Η Γερμανία έχει 3 μήνες για να γλιτώσει την κρίση του φυσικού αερίου στο καταχείμωνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία έχει 3 μήνες για να γλιτώσει την κρίση του φυσικού αερίου στο καταχείμωνο
Tο Προεδρικό παλάτι στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον το βράδυ, η πόλη του Ανόβερο έχει διακόψει το ζεστό νερό στα ντουζ των πισίνων και των γυμναστηρίων, οι δήμοι στη χώρα προετοιμάζουν καταφύγια θέρμανσης για να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή από το κρύο. 

Tο Προεδρικό παλάτι στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον το βράδυ, η πόλη του Ανόβερο έχει διακόψει το ζεστό νερό στα ντουζ των πισίνων και των γυμναστηρίων, ενώ δήμοι από όλη τη χώρα προετοιμάζουν θερμαινόμενους χώρους για να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή από το κρύο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή μιας κρίσης που ετοιμάζεται να εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά η Γερμανία δεν έχει χρόνο για χάσιμο προκειμένου να αποτρέψει μια ενεργειακή ανεπάρκεια αυτόν τον χειμώνα, κάτι πρωτοφανές για ανεπτυγμένο έθνος. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης νιώθει την πίεση από τον περιορισμό των παροχών ρωσικού φυσικού αερίου και παρ’ όλα αυτά, καμιά άλλη χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια στηρίζονται στο αέριο για την θέρμανση.

Η κυβέρνηση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, έχει αργήσει να λάβει μέτρα για την ευαλωτότητα της Γερμανίας, θέτοντας μόλις πρόσφατα, στόχους περικοπής της ζήτησης καθώς οι προσπάθειες να διασφαλίσει εναλλακτικές παροχές υπολείπονται. Με τη Μόσχα να συνεχίζει να περιορίζει τις παροχές και την Γαλλία να παλεύει να εξάγει ηλεκτρισμό στους γείτονές της, δεν αναμένεται να υπάρξει ανάπαυλα και οι κίνδυνοι εκτείνονται πέρα από τον χειμώνα.

Το Κρεμλίνο πιθανότητα θα κρατήσει τις ζωτικές ροές αερίου προς την Ευρώπη σε μίνιμουμ επίπεδα όσο η αντιπαράθεση για την Ουκρανία συνεχίζεται, σύμφωνα με ανθρώπους εξοικειωμένους με τον τρόπο σκέψης της ηγεσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ελλείψεις για την περιοχή πιθανότατα θα διατηρηθούν, με τις τιμές του αερίου για κάθε χρόνο έως το 2025 να έχουν ήδη χτυπήσει ένα ρεκόρ φέτος, βάσει προθεσμιακών συμβολαίων.

Ανισότητα και ύφεση διαφαίνονται για τη Γερμανία και οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για κοινωνική αναταραχή αν η ενεργειακή έλλειψη ξεφύγει από τον έλεγχο. Η χώρα δεν μπορεί ούτε καν να στηριχθεί στην Γαλλία, όπου οι ελαττωματικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν επιδεινώσει την κρίση του αερίου. Οι τιμές του ηλεκτρισμού στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης έχουν ανέβει στα ύψη την τελευταία εβδομάδα.

Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας έγινε την τελευταία εβδομάδα, όταν η Gazprom PJSC επικαλέστηκε ένα πρόβλημα τουρμπίνας για να περιορίσει την παροχή αερίου στο 20% της δυναμικότητας στον αγωγό-κλειδί Nord Stream. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές αερίου εκτοξεύτηκαν κατά 30% την περασμένη εβδομάδα και οι τιμές του ηλεκτρισμού έσπασαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Πέφτουν οι θερμοκρασίες σε εσωτερικούς χώρους

Εάν τα έκτακτα μέτρα αποκατάστασης που έλαβε ο αντιπρόεδρος της Γερμανίας και υπουργός οικονομικών Robert Habeck αποτύχουν, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να διακηρύξει μια «έκτακτη κατάσταση» στο αέριο, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη του ελέγχου από το κράτος, της διανομής και της απόφασης του ποιός θα λαμβάνει το καύσιμο και ποιος όχι.

Ενώ τα νοικοκυριά και τα κρίσιμα κτήρια, όπως τα νοσοκομεία, προστατεύονται από τις περικοπές, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η αρμόσφαιρα θα είναι πλέον ευχάριστη σε κάθε δωμάτιο. Η μεγαλύτερη εταιρεία μίσθωσης ακινήτων της Γερμανίας, ανακοίνωσε ήδη ότι σχεδιάζει να περιορίσει τη θέρμανση στη διάρκεια της νύχτας, ενώ δημόσια κτήρια, όπως η Βουλή στο Βερολίνο, κλείνουν τους θερμοστάτες τους.

Με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης να είναι κατά 68% γεμάτες και με τα ποσοστά συμπλήρωσης να αναμένεται να πέσουν μετά τη μείωση των ροών μέσω του αγωγού την τελευταία εβδομάδα, η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της 95% πληρότητας έως την 1η Νοεμβρίου του 2022. Ο ρυθμιστής του εθνικού δικτύου, λέει ότι η επίτευξη αυτού του επιπέδου είναι σχεδόν ανέφικτη χωρίς επιπλέον μέτρα.

Και φυσικά αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Γερμανία κινδυνεύει να δεχτεί πλήγμα 4,8% στο ΑΕΠ εάν η Ρωσία σταματήσει τις παροχές αερίου, και η Bundesbank έχει εκτιμήσει την πιθανή ζημιά στα 220 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider