Ιαπωνία: Σε χαμηλό άνω των 32 ετών το γεν έναντι του δολαρίου - Έρχεται παρέμβαση στις αγορές από το Τόκιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Σε χαμηλό άνω των 32 ετών το γεν έναντι του δολαρίου - Έρχεται παρέμβαση στις αγορές από το Τόκιο
Η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος έφτασε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1990.

Τελευταία ενημέρωση: 10:52

Σε νέο χαμηλό 32 ετών έφτασε το γεν έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να ετοιμάζει νέα παρέμβαση στις αγορές για να εξομαλύνει τις πιέσεις που δέχεται το εθνικό νόμισμα.

Σύμφωνα με το Reuters, η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος έφτασε πρόσκαιρα στα 150 γεν ανά 1 δολάριο την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1990.

Η αντίδραση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) στις πιέσεις που δέχεται το γεν ήταν να ανακοινώσει μια απρογραμμάτιστη έξοδος στις αγορές, αναφέροντας πως θα αγοράσει ομόλογα από χρονική διάρκεια 5 ετών και άνω, αξίας 250 δισ. γεν (1,7 δισ. δολαρίων). Παράλληλα, η BoJ ανακοίνωσε πως θα αγοράσει μια απεριόριστη ποσότητα 10ετών ομολογιών με επιτόκιο στο 0,25%.

Σημειώνεται πως η BoJ και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχουν δεχθεί επικρίσεις για την πολιτική χαμηλών επιτοκίων που διατηρούν, την ώρα οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωζώνη, αυξάνουν τα δικά τους επιτόκια με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους.

Ο διοικητής της BoJ, Χαρουχίκο Κουρόντα, ανέφερε την Τετάρτη πως η τράπεζας δεν θα αλλάξει τη νομισματική της πολιτική για να ανακόψει την «κατηφόρα» του γιεν, αν και παραδέχτηκε πως η εξασθένηση του νομίσματος θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σουνίτσι Σουζούκι, δήλωσε στο Reuters πως η κυβέρνηση θα λάβει τα «αναγκαία βήματα» για να αντιμετωπίσει την πλεονάζουσα μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος. «Οι απότομες κινήσεις του γιεν είναι ανεπιθύμητες. Δεν μπορούμε καθόλου να επιτρέψουμε κινήσεις που πηγάζουν από κερδοσκοπικές συναλλαγές» υπογράμμισε ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Εκατομμύρια πολίτες παραλείπουν γεύματα εξαιτίας της αύξησης τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider