Επισπεύδεται (;) η απόσυρση της ρευστότητας από την ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επισπεύδεται (;) η απόσυρση της ρευστότητας από την ΕΚΤ
Η γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) είναι η πρώτη που «σέρνει τον χορό» της στροφής για το ευρωπαϊκό QT.

Το ότι ο ρόλος της Bundesbank στην ΕΚΤ, είναι καθοριστικός, όλοι το γνωρίζουν, καθώς η Κεντρικής Τράπεζα της Γερμανίας είναι ο μεγάλος «δανειστής» του ευρωσυστήματος της ΕΚΤ (Target 2).

Τώρα με τον πληθωρισμό διψήφιο και στο υψηλότερο σημείο εδώ και 70 χρόνια στην Γερμανία, η Bundesbank, πέρα από την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων, ζητάει και την επίσπευση της μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ.

Δηλαδή τη συρρίκνωση των ποσών επανεπένδυσης των χαρτοφυλακίων του APP και PEPP, με άλλα λόγια τη σταδιακή απόσυρση της ρευστότητας του QE.

Τι είναι χειρότερο, η αύξηση των επιτοκίων ή η μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας; Ή το να συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο;
Αναμφίβολα η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει «ζήσει» χειρότερη πίεση σε νομισματικό επίπεδο, με συνέπειες που ακόμα είναι μη αξιολογήσιμες όσον αφορά την οικονομία...

Την είδηση για την ανάγκη μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ την έδωσε και επίσημα ο πρόεδρος της Bundesbank κ. Joachim Nagel ο οποίος θα εξηγήσει ακριβώς τι εννοεί αύριο, στις 3 Νοεμβρίου, που θα παραστεί στη Nueva Economía Fórum στη Μαδρίτη.

Θα μιλήσει, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Bundesbank για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και το ψηφιακό ευρώ. Την εισαγωγή του θα κάνει ο κ. Hernández de Cos, Κυβερνήτης της Banco de España.

To πως βλέπει το ζήτημα ο κ. Nagel το εξήγησε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο πριν πάει στην Ισπανία για το Forum σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine, όπου λίγο πολύ εξηγεί ότι δεν αρκεί η αύξηση των επιτοκίων η οποία βεβαίως πρέπει να συνεχισθεί και να είναι «επίμονη», όπως ο πληθωρισμός.

Όπως υποστήριξε αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του πληθωρισμού η νομισματική πολιτική πρέπει «να είναι πιο επίμονη…».
Γιατί; Γιατί κατά την εκτίμηση της Bundesbank «οι αυξήσεις των τιμών δεν μπορούν να αντισταθμιστούν πλήρως και το σοκ των τιμών της ενέργειας που έτσι κι αλλιώς θα κάνει τη Γερμανία φτωχότερη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, «η Γερμανία οδεύει προς ύφεση», αλλά προς το παρόν πιστεύει (σ.σ. μία δόση αισιοδοξίας) ότι δεν θα είναι μια βαθιά πτώση.

Τι σημαίνει όμως επίσπευση μείωσης του Ισολογισμού της ΕΚΤ; Σύμφωνα με πληροφορίες που διαχέονται από το περιβάλλον της Φρανκφούρτης (από την έδρα της Bundesbank και όχι της ΕΚΤ) και βλέπουν το φως στον γερμανικό οικονομικό Τύπο, το θέμα αυτό θα απασχολήσει τους Κεντρικούς Τραπεζίτες στην επόμενη συνάντησή του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο τρόπος με τον οποίο τίθεται το ζήτημα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που επιμένουν ότι το QT της ΕΚΤ θα έρθει σταδιακά νωρίτερα με διάφορες τεχνικές έτσι ώστε να μη φανεί ότι ανατρέπεται η προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ.

Άλλωστε ένα μικρό δείγμα προθέσεων είχαμε και με την αναδρομική αλλαγή όρων για τα προγράμματα TLTROs, στα οποία η ΕΚΤ εντελώς ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, αύξησε το κόστος διατήρησής τους από τις τράπεζες, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στις «πλούσιες» εξ αυτών να επιστρέψουν τα δάνεια μέχρι τις 23 Νοέμβρη για να αποφύγουν το επιπλέον κόστος…

Στην Μαδρίτη αύριο οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να κάνουν σαφείς νύξεις για το νέο τοπίο που θα αρχίσει να ισχύει από τα τέλη του 2022, ήτοι μόλις ένα χρόνο μετά την μεγάλη στροφή προς την αύξηση των επιτοκίων και το τέλος της περιβόητης «προσωρινότητας» του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Τι αναμένουν σήμερα οι αγορές για τα επιτόκια - Ξεκίνησε το «ξεφόρτωμα» assets η BoE

Εφορία: Ποιους και τι ψάχνει σε παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων

Γιατί αξίζει τον κόπο να επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider