Νορβηγία: Απώλειες 165 δισ. δολαρίων το 2022 για το κρατικό επενδυτικό fund - Η μεγαλύτερη ζημιά από το 2008

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Απώλειες 165 δισ. δολαρίων το 2022 για το κρατικό επενδυτικό fund - Η μεγαλύτερη ζημιά από το 2008
Το fund με έδρα το Όσλο έχασε 14,1% το 2022, που ισοδυναμεί με περίπου 164 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τρίτη.

Τη μεγαλύτερη απώλειά του από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ανακοίνωσε το γιγάντιο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων, καθώς οι αγορές πλήττονται από τον αυξημένο πληθωρισμό, το υψηλότερο πιστωτικό κόστος και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το fund με έδρα το Όσλο έχασε 14,1% το 2022, που ισοδυναμεί με περίπου 164 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τρίτη. Αναλυτικά, για όλο το έτος, οι αποδόσεις για το fund διαμορφώθηκαν στο -14,1%, των μετοχών στο -15,3% και - 12,1% για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Θετική απόδοση +5,1% εμφάνισε στις επενδύσεις ΑΠΕ.

Το επενδυτικό ταμείο επενδύει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Νορβηγίας και κατέχει μερίδια σε περίπου 9.300 εταιρείες παγκοσμίως, κατέχοντας το 1,3% όλων των εισηγμένων μετοχών. Επενδύει επίσης σε ομόλογα, μη εισηγμένα ακίνητα και projects ΑΠΕ.

«Η αγορά επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια», δήλωσε ο CEO Nicolai Tangen, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αυτό επηρέασε αρνητικά τόσο την αγορά μετοχών όσο και την αγορά ομολόγων ταυτόχρονα, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο. Όλοι οι κλάδοι στην αγορά μετοχών είχαν αρνητικές αποδόσεις, με εξαίρεση την ενέργεια».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος ιδιοκτήτης εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο ατενίζει ένα μέλλον όπου οι επενδύσεις αποδίδουν ένα κλάσμα από αυτό που είχε συνηθίσει. Με έτος ίδρυσης το 1996, το νορβηγικό κρατικό ταμείο είχε πετύχει μέση απόδοση 6% για ένα τέταρτο του αιώνα κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Αναπάντεχη ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο - «Τσιμπημένος» και ο πληθωρισμός

Γερμανία: Στο 5,5% η ανεργία τον Ιανουάριο - Αύξηση στις κενές θέσεις εργασίας

Γερμανία: Μικρή πτώση για τις λιανικές πωλήσεις το 2022 - Απρόσμενη διολίσθηση τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider