Ο επενδυτής πρέπει να είναι έτοιμος για ελλείψεις σταθερότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο επενδυτής πρέπει να είναι έτοιμος για ελλείψεις σταθερότητας
Συνέντευξη παραχώρησε ο Σταύρος Ζήνωνος, εκτελεστικός διευθυντής της BCM Begin Capital Markets, σχετικά με την ταραχώδη εποχή που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα σύγχρονα πρότυπα συμπεριφοράς των επενδυτών. Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στις τάσεις που επικρατούν στις υπηρεσίες επενδύσεων και συναλλαγών, καθώς και στη ρύθμιση των αγορών στην ΕΕ.

Συνέντευξη παραχώρησε ο Σταύρος Ζήνωνος, εκτελεστικός διευθυντής της BCM Begin Capital Markets, σχετικά με την ταραχώδη εποχή που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα σύγχρονα πρότυπα συμπεριφοράς των επενδυτών. Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στις τάσεις που επικρατούν στις υπηρεσίες επενδύσεων και συναλλαγών, καθώς και στη ρύθμιση των αγορών στην ΕΕ.

Από το 2020 και μετά οι αγορές είναι μάλλον ασταθείς. Ως ο κορυφαίος εκπρόσωπος μιας εταιρείας με μακρά πορεία, που μπορεί να κάνει συγκρίσεις μεταξύ δεκαετιών, πώς θα χαρακτηρίζατε τη δεκαετία του '20 από την οπτική γωνία του επενδυτή;

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει τον κόσμο των επενδυτικών αγαθών με τέτοιο τρόπο που οι πτώσεις και οι άνοδοι της αξίας τους να είναι πιο βαθιές και πιο υψηλές, αντίστοιχα, αλλά και πιο συχνές από πριν. Από την άλλη πλευρά, η αστάθεια είναι ένα αιώνιο συστατικό των χρηματοπιστωτικών αγορών και των αγορών κεφαλαίου και κάθε επενδυτής ή συναλλασσόμενος πρέπει να είναι έτοιμος για τέτοιου είδους φαινόμενα, ελλείψει σταθερότητας.

Αν μπορώ απλώς να χαρακτηρίσω την τρέχουσα εποχή από την οπτική γωνία του χρηματομεσίτη, έχω μια λέξη για αυτήν: ευελιξία. Αυτό που σήμαινε «να είσαι online» για τους traders τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυτό σημαίνει «να είσαι ευέλικτος» τώρα. Αυτό δεν εκφράζει μόνο τη δυνατότητα να κάνετε συναλλαγές ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε. Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης την πληθώρα των εφαρμογών που προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα τόσο απλά όσο είναι η οθόνη αφής της συσκευής.

Επομένως, υπάρχουν και νέες απειλές και κίνδυνοι για τους χρήστες.

Ακριβώς. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση. Όχι μόνο για όλους τους κινδύνους των επενδύσεων και των διαδικτυακών εργαλείων συναλλαγών ή για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής συναλλαγών. Είναι σημαντικό οι πελάτες να συνειδητοποιήσουν την ευαισθησία της συσκευής τους. Ένα smartphone θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως ένας «μεγάλος υπολογιστής», που σημαίνει, για παράδειγμα, επαρκή προστασία κατά των ιών ή λήψη εφαρμογών μόνο από επικυρωμένους παρόχους.

Πώς ο κανονισμός ακολουθεί αυτήν τη δυναμική εξέλιξη;

Βάση αρχής, ο κανονισμός ακολουθεί την τεχνολογική εξέλιξη. Στην ΕΕ, υπάρχει ισχυρή αίσθηση για την προστασία των καταναλωτών, επομένως η ρύθμιση της αγοράς είναι επίσης θα έλεγα αυστηρή στον τομέα των επενδύσεων. Ως κυπριακή εταιρεία επενδύσεων (CIF) είμαστε υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) και μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Υπήρχαν νέα σχετικά με τον διακανονισμό σας με τη ρυθμιστική αρχή. Ποιος είναι ο λόγος και ποια αγορά αφορά;

Η εταιρεία μας, BCM Begin Capital Markets, υπέγραψε συμφωνία διακανονισμού με την CySEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου). Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει την καταβολή τέλους και τη βελτίωση σε τομείς όπου υπήρχαν ανησυχίες από την CySEC. Αφορά αποκλειστικά τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα.

Για ποιο λόγο επέβαλε πρόστιμο η CySEC στην BCM;

Αρχικά, να εξηγήσω ότι ο διακανονισμός δεν είναι πρόστιμο, αντιθέτως, είναι μια εθελοντική συμφωνία μεταξύ της αδειοδοτημένης εταιρείας και της ρυθμιστικής αρχής. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία συμφώνησε στον διακανονισμό με τη ρυθμιστική αρχή για τη βελτίωση των διαδικασιών και των δραστηριοτήτων της, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία από την πλευρά της ρυθμιστικής αρχής.

Δεν υπάρχει καμία συνέπεια για τους πελάτες. Αλλά μπορούν να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς ότι όχι μόνο θα τηρούνται όλοι οι κανονισμοί, αλλά θα βελτιωθεί και η εξυπηρέτησή τους. Αυτό διασφαλίζεται μια για πάντα από τη συμφωνία μας.

Ευχαριστώ για την διευκρίνιση. Ποια είναι τα σχέδια της BCM για το υπόλοιπο αυτής της ταραχώδους χρονιάς;

Για να συμβαδίσουμε με το βραβείο μας ως “The Best European Forex Broker”, στοχεύουμε να παραμείνουμε στην κορυφή της ΕΕ, μεταξύ των κορυφαίων brokers. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα, τόσο σε τεχνικές παραμέτρους, όπως η αξιοπιστία και η ταχύτητα εκτέλεσης των παραγγελιών, όσο και στην αριστεία των υπηρεσιών προσωπικών πελατών σε τοπικές γλώσσες και σε οποιοδήποτε μέρος δραστηριοποιούμαστε.

Εκτός από τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, προσκαλούμε επίσης τους πελάτες μας σε σεμινάρια όπου μπορούν να συζητήσουν προσωπικά τόσο τις τεχνικές πτυχές των συναλλαγών όσο και τους θεμελιώδεις παράγοντες που κινούν τις αγορές προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Στην αναλυτική μας υπηρεσία, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι αρχίσαμε να δημοσιεύουμε τακτικά το γράφημά μας με τις 10 Κορυφαίες Ευρωπαϊκές Εταιρείες Τεχνολογίας. Το κοινό θα δει τη νέα ενημέρωση γύρω στο τέλος του έτους 2022/23.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider