ΔΕΗ: «Πράσινο φως» στην επιστροφή πρώην λιγνιτικών εκτάσεων στο Δημόσιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: «Πράσινο φως» στην επιστροφή πρώην λιγνιτικών εκτάσεων στο Δημόσιο
Με ποσοστό άνω του 99,9% υπερψηφίστηκε η πρόταση για Απόσχιση του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και εισφορά του στην «Μεταλιγνιτική Α.Ε.».

Με ποσοστό άνω του 99,9% υπερψηφίστηκε από τους μετόχους της ΔΕΗ η επιστροφή πρώην λιγνιτικών εκτάσεων στο Δημόσιο, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο.

Με την απόφαση, ανοίγει ο δρόμος ώστε να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου εκτάσεις 97.008 στρεμμάτων πρώην λιγνιτωρυχείων στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία (Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κλειδί), οι οποίες θα αποκατασταθούν, ώστε να αξιοποιηθούν για νέες χρήσεις (αγροτικές εκμεταλλεύσεις, βιομηχανικές-επιχειρηματικές ζώνες, τουριστικές χρήσεις).

Η επιστροφή θα γίνει με Απόσχιση του Κλάδου Μεταλιγνιτικής Αξιοποίησης Πυρήνων Ζωνών Απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και εισφορά του στην υπό σύσταση «Μεταλιγνιτική Α.Ε.». Στη συνέχεια, οι μετοχές της «Μεταλιγνιτική Α.Ε.» θα μεταβιβασθούν στην εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.», η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του Σχεδίου Αναπτυξιακής Μετάβασης των πρώην λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη).

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση που σύναψε το Ελληνικό Δημόσιο (συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.») και η ΔΕΗ, η οποία κυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Βουλή. Με την υλοποίηση της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης, επιτυγχάνεται η άμεση αποκατάσταση των λιγνιτικών περιοχών και η ταχύτερη επίτευξη του εθνικού στόχου για τη δημιουργία ενός ισχυρού οικονομικού και εργασιακού αντικτύπου στις περιοχές μετάβασης μέσω της διαφοροποίησης του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου τους.

Οι εκτάσεις που «περνούν» στο Δημόσιο αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 των πρώην λιγνιτωρυχείων στις παραπάνω περιοχές, με τη ΔΕΗ να διατηρεί υπό την κυριότητάς της το υπόλοιπο 1/3. Οι περιοχές αυτές αξιοποιούνται ήδη από την επιχείρηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ταχεία «στροφή» στις ΑΠΕ.

Για την αποκατάσταση των 2/3 των Ζωνών, προβλέπεται να αξιοποιηθούν πόροι 242 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», χωρίς η επιχείρηση να εισφέρει σε κεφάλαια. Κι αυτό γιατί οι δαπάνες αποκατάστασης ισούνται περίπου με την αποτίμηση των εν λόγω εκτάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Ξεκίνησε το Crash test για τη μετατροπή της Ελλάδας σε εφοδιαστικό κόμβο

Συμφωνία στην ΕΕ για αναβάθμιση του ποσοστού της ενέργειας από τις ΑΠΕ μέχρι το 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider