Πώς θα γίνουν «έξυπνα» 120.000 ιδιωτικά κτήρια μέσω υποδομών σύνδεσης σε δίκτυα κοινής ωφέλειας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα γίνουν «έξυπνα» 120.000 ιδιωτικά κτήρια μέσω υποδομών σύνδεσης σε δίκτυα κοινής ωφέλειας
Με πόρους 110 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά πρόγραμμα αντιστάθμισης του κόστους εγκατάστασης υποδομών σε κτίρια προκειμένου να καταστούν «έξυπνα». Οπτικές ίνες, ευρυζωνικές υπηρεσίες, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, θέρμανση σε διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ.

Μέσω «έξυπνων» υποδομών, από δίκτυο οπτικών ινών έως μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και άλλων τεχνολογικών συστημάτων, η κυβέρνηση προωθεί πλάνο για την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών σε κτήρια προκειμένου να καταστούν «έξυπνα» για την σύνδεση τους σε υποδομές κοινής ωφέλειας.

Μάλιστα, η δράση αυτή με τον τίτλο «Ετοιμότητα υποδομών για έξυπνα κτίρια», ύψους περίπου 110,4 εκατ. ευρώ, πρόσφατα «μπήκε» επισήμως στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά και την θετική γνωμοδότηση από την ΕΥΣΤΑ και την υπογραφή από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυλακάκη. Να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης ξεπερνά τα 108 εκατ. ευρώ, με την πράξη να αφορά στον πυλώνα της «ψηφιακής μετάβασης» (Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης), με φορέα υλοποίησης την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Μ.Α.Ε.». Μέσω του προγράμματος, αναμένεται ότι 120.000 κτίρια θα υποβληθούν σε τέτοιες εργασίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (εκτός αν δοθεί ευρύτερα παράταση στο πρόγραμμα).

Οι 3 πυλώνες αναβαθμίσεων

Ειδικότερα, η πράξη αφορά σε πρόγραμμα ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών σε κτίρια προκειμένου να καταστούν «έξυπνα» για την σύνδεση τους σε υποδομές κοινής ωφέλειας. Το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει σειρά αναβαθμίσεων που περιλαμβάνουν: - την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτηρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.), - την εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου, - την εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης και του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Μέσω του προγράμματος, αναμένεται ότι 120.000 κτίρια θα υποβληθούν σε τέτοιες εργασίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διασφαλιστεί μέσω του RRF.

Το πρόγραμμα εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους:

  • Την ανάπτυξη της διείσδυσης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων τομέας στον οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ. Από την πλευρά της προσφοράς, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι διαθέτουν ήδη υποδομές που καλύπτουν άνω του 1.000.000 συνδέσεις (homes passed), πλην όμως ή διείσδυση υπολείπεται του 10%. Σημαντικός ανασχετικός παράγοντας για την αύξηση της διείσδυσης είναι το κόστος και η δυσκολία εγκατάστασης των αναγκαίων καλωδιακών υποδομών στο εσωτερικό των κτηρίων. Μέσω της δράσης αναμένεται να ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες των κτιρίων να προβούν στην εγκατάσταση ενδοκτιριακής καλωδίωσης και να διευκολυνθούν στη διαδικασία απόκτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας.
  • Tην εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.
  • Την διευκόλυνση ενσωμάτωσης έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας (καθώς και άλλων έξυπνων μετρητών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας) όταν αυτοί θα αναπτυχθούν από τους διαχειριστές των εν λόγω υπηρεσιών. Συγκεκριμένα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ανακοινώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των μετρητών Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας. Η ύπαρξη κατάλληλης επικοινωνιακής υποδομής προκειμένου να μπορούν να συνδεθούν οι μετρητές με το σύστημα διαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις εργασίες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά την αντικατάσταση των μετρητών.

Πρόκειται για παθητικές υποδομές που δεν απαιτούν κόστος/ενέργειες προκειμένου να παραμείνουν λειτουργικές. Η αξιοποίηση των υποδομών που θα κατασκευασθούν θα διασφαλισθεί από τη χρήση τους για την παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων, λήψης σήματος ευρυ-εκπομπής καθώς και για τη σύνδεση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Θεωρητικά, έως το τέλος του 2025 προβλέπεται 120.000 ιδιωτικά κτίρια να πλήρως συνδεδεμένα με υποδομές οπτικών ινών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες είναι οι επενδύσεις – «σηματωροί» 14,5 δισ. ευρώ σε ενέργεια – «πράσινη» μετάβαση και διαχείριση αποβλήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider