Καραβίας (Eurobank): Δικαιώνεται η εμπροσθοβαρής εξυγίανση των τραπεζών - Οι καιροί απαιτούν πολύ σοβαρή δημοσιονομική σύνεση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραβίας (Eurobank): Δικαιώνεται η εμπροσθοβαρής εξυγίανση των τραπεζών - Οι καιροί απαιτούν πολύ σοβαρή δημοσιονομική σύνεση
Αν και η Ελλάδα δεν θα είναι σε ύφεση, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 2% – 2,5%, το οποίο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον θα είναι μια επιτυχία.

Το 2022 η ανάπτυξη στη χώρα μας έχει εκπλήξει θετικά, αλλά για το 2023 υπάρχει ένα σύννεφο ύφεσης πάνω από όλη την Ευρώπη και αναπόφευκτα η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί. Αν και η Ελλάδα δεν θα είναι σε ύφεση, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 2% – 2,5%, το οποίο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον θα είναι μια επιτυχία. Στο περιβάλλον αυτό οι επενδύσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Μακροοικονομικό πλαίσιο: Η συνύπαρξη πληθωρισμού και ανάπτυξης».

Ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι παρά την εξαιρετική επίδοση του τουρισμού, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει έντονα αρνητικό και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο ανησυχίας.

Ο CEO της Eurobank είπε ότι αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης στο τέλος Οκτωβρίου. Αναφερόμενος στο εάν η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά την πιστωτική επέκταση, ο κ. Καραβίας είπε ότι η Eurobank αναμένει αύξηση των δανειακών υπολοίπων της προς επιχειρήσεις περίπου κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προορίζεται σε επενδύσεις. Τόνισε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος η επενδυτική τάση να επιβραδυνθεί από την αύξηση στο κόστος χρήματος. Ωστόσο, στην Ελλάδα έχουμε το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο εν μέρει αμβλύνει το πρόβλημα αυτό.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, ο κ. Καραβίας είπε ότι είναι υπαρκτός, αλλά μέχρι και το τέλος του εννεάμηνου 2022, οι τράπεζες δεν έχουν ανησυχητικές ενδείξεις.

Ο κ. Καραβίας επανέλαβε ότι η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι εθνικός στόχος, πρότεινε πως καλό θα ήταν να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές και τους οίκους επιτυγχάνοντας ένα έλλειμμα για το 2022, χαμηλότερο ακόμη και από την αναθεώρηση που είδαμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ τόνισε ότι δικαιώνεται η επιλογή για εμπροσθοβαρή εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών με τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με όχημα τον «Ηρακλή», καθώς, έτσι, σήμερα, οι τράπεζες μπορούν να ανταπεξέλθουν στη χρηματοδότηση των επενδυτικών έργων της οικονομίας.

Αναλυτικά, ο κ. Καραβίας είπε:

Για την ανάπτυξη

Το 2022 η αλήθεια είναι πως η ανάπτυξη στη χώρα μας έχει εκπλήξει θετικά. Οι δικές μας εκτιμήσεις μιλούν για μια ανάπτυξη κοντά στο 6% και δεν είναι μόνο η επίδοση του τουρισμού που έχει οδηγήσει σε αυτή την επίδοση. Είναι και η αύξηση των εξαγωγών, που δείχνουν και κάποια δομική βελτίωση στην οικονομία ενώ είναι και οι σημαντικές επενδύσεις που συμβάλλουν στο ΑΕΠ. Βέβαια το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει έντονα αρνητικό παρά την εξαιρετική επίδοση του τουρισμού. Σίγουρα αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο ανησυχίας ενώ ενδεχομένως να είναι χειρότερο και από τις περσινές επιδόσεις. Για το 2023 οι προοπτικές τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ζοφερές. Υπάρχει ένα σύννεφο ύφεσης πάνω από όλη την Ευρώπη. Μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη με προεξάρχουσα τη Γερμανία θα είναι με αρνητικό πρόσημο, ενώ έχουμε τη γειτονική μας Ιταλία η οποία αντιμετωπίζει μια πολιτική αναταραχή η οποία θα επηρεάσει και εμάς καθώς τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου διαπραγματεύονται ως ένα spread σε σχέση με τα ιταλικά. Επομένως οποιαδήποτε άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχει αντίκτυπο και σε εμάς. Παράλληλα, η Μ. Βρετανία βιώνει μια έντονη οικονομική αναταραχή, θυμίζοντάς μας ότι ακόμη και μεγάλες οικονομίες δεν μπορούν να αγνοούν τη δυναμική των αγορών.

Και η δική μας οικονομία το 2023 θα επηρεαστεί. Οι χώρες που ανέφερα είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι της χώρας μας είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες μας, και στην τουριστική κίνηση και στις εξαγωγές μας. Επομένως, μια αρνητική επίδραση θα έχουμε και εμείς.

Νομίζω πως σε στιγμές σαν κι αυτές δεν πρέπει να ξεχνούμε τα διδάγματα της δεκαετούς κρίσης που βιώσαμε. Θα έλεγα πως οι καιροί απαιτούν μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική σύνεση λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι έχουμε και ένα σταθερό και μεγάλο έξοδο πλέον, μάλλον σε μόνιμο χαρακτήρα για τις δαπάνες εθνικής άμυνας. Πρέπει να λύσουμε τη δημοσιονομική εξίσωση λαμβάνοντας υπόψη και αυτό πλέον. Άρα θα έλεγα πως πρέπει να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα, να αποφύγουμε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Σίγουρα πρέπει σε στιγμές κρίσης το Κράτος να υποστηρίξει τους πιο αδύναμους αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και την κατάσταση της οικονομίας.

Παρά τις διεθνείς προκλήσεις, πιστεύω ότι το 2023 η χώρα μας δεν θα είναι σε ύφεση, η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 2% – 2,5% το οποίο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον θα είναι μια επιτυχία. Νομίζω πως οι επενδύσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Η άνοδος των επιτοκίων

Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν χαμηλότερη ζήτηση και χαμηλότερες επενδύσεις, είπε ο κ. Καραβίας. Έχει ήδη διατυπωθεί κριτική στις Κεντρικές Τράπεζες που προχωρούν με γοργές αυξήσεις επιτοκίων, ότι τουλάχιστον στην Ευρώπη οι πληθωριστικές πιέσεις δεν οφείλονται τόσο σε υπερβάλλουσα ζήτηση όσο σε διαταραχή της προσφοράς, η οποία για να αποκατασταθεί θα απαιτούσε επιπλέον επενδύσεις ιδίως στο χώρο της ενέργειας. Οι οποίες όμως γίνονται δυσκολότερες με ένα υψηλότερο κόστος επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να αναμένουμε ότι τις επόμενες λίγες εβδομάδες, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μάλλον κατά 75 μονάδες βάσης.

Στην Ελλάδα, το 2022 η πιστωτική επέκταση κινήθηκε σε καλά επίπεδα. Κρίνοντας από τα στοιχεία της δικής μας τράπεζας περιμένουμε αύξηση των δανειακών υπολοίπων προς επιχειρήσεις περίπου κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προορίζεται σε επενδύσεις.

Υπάρχει ορατός πλέον κίνδυνος, αυτή η επενδυτική τάση να επιβραδυνθεί από την αύξηση στο κόστος χρήματος. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε ένα εργαλείο που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο εν μέρει αμβλύνει το πρόβλημα αυτό. Για το 50% των δανειακών κεφαλαίων κάθε επένδυσης που εντάσσεται σε αυτό, το επιτόκιο είναι χαμηλό και σταθερό για όλη τη διάρκεια της επένδυσης. Για παράδειγμα για τα 1,5 δις επενδυτικά πλάνα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, εξασφαλίστηκε επιτόκιο 0,90% σταθερό, για όλη τη διάρκεια της επένδυσης. Δηλαδή για 5, 7 ή 12 χρόνια. Το επιτόκιο αυτό φυσικά θα αυξηθεί για τα επόμενα έργα που θα συμβασιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, θα παραμείνει όμως εξαιρετικά ελκυστικό και κυρίως σταθερό για όλη τη διάρκεια της επένδυσης. Άρα ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν να μπουν στο Ταμείο.

Για τα νέα κόκκινα δάνεια

Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση. Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, υπάρχει πίεση στις τιμές ενέργειας και πλέον λόγω της αύξησης επιτοκίων τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν πλέον υψηλότερη δόση για τα δάνεια τους. Επομένως ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών είναι υπαρκτός και εμείς οι τράπεζες πρέπει να το παρακολουθούμε αυτό πάρα πολύ στενά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μιλώντας με στοιχεία για τους πρώτους εννέα (9) μήνες του 2022, δεν έχουμε δει κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις.

Υπάρχουν επίσης κάποια γεγονότα στην οικονομία που αξιολογούνται θετικά από πιστωτικής πλευράς:

  • Η ανάπτυξη της οικονομίας, που όπως είπαμε ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για φέτος ενώ και το 2023 περιμένουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη,
  • Η σταθερή μείωση της ανεργίας,
  • Οι καταθέσεις σε ονομαστικές τουλάχιστον τιμές σε σχέση με τις αρχές του 2022 και παρόλες τις πληθωριστικές πιέσεις, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά έχουν αυξηθεί,
  • Οι τιμές των ακινήτων, που οπωσδήποτε επιδρούν θετικά στη διάθεση του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το δάνειο του, έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά τα δύο τελευταία χρόνια και δε διαβλέπω κάποια σημεία υποχώρησης των τιμών αυτών.

Επομένως αυτά είναι στοιχεία που είναι στη θετική πλευρά. Σίγουρα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή το φαινόμενο αλλά πιστεύω πως ακόμη κι αν έχουμε αύξηση των επισφαλειών το 2023 θα είναι σε ποσά διαχειρίσιμα, σίγουρα δεν θα πάμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Για την επενδυτική βαθμίδα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι οικονομικός, αλλά πρέπει να είναι εθνικός στόχος. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, που οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί. Τα αριθμητικά στοιχεία επί του παρόντος δεν απέχουν πολύ από την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, απόδειξη πως σε δύο από τους τέσσερις οίκους είμαστε μόνο μια κλίμακα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Νομίζω πως εάν δεν υπήρχαν οι εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, εφόσον δεν υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, ενδεχομένως να μπορούσαμε να είχαμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο χρονικό παράθυρο που είχαμε προσδιορίσει πέρσι, δηλαδή στις αρχές του 2023.

Σημειώνω τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία έχουν εξελιχθεί προς το θετικότερο από πέρσι:

  1. Πέρσι δεν αναμέναμε ότι η ανάπτυξη του 2022 θα κινηθεί κοντά στο 6% και επίσης θα παραμείνει θετική και το 2023 παρά τις εξωτερικές δυσκολίες που υπάρχουν
  2. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις εκπλήσσουν στο θετικό. Βρισκόμαστε σε επίπεδα ρεκόρ 20ετίας, δείχνουν μια εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία που είναι ένας παράγοντας που οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους.
  3. Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι στο παρελθόν και νομίζω πηγαίνει και με καλύτερη στόχευση σε σχέση με το παρελθόν
  4. Τα φορολογικά έσοδα, κυρίως λόγω πληθωρισμού, πηγαίνουν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού
  5. Πάλι λόγω πληθωρισμού έχουμε μια σημαντικότερη υποχώρηση του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ, κοντά στα επίπεδα του 170%, φυσικά πριν συνυπολογίσουμε την επίπτωση που ενδεχομένως έρθει από τη Eurostat λόγω των εγγυήσεων του Ηρακλή.
  6. Το τραπεζικό σύστημα ήταν συνεπές στο να τηρήσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει να πάμε σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2022.

Αυτά είναι όλα θετικά στοιχεία τα οποία δεν τα είχαμε πέρσι και σήμερα είναι παρόντα. Σήμερα, βέβαια, υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής αβεβαιότητας το οποίο επιβαρύνει ενδεχομένως την ψυχολογία στις αγορές, επιβαρύνει την ψυχολογία των επενδυτών αλλά νομίζω στη χώρα μας έχουμε επιλύσει το θέμα αυτό στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών τον τελευταίο μισό αιώνα και με τον ίδιο τρόπο, τον Α ή Β τρόπο θα το επιλύσουμε και τώρα.

Ο κ. Καραβίας πρότεινε πως καλό θα ήταν να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές και τους οίκους επιτυγχάνοντας ένα έλλειμμα για το 2022, χαμηλότερο ακόμη και από την αναθεώρηση που είδαμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η αρχική πρόβλεψη ήταν 2%, η αναθεώρηση ήταν στο -1,7%, νομίζω υπάρχει δυνατότητα λόγω των πολύ σημαντικών φορολογικών εσόδων να πάμε ακόμη χαμηλότερα. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό να δώσουμε ένα μήνυμα προς τα έξω. Και φυσικά πρέπει να τηρήσουμε τη δέσμευση, που είναι πολύ σοβαρή δέσμευση, ότι η χώρα θα κινηθεί σε θετικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Νομίζω πως η χώρα έχει μια ευκαιρία, δεν πρέπει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να απωλέσουμε την ευκαιρία αυτή. Πρέπει να πάμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ερωτώμενος για το πώς προβλέπει να εξελιχθεί η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Καραβίας επεσήμανε καταρχάς την κρισιμότητα του τομέα των επενδύσεων για το οικονομικό μέλλον της χώρας και είπε ότι η μέχρι στιγμής εικόνα για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ιδιαίτερα θετική. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες -αν όχι η πρώτη- χώρα που κατέθεσε το σχετικό πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν από τις πρώτες που ζήτησαν και έλαβαν την πρώτη δόση των ποσών που της αναλογούν και ήδη υπέβαλε αίτηση και για τη δεύτερη δόση.

Ο κ. Καραβίας έκανε ειδική αναφορά στη χρήση του τμήματος του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι τα δάνεια όπου η χώρα μας έχει μια προσέγγιση πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες χώρες, μια προσέγγιση που πραγματικά μέχρι στιγμής δουλεύει πάρα πολύ καλά. Ουσιαστικά το Δημόσιο εκχώρησε στον ιδιωτικό τομέα την διαχείριση των κεφαλαίων αυτών. Τράπεζες, ελεγκτικές εταιρείες και επιχειρήσεις συνεργάζονται αρμονικά– χωρίς την παρέμβαση του Δημοσίου και της γραφειοκρατίας του, με αποτέλεσμα να βλέπουμε καλές εκταμιεύσεις και καλή πρόοδο στα επενδυτικά έργα τα οποία υπάγονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Με βάση τα στοιχεία που είδαμε πριν από λίγες μέρες ήδη 150 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 7 δισ. ευρώ, έχουν ήδη υπαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ η εκτίμησή μας είναι ότι έως το τέλος του έτους τα 7 θα έχουν γίνει 10. Δεν είναι όμως μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την προκήρυξη του ΕΣΠΑ, θα έρθει 1 δισ. για μικρές επιχειρήσεις εκεί που θα είναι κυρίως σε δύο δράσεις, ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη μετάβαση. Αυτό με την κατάλληλη μόχλευση μπορεί να δώσει 2 ή 2,5 δις. επενδύσεις, άρα είμαι αισιόδοξος πως και το 2023 θα κινηθούμε θετικά στην κατεύθυνση αυτή», είπε ο κ. Καραβίας. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό πως ο τραπεζικός κλάδος είναι πολύ πρόθυμος αυτή τη στιγμή, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στη χρηματοδότηση αυτών των επενδυτικών έργων.

«Νομίζω ότι δικαιώνεται η επιλογή για εμπροσθοβαρή εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που ξεκίνησε την εμπροσθοβαρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τέλη του 2018, αρχές του 2019 και η τάση αυτή επιταχύνθηκε και με το Πρόγραμμα Ηρακλής. Είναι ευτύχημα που στο σημερινό περιβάλλον έχουμε αφήσει πίσω αυτό το πρόβλημα γιατί φανταστείτε μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, οι τράπεζες να μην μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη χρηματοδότηση των επενδυτικών έργων της οικονομίας», κατέληξε ο CEO της Eurobank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζανιάς (Eurobank): Οι τράπεζες είναι πλέον ισχυρές να στηρίξουν την οικονομία – Η κερδοφορία τους γεννά κεφάλαια 

Πελαγίδης (ΤτΕ): Η αύξηση επιτοκίων πρέπει να συνοδευτεί από συνετή δημοσιονομική διαχείριση

gazzetta
gazzetta reader insider insider