Ρεύμα: Το φράγμα των 10 GW σπάνε οι ΑΠΕ το 2022

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Το φράγμα των 10 GW σπάνε οι ΑΠΕ το 2022
Σε μία εποχή όπου η διείσδυση των ΑΠΕ θωρακίζει την ενεργειακή αυτονομία αλλά και τις τιμές ρεύματος από εξωγενείς ανατιμήσεις, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας θα κλείσει το 2022 αυξημένο κατά 1,5 GW. Εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη στροφή στις ΑΠΕ το επόμενο έτος, με την έναρξη λειτουργίας νέων μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2 GW.

Ορόσημο για την «πράσινη στροφή» του εγχώριου μίγματος θα αποτελέσει το 2022, καθώς σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ φέτος αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 10 GW η συνολική ισχύς των ανανεώσιμων μονάδων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Η παραπάνω πρόβλεψη γίνεται στο δελτίο Ιουλίου-Αυγούστου για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΑΠΕ), το οποίο ανακοίνωσε χθες ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης. Σύμφωνα με το δελτίο, μάλιστα, ήδη από τον Νοέμβριο οι μονάδες ΑΠΕ στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 10 GW, κλείνοντας το 2023 με ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 10,154 GW.

Με βάση την υπόθεση διείσδυσης για το 2022, από τον ΔΑΠΕΕΠ, φέτος θα «ενεργοποιηθούν» πράσινα έργα συνολικής ισχύος 1,518 GW. Από αυτά τα 310 MW αφορούν καινούρια αιολικά πάρκα, τα 1.120 MW νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, 21 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 27 MW μονάδες βιομάζας και 40 MW μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας-ηλεκτρισμού (ΣΗΘΥΑ).

Όπως είναι φυσικό, στα έργα 10,154 GW με τα οποία θα «κλείσει» το φετινό έτος, κυρίαρχοι είναι οι σταθμοί αιολικής και ηλιακής τεχνολογίας. Έτσι, τα 4,485 GW αναλογούν σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα και τα 4,683 GW σε αιολικά πάρκα.

Υπερέσοδα 1,65 δισ. για τις επιδοτήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, το momentum των επενδύσεων θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, με την εγκατάσταση ακόμη περισσότερων καινούριων έργων, συνολικής ισχύος στα επίπεδα των 2 GW.

Στη δεδομένη συγκυρία, η ενίσχυση των ΑΠΕ θωρακίζει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ενώ συγκρατεί τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, κατ΄ αρχάς γιατί «εκτοπίζει» από το μίγμα ακριβότερη θερμοηλεκτρική παραγωγή. Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων των «πράσινων» μονάδων ανακτάται, ώστε να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Επομένως, όσο περισσότερο αυξάνεται το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα, τόσο περισσότερο ενισχύονται τα δύο παραπάνω οφέλη. Είναι ενδεικτικό ότι, από την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού ανάκτησης (στις αρχές Απριλίου), οι ανανεώσιμες πηγές έχουν αποδώσει υπερέσοδα στο Ταμείο ύψους 1,65 δισ. ευρώ. Επομένως, έχουν προσφέρει πάνω από το 50% των ταμειακών εισροών στο ΤΕΜ, οι οποίες ανέρχονται σε 2,67 δισ., ξεπερνώντας κατά πολύ όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής.

Πλεονασματικοί οι λογαριασμοί

Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ προβλέπει πως θα κλείσουν το τρέχον έτος με πλεόνασμα οι δύο Ειδικοί Λογαριασμοί αποζημίωσης των έργων ΑΠΕ με εγγυημένες τιμές , όπως προβλέπει το Ειδικό Δελτίο Ιουλίου-Αυγούστου, το οποίο δημοσιοποίησε ο ΔΑΠΕΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, ο Διαχειριστής προβλέπει ότι θα υπάρξει θετικό ισοζύγιο 134,44 εκατ. για τον λογαριασμό αποζημίωσης των μονάδων που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από τις αρχές του 2021 και 91,60 εκατ. για τον υπολογαριασμό των «πράσινων» σταθμών που «ενεργοποιήθηκαν» στη συνέχεια.

Η ολοκλήρωση του έτους με θετικό πρόσημο και για τους δύο λογαριασμούς θα επιτευχθεί παρά το πλαφόν που έχει τεθεί στο ύψος της αποζημίωσής τους από τη συμμετοχή στις spot χονδρεμπορικές αγορές. Όπως είναι γνωστό, στις περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών, το «ταβάνι» των αμοιβών τους έχει καθορισθεί στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Παράλληλα, ο λογαριασμός για τα «παλιά» έργα (πριν τις αρχές του 2021), παραμένει με θετικό ισοζύγιο, παρά τα ποσά που έχουν μεταφερθεί από αυτόν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως αναφέρεται στο δελτίο, έως τον Μάιο του 2022 είχαν «οδεύσει» στο ΤΕΜ 780 εκατ., ενώ έως τον Σεπτέμβριο του 2022 320 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πτώση ζήτησης τον Νοέμβριο για 5ο συνεχή μήνα – Τα μερίδια των προμηθευτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider