil και Helleniq Energy).

Τον Απρίλιο του 2022, η ελληνική πολιτεία έδωσε «σήμα» για την επιτάχυνση των ερευνών με τον πιο επίσημο τρόπο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την επίσπευση των διαδικασιών που θα δώσουν τελεσίδικη απάντηση στο κατά πόσο στο υπέδαφος της χώρας μας υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα αερίου. Ο στόχος που τέθηκε είναι έως το τέλος του 2023 να ξεκαθαριστεί η εικόνα στις πέντε θαλάσσιες παραχωρήσεις, όπως και στο χερσαίο κοίτασμα στα ?Ιωάννινα που έχει αναλάβει η Energean.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος έχει επισημάνει ότι οι παραχωρησιούχες εταιρείες δαπανούν στις έρευνες δεκάδες εκατομμυρίων ιδιωτικά κεφάλαια. Στόχος της χώρας είναι οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις σε θαλάσσια οικόπεδα να πραγματοποιηθούν το 2025, με τις σχετικές επενδύσεις να μεταφράζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Το 2024 η ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα

Όσον αφορά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα, πηγές της ΕΔΕΥΕΠ επισημαίνουν πως έως αυτή τη στιγμή ισχύει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, για τη διενέργειά της μέχρι το τέλος του 2023, καθώς η εταιρεία δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα παράτασης από τον παραχωρησιούχο. Πάντως, όλα δείχνουν πως είναι πρακτικά αδύνατο να μπει το πρώτο «τρυπάνι» στην Ήπειρο μέσα στη χρονιά, με δεδομένο κατʼ αρχάς ότι απομένουν αρκετά ακόμη βήματα για το περιβαλλοντικό «πράσινο φως» της γεώτρησης.

Είναι ενδεικτικό ότι η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ολοκληρώθηκε μόλις στις 27 Μαρτίου. Αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν τοποθετηθεί θετικά, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΥΠΑ) θα πρέπει στη συνέχεια να αξιολογήσει τις προϋποθέσεις που τέθηκαν κατά τη διαβούλευση, να ζητήσει από την Energean να τοποθετηθεί επί αυτών των σχολίων και στη συνέχεια να προχωρήσει προς τη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΝ, ώστε αυτό να εγκρίνει την ΜΠΕ.

Ακόμη κι αν η παραπάνω διαδικασία οδηγήσει σε «πράσινο φως» προς τα τέλη Οκτωβρίου, η εταιρεία θα χρειαστεί 3-4 μήνες για την προετοιμασία της γεώτρησης (όπως π.χ. για την παραγγελία του τρυπανιού), η οποία συν τοις άλλοις χρειάζεται 180 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider