ΣΔΙΤ: Νέα προκήρυξη για την «Πολιτεία Καινοτομίας» στη ΧΡΩ.ΠΕΙ – Αναμονή για τη «στέγη» της Γ.Γ. Υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΔΙΤ: Νέα προκήρυξη για την «Πολιτεία Καινοτομίας» στη ΧΡΩ.ΠΕΙ – Αναμονή για τη «στέγη» της Γ.Γ. Υποδομών
Σε νέα, τρίτη στη σειρά, προκήρυξη του διαγωνισμού για τη «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» στο πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. φαίνεται να προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τροποποιούνται οι όροι; Εν αναμονή προσφορών ή παράτασης στον διαγωνισμό 140 εκατ. ευρώ για το νέο κτήριο της γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Σε νέα, τρίτη στη σειρά, προκήρυξη του διαγωνισμού για τη «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» στο πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. φαίνεται να προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο τελευταίος τροποποιημένος, σε σχέση με την προηγούμενο, διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου στο παλιό βιομηχανικό συγκρότημα «ΧΡΩΠΕΙ» επί της Λ. Πειραιώς απέβη άκαρπος και πλέον αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το insider.gr στις αρχές Φεβρουαρίου είχε αποκαλύψει τη διαφοροποιημένη, σε ένα βαθμό, σε σχέση με άλλους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ ή δημόσιους, διαδικασία για τη «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα με Σ.Δ.Ι.Τ». Στο τέλος Ιανουαρίου η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκήρυξε εκ νέου δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα με Σ.Δ.Ι.Τ.», με τροποποιημένους όρους σε σχέση με τον προηγούμενο, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά έως και χτες 28 Μαρτίου. Με το νέο μοντέλο, ο διαγωνισμός (σύμβαση διάρκειας 45 ετών, αξίας έως και 230 εκατ. ευρώ στο σενάριο μέγιστης δόμησης) έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για μια φάση (αν και ΣΔΙΤ), για χρηματοδοτική συμβολή Δημοσίου στα 18-20 εκατ. ευρώ κατά μέγιστο, ενώ αναδεικνύονταν ο ρόλος - «κλειδί» όχι του κατασκευαστή.

Νέα, τρίτη στη σειρά, προκήρυξη

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι αλλαγές δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες της αγοράς, και οι αρμόδιες αρχές κινούνται προς την κατεύθυνση της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού μέσα στις προσεχείς ημέρες (μάλλον έως το Πάσχα), με νέο μοντέλο ή νέες τροποποιήσεις, που θα είναι μάλλον πιο κοντά στη «φιλοσοφία» και τις απαιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών και του φορέα καινοτομίας.

«Φορέας Καινοτομίας» είναι ο οικονομικός φορέας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων), που θα ορίσει ο Υποψήφιος με τον Φάκελο Προσφοράς για την παροχή υπηρεσιών Καινοτομίας. Μάλιστα, στην κυβέρνηση έχουν επιλέξει το εν λόγω μοντέλο με στόχο την προσέλκυση ξένων σχημάτων – φορέων που έχουν αναλάβει και διαχειριστεί τέτοια έργα στην Ευρώπη ή άλλες χώρες – αγορές. Επί της ουσίας ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει να μελετήσει, κατασκευάσει, λειτουργήσει, διαχειριστεί το project καταβάλλοντας οικονομικό αντάλλαγμα στο ελληνικό δημόσιο, εισπράττοντας έσοδα από τους μισθωτές.

Η Πολιτεία Καινοτομίας θα αποτελεί χώρο όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα & ανάπτυξη, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και θα καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να προκαλούνται οι απαραίτητες επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το ακίνητο καταλαμβάνει συνολική εδαφική έκταση 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτηρίων.

Αναμονή για προσφορές για τη νέα «στέγη» της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε διαγωνισμός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται η γενική τάση τα κτηριακά ΣΔΙΤ να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Θεωρητικά, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται, εκτός απροόπτου, κατάθεση οικονομικών προσφορών για τη νέο κτήριο που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, επίσης μια σύμβαση ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας 140 εκατ. ευρώ. Μένει, όμως, να φανεί αφενός αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ή έχουμε και σε αυτόν τον διαγωνισμό παράταση, αφετέρου αν οι ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT– REDEX και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – DIMAND δώσουν προσφορές ή αλλάξουν γνώμη.

Το νέο κτήριο θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της στο κτίριο της Οδού Πειραιώς 166, όταν σήμερα στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτίρια, συμβάλλοντας σημαντικά και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το Δημόσιο από τα μισθώματα της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ ετησίως, ή αλλιώς των 90 εκατ. ευρώ στα 30 έτη. Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια), εκ των οποίων οι πρώτοι 36 αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και οι υπόλοιποι την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: «Κερασάκι στην τούρτα» το αυξημένο κόστος χρήματος – Ο... «γάμος» με τα ΣΔΙΤ και η Αττική Οδός

Υποδομές: Τα κόστη αποτελούν «νάρκη» για τους κτηριακούς διαγωνισμούς – Χωρίς προσφορές το «ιατρικό» ΣΔΙΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider