Η Κίνα θα πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και γουάν αντί για ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα θα πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και γουάν αντί για ευρώ
Με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να είναι αντιμέτωπες με το ρωσικό «μπλόκο» στο φυσικό αέριο, η Μόσχα κοιτά να διευκολύνει την Κίνα αλλά και την Τουρκία.

Η Κίνα θα μπορεί άμεσα να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Gazprom πληρώνοντας σε ρούβλια και γουάν και όχι σε ευρώ μετά από απόφαση της Gazprom, που θέλει να από νομίσματα που θεωρεί «μη φιλικά» εν μέσω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε μια πρόσθετη συμφωνία στην υπάρχουσα σύμβασή του με την China National Petroleum Corp για το θέμα την Τρίτη, με τις πληρωμές από εφεξής να πραγματοποιούνται 50% σε ρούβλια και 50% σε γουάν, με άμεση ισχύ, όπως υποστηρίζει ανώνυμη πηγή με γνώση των σχεδιασμών που μίλησε στο Bloomberg.

Παράλληλα, με τη σύμβαση της Gazprom για την προμήθεια της Κίνας μέσω του αγωγού Power of Siberia, που υπογράφηκε το 2019, οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και πρόκειται να φτάσουν τουλάχιστον τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν πέρυσι.

Η Μόσχα στρέφεται επίσης σε πληρωμές σε ρούβλια για φυσικό αέριο και προς την Τουρκία, αλλά σε πρώτο στάδιο μόνο το 1/4 του συνόλου θα πληρωθεί σε ρωσικό νόμισμα, με το υπόλοιπο σε δολάρια και ευρώ, αν και το μερίδιο σε ρούβλια θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Yπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τους βασικούς πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε δολάρια και ευρώ λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφιαλτική πρόβλεψη για αύξηση 2 τρισ. στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρώπη έως το 2023

«Τα χειρότερα είναι μπροστά»: Ηχηρή προειδοποίηση Uniper μετά τη ρωσική διακοπή ροών στην Ευρώπη

Λευκορωσία: Είναι η επόμενη στη λίστα του Πούτιν για προσάρτηση;

gazzetta
gazzetta reader insider insider