Σταϊκούρας: Ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας το 2023 - «Δεν αλλάζει το μοντέλο επιδότησης στο ρεύμα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας το 2023 - «Δεν αλλάζει το μοντέλο επιδότησης στο ρεύμα»
Πολύ καλύτερες επιδόσεις αναμένει για την ελληνική οικονομία το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών το 2023, δήλωσε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στο CNBC στο περιθώριο της συνάντησης του Davos 2023.

Πολύ καλύτερες επιδόσεις αναμένει για την ελληνική οικονομία το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών το 2023, δήλωσε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στο CNBC στο περιθώριο της συνάντησης του Davos 2023.

To 2022 η Ελλάδα αναμένεται να έχει δύο φορές τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναφορικά με την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ενώ επίσης θα πετύχει ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών, επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ, ενώ για το 2023 αναμένεται η Ελλάδα να έχει τρεις φορές τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άλλη μία φορά να εκτιμά πως η χώρα έχει την καλύτερη προσέγγιση στις επενδύσεις από όλα τα κράτη- μέλη κατά την περίοδο 2020-2024.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε μνεία στην υποχώρηση της ανεργίας που έχει επιτευχθεί αλλά και στην απομείωση των NPLs στους τραπεζικούς ισολογισμούς από 44% τον Ιούλιο του 2019 σε λιγότερο από 8% στο τρίτο τρίμηνο φέτος.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την μείωση της σχέσης δημόσιου χρέους και ΑΕΠ κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια, την σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, προβλέποντας πρωταρχικό πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ το 2023.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας προσφέρουν και τις ευνοϊκότερες προοπτικές.

Απαντώντας σε ερώτηση στο από πού θα προκύψει η ανάπτυξη, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως εκτός του τουρισμού έχει να επιδείξει ισχυρές επιδόσεις σε επενδύσεις και εξαγωγές.

Για τις τελευταίες ο υπουργός είπε πως η Ελλάδα θα φτάσει το 41% του ΑΕΠ από 20% πέντε χρόνια πριν, ενώ όσον αφορά τις επενδύσεις υπενθύμισε πως επιχειρηματικοί «γίγαντες» από ην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην χώρα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων και το ελληνικό χρέος

Ερωτώμενος σε ερώτηση για το πώς θα επηρεάσει η αύξηση των επιτοκίων την δυνατότητα εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κ. Σταϊκούρας δεν έδειξε ανησυχία καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει μία βιώσιμη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, και εν γένει βιώσιμα δημοσιονομικά. Επεσήμανε δε, πως η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της με τους θεσμούς, ενώ κατάφερε να «βγαίνει» πλέον επιτυχώς στις αγορές, υπενθυμίζοντας την επιτυχία της χθεσινής εξόδου με το 10ετές ελληνικό ομόλογο και την κάλυψη των μισών χρηματοδοτικών αναγκών για το 2023.

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως η Ελλάδα μειώνει το χρέος/ΑΕΠ ενώ έχει χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες και ισχυρά «μαξιλάρια».

Η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων

Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως το ζήτημα της αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρώπης συζητείται από το 2022 και θα επανέλθει ξανά από τον Φεβρουάριο και μετά, ενώ ταυτόχρονα προέβλεψε πως «δεν είναι μία εύκολη συζήτηση» καθώς υπάρχουν διαφωνίες.

Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε την αναγκαιότητα να προστατευτούν οι παραγωγικές επενδύσεις πρέπει να προστατεύονται και να λαμβάνεται υπόψη ο οικονομικός κύκλος όταν παίρνονται αποφάσεις για την δημοσιονομική πολιτική.

«Δεν θα αλλάξει το μοντέλο επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος»

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υπουργός Οικονομικών έβαλε τέλος στα σενάρια αλλαγής του μοντέλου επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, προαναγγέλλοντας παράλληλα άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών εντός Φεβρουαρίου.

Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, o υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε αναφορικά με το πως και εάν επηρεάζει η «γραμμή» του πρόσφατου Eurogroup για καλύτερη στόχευση και σταδιακή απόσυρση των επιδοτήσεων για την ενέργεια.

«Θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022, σύμφωνα με την οποία ενισχύσαμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως νοικοκυριά, καλύπτοντας το σημαντικότερο ποσοστό της επιβάρυνσης που είχαν το 2022, χωρίς να έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και για αυτό επιτύχαμε, από ό,τι φαίνεται, και ένα εξαιρετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει τα σχέδια επί χάρτου για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν από το ειδικό Αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ για τις εφετινές ενεργειακές επιδοτήσεις.

«Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε παράλληλα ότι «τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα» Η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων των δικαιούχων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα έχει χρονικό ορίζοντα 12 μηνών. Όπως επανέλαβε ο υπουργός η επιδότηση της αύξησης των δόσεων κατά 50% θα γίνει «αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αύξηση επιτοκίων «τσακίζει» ζήτηση/ανάπτυξη, αλλά η μείωσή τους δεν επαναφέρει «ανάπτυξη»

Ρεύμα: Μειωμένες τουλάχιστον 40% οι χρεώσεις των προμηθευτών για Φεβρουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider