Βρετανία: Θα χρειαστεί μια ψηφιακή στερλίνα, λένε BoE και ΥΠΟΙΚ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Θα χρειαστεί μια ψηφιακή στερλίνα, λένε BoE και ΥΠΟΙΚ
Οι οικονομικές αρχές δήλωσαν ότι οραματίζονται μια ψηφιακή λίρα ως ισοδύναμο στο υπάρχον fiat νόμισμα.

Στον κατάλογο όσων «βλέπουν» τη χρησιμότητα ενός ψηφιακού νομίσματος μπήκε και η βρετανική κυβέρνηση, μαζί με χώρες από όλο τον κόσμο που εξετάζουν τη γρήγορα μεταβαλλόμενη φύση των πληρωμών.

Σε ανακοίνωση της Δευτέρας τόσο από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρεται πως βρίσκονται σε συζητήσεις αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου και η απόφαση για το αν θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή λίρα θα ληφθεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας. Το πιο πρώιμο στάδιο στο οποίο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει η ψηφιακή λίρα θα ήταν το δεύτερο μισό της δεκαετίας.

Οι οικονομικές αρχές δήλωσαν ότι οραματίζονται μια ψηφιακή λίρα ως ισοδύναμο στο υπάρχον fiat νόμισμα.

«Καθώς ο κόσμος γύρω μας και ο τρόπος που πληρώνουμε για πράγματα γίνονται πιο ψηφιοποιημένα, η πιθανότητα για μια ψηφιακή λίρα στο μέλλον συνεχίζει να αυξάνεται. Μια ψηφιακή λίρα θα παρείχε έναν νέο τρόπο πληρωμής, θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις, θα διατηρούσε την εμπιστοσύνη στα χρήματα και θα προστάτευε καλύτερα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey, σύμφωνα με το Marketwatch. Ο υπουργός Οικονομικών, Jeremy Hunt έκανε ένα παρόμοιο σχόλιο.

Οι αρχές δήλωσαν ότι μια ψηφιακή λίρα θα εκδοθεί από την BoE και ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η κεντρική τράπεζα θα έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Θα είναι προσβάσιμο μέσω ψηφιακών πορτοφολιών που προσφέρονται στους καταναλωτές από τον ιδιωτικό τομέα μέσω smartphone ή έξυπνων καρτών.

Εντατική μελέτη αλλά και σκεπτικισμός

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξετάζουν παρόμοιες προτάσεις, αν και οι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με την ιδέα, αν και συνεχίζουν να τη μελετούν. Ο διοικητής της Fed Christopher Waller είπε ότι ο ρόλος του δολαρίου ως το κυρίαρχο νόμισμα δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογία.

«Ένα αμερικανικό CBDC είναι απίθανο να αναδιαμορφώσει δραματικά τη ρευστότητα ή το βάθος των κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ. Είναι απίθανο να επηρεάσει το άνοιγμα της οικονομίας των ΗΠΑ, να αναδιαρθρώσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς των ΗΠΑ ή να εμβαθύνει τη δέσμευση της Αμερικής στο κράτος δικαίου», είπε ο Waller σε ομιλία του τον Οκτώβριο.

Τα δύο τρίτα των κεντρικών τραπεζών που απάντησαν σε έρευνα που διεξήχθη από το Επίσημο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων δήλωσαν ότι αναμένουν να εκδώσουν ένα CBDC σε δέκα χρόνια. Τα οφέλη περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη βελτίωση των διασυνοριακών πληρωμών, σύμφωνα με την έρευνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Σε υψηλό 10ετίας τα επιτόκια - Περαιτέρω αυξήσεις «δείχνει» η RBA

BP: Άλλος ένας πετρελαϊκός κολοσσός με κέρδη ρεκόρ το 2022 -Μπήκε και αυτή στον χορό των δισεκατομμυρίων

BNP Paribas: Κάτω των προσδοκιών αποτελέσματα τριμήνου αλλά και αναβάθμιση του στόχου για το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider