Στις ράγες το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις ράγες το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις
Ρύθμιση του ΥΠΕΝ «ξεκλείδωσε» την έναρξη του προγράμματος. Προϋπολογισμός 90 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων συστημάτων θέρμανσης-ψύξης καθώς και ψυκτικού εξοπλισμού.

Με ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ξεκλειδώνει» η διεξαγωγή του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να επιδοτηθούν εταιρείες για να αντικαταστήσουν τον παλιό και ενεργοβόρο ηλεκτρικό τους εξοπλισμό.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, επιλέξιμος προς επιδότηση θα είναι ο ψυκτικός εξοπλισμός των επιχειρήσεων, καθώς και τα συστήματα ψύξης-θέρμανσης.

Όπως και στην περίπτωση του ανάλογου προγράμματος που «τρέχει» ήδη για νοικοκυριά (και το οποίο αφορά ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά), προϋπόθεση για λήψη της επιδότησης θα είναι η παράδοση των παλιών συσκευών, οι οποίες θα ανακυκλωθούν μέσω των πιστοποιημένων φορέων.

Φορέας υλοποίησης

Με τη ρύθμιση, παρέχεται με εξουσιοδοτική διάταξη η δυνατότητα προκήρυξης του προγράμματος, φορέας υλοποίησης του οποίου ορίστηκε η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, του Τομέα Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική ρύθμιση, με τη διάταξη δίνεται εξουσιοδότηση, προκειμένου να προκηρυχθούν δράσεις, που αφορούν στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού ειδικά σε επιχειρήσεις και στην ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς.

Προωθείται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, με διενέργεια δράσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού σε επιχειρήσεις και την ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς.

«Έρχεται» η Υπουργική Απόφαση

Για την έναρξη του προγράμματος, θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών. Στην Απόφαση, καθορίζονται ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης, τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση και απόσυρση συστήματα και εξοπλισμός, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι δικαιούχοι της δράσης, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων της δράσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

Παράλληλα με την υπουργική Απόφαση θα «τρέξει» και η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, για την προετοιμασία των ενδιαφερόμενων. Επίσης, για τη δράση αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια «φόρμουλα» με τα νοικοκυριά, δηλαδή με την υποβολή της αίτησης ηλεκτρονικά και τη λήψη της επιδότησης υπό τη μορφή voucher.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider