Υπεράκτια αιολικά: Ιδιωτικές επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ και 8.220 νέες θέσεις εργασίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπεράκτια αιολικά: Ιδιωτικές επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ και 8.220 νέες θέσεις εργασίας
Στόχος η ολοκλήρωση έργων 2 GW έως το 2030. Η Κρήτη μέσα στον πρώτο «γύρο» παραχωρήσεων, μαζί με την Αλεξανδρούπολη που έχει ήδη επιλεγεί ως πιλοτική περιοχή, όπως αποκάλυψε χθες σε συνέδριο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου. Το 2027 θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος «γύρος» διαγωνισμών.

Στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 6,3 δισ. ευρώ θα οδηγήσει η επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, για την ένταξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ (GW), όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε χθεσινό συνέδριο με αντικείμενο την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών.

Επικαλούμενη στοιχεία σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η Grant Thornton, και η οποία επίσης παρουσιάστηκε στο συνέδριο, η κ. Σδούκου πρόσθεσε πως από τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια, τα 4,3 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν απευθείας στην εγχώρια οικονομία. Έτσι, θα δημιουργήσουν έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας έως και 8.220 νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες που θα φιλοξενήσουν αυτό το πρώτο χαρτοφυλάκιο των 2 GW, όπως είναι γνωστό σε αυτές θα συμπεριλαμβάνεται η Αλεξανδρούπολη, καθώς με ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εν λόγω περιοχή έχει ήδη επιλεγεί ως πιλοτική για την κατασκευή offshore πάρκων. Όπως αποκάλυψε η Γενική Γραμματέας, η δεύτερη περιοχή που έχει οριστικοποιηθεί είναι η Κρήτη, η οποία είναι εξίσου πολλά υποσχόμενη και ελκυστική.

«Έχουμε εντοπίσει και μία με δύο ακόμη περιοχές, τις οποίες ωστόσο δεν θα κατονομάσω, μέχρι να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με τις εμπλεκόμενες αρχές», πρόσθεσε.

Καλή εικόνα για τις αξιοποιήσιμες θαλάσσιες περιοχές

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία έχει ορισθεί ως Φορέας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την ΕΛΕΤΑΕΝ και την Grant Thornton, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ. Στην τοποθέτησή της, η κ. Σδούκου αποκάλυψε ότι παράλληλα με την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ανέθεσε υπό αυστηρή εμπιστευτικότητα σε μία ομάδα ειδικών να «σκανάρουν» τις ελληνικές θάλασσες, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (όπως τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Τουρισμού).

Στόχος της ομάδας ήταν να καταλήξει στα κριτήρια επιλογής περιοχών για την εγκατάσταση offshore πάρκων, να προσδιορίσει τα σημεία που είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και, από αυτά, να ξεχωρίσει τα πλέον κατάλληλα. «Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τώρα μια πολύ καλή εικόνα για το πού μπορούμε να αναπτύξουμε offshore πάρκα, αλλά και ποιο είναι το διαθέσιμο δυναμικό», συμπλήρωσε.

Επίσης, χάρις στο έργο της ομάδας, πλέον βρισκόμαστε κοντά στην υλοποίηση του πρώτου βήματος που προβλέπει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Έτσι, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα, σύντομα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, το οποίο θα περιλαμβάνει τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας στις οποίες είναι δυνατή η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού τους.

Πηγή άφθονης και φθηνής «καθαρής» ενέργειας

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, αν και η θαλάσσια αιολική ενέργεια απουσιάζει από το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στην αναθεώρηση του Σχεδίου, που βρίσκεται υπό εξέλιξη, θα έχει σημαντική θέση. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα υπάρχουν επίσης και στόχοι για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του κλάδου, για το 2035, το 2040,
το 2045 και το 2050, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στους επενδυτές για τα έργα που θα ακολουθήσουν μετά τον πρώτο «γύρο».

Όπως συμπλήρωσε, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, σε μία εποχή υψηλής αβεβαιότητας. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει για τη χώρα μας μία πηγή για άφθονης και οικονομική ενέργειας.

Ο λόγος είναι πως με την αξιοποίησή της μπορούν να παράγονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού, ενώ παράλληλα βαίνουν διαρκώς μειούμενα τα κεφάλαια για την κατασκευή των πάρκων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου, έως το τέλος της 10ετίας προβλέπεται το κόστος παραγωγής των ανεμογεννητριών σταθερής βάσης (fixed bottom) να αποκλιμακωθεί στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και των πλωτών ανεμογεννητριών στα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το 2027 ο πρώτος «γύρος» διαγωνισμών

Στο ίδιο συνέδριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, παρέθεσε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των βημάτων που προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο και τα οποία θα οδηγήσουν στον πρώτο «γύρο» παραχωρήσεων, για την ανάπτυξη των έργων 2 GW έως το 2030. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο, οι σχετικοί διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν το 1ο τρίμηνο του 2027 και θα διεξαχθούν εντός του ίδιου έτους, ώστε να προκύψει επενδυτής για κάθε «οικόπεδο» που θα δοθεί.

Έτσι, στο 1ο τρίμηνο του 2028 οι επενδυτές θα συνάψουν την τελική αδειοδότηση των πάρκων τους και τις συμβάσεις σύνδεσης των έργων με το σύστημα μεταφοράς. Επομένως δύο τρίμηνα αργότερα, θα μπορούν να ξεκινήσουν την κατασκευή των έργων.

Από τα βήματα του θεσμικού πλαισίου, το αρχικό πρόκειται να υλοποιηθεί το 2ο τρίμηνο του 2023, με την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, μέσω ΚΥΑ, και την ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για τις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα. Το επόμενο τρίμηνο θα υποβληθούν οι τεχνικές μελέτες για τον προσδιορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων μέσα σε αυτές τις ευρύτερες «ζώνες», και των θαλάσσιων «οικοπέδων» εντός των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν πάρκα.

Το ίδιο τρίμηνο θα υποβληθεί η ΜΠΚΕ για κάθε τεχνική μελέτη, ενώ στο διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης που πρόκειται να παραχωρηθούν, ώστε το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους να έχουν δοθεί για κάθε μία από αυτές άδειες έρευνας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οι επενδυτές θα μπορούν να ερευνήσουν τις Περιοχές από το 3ο τρίμηνο του 2024 και για δύο χρόνια, ενώ στο 4 τρίμηνο του 2026 (μετά από διαβούλευση) θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα «οικόπεδα» εντός κάθε Περιοχής για την ανάπτυξη πάρκων, καθώς και τη μέγιστη ισχύ των έργων που θα μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε «οικόπεδο». Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε στο 1ο τρίμηνο του 2027, η ΡΑΕ να προκηρύξει τον διαγωνισμό παραχώρησης των οικοπέδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider