Την Δευτέρα η ανακοίνωση της νέας αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας (2023)

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Δευτέρα η ανακοίνωση της νέας αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας (2023)
Δημοσιονομική «ελαστικότητα» και «λεφτά» για ευρωπαϊκά όπλα. Στα δύο αυτά σημεία κατέληξε η Κομισιόν που θα εγκριθούν την Δευτέρα από το Eurogroup και θα ανακοινωθούν.

Τελικά, με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών θα ανακοινωθεί την Δευτέρα σε συνδυασμό με την σύνοδο του Eurogroup, η απόφαση της Κομισιόν να παρατείνει την αναστολή ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας για άλλο ένα χρόνο.

Δηλαδή για τέσσερα συνολικά χρόνια, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Insider.gr την Δευτέρα 16/5 «Η κατάσταση στην οικονομία της Ευρώπης πάει τόσο άσχημα που η επαναφορά σε ισχύ του Συμφώνου Σταθερότητας στο τέλος του 2022 μοιάζει αδύνατη υπόθεση...».

Πράγματι η συζήτηση χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, ήταν ενδεικτική του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί και επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Ξεπεράστηκαν σχετικά εύκολα οι διαφορές και οι φόβοι σχετικά με την εκ νέου αναστολή ισχύος του Συμφώνου και για το 2023, που υπήρχαν από ελάχιστους Επιτρόπους.

Έτσι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα παραμείνουν σε αναστολή συνολικά για τέσσερα χρόνια.

Ήταν άλλωστε προφανές, ότι εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και στις πρωτεύουσες των «σκληρών» της Ε.Ε. και του Βερολίνου, πως η προοπτική παράτασης της αναστολής θεωρείται ως «δεδομένη» από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Έτσι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στις συνεδριάσεις της Δευτέρα και της Τρίτης στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και του Ecofin θα δώσουν το πράσινο φως για να προχωρήσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων και στη διάρκεια του 2023.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης, θα δοθεί το πρωί της Δευτέρας από την Επιτροπή, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές του απογεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, την σχετική απόφαση ευνοεί και η ΕΚΤ, η οποία μετά τον περασμένο Δεκέμβρη, άλλαξε γραμμή και άρχισε την στροφή προς την απόσυρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ευρω-οικονομία θα ήταν αδύνατο να διαχειριστεί ταυτόχρονα τις συνέπειες της συμπίεσης της διπλής νομισματικής και δημοσιονομικής σύσφιξης στην τρέχουσα κατάσταση...

Όπως επισημαίνεται από τους ίδιους κύκλους αξιωματούχων στις Βρυξέλλες «Υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδόσεις της οικονομίας, οι πρόσφατες οικονομικές εκτιμήσεις της ΕΕ το αποδεικνύουν και δεν έχει νόημα σε αυτή την κατάσταση να βάλουμε 'ζουρλομανδία' στους δημόσιους προϋπολογισμούς...».

Χαρακτηριστικό δε των προθέσεων που υπάρχουν όσον αφορά στην μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου είναι ότι ολοένα και πιο συχνά ακούει κανείς να χρησιμοποιείται ο όρος «ζουρλομανδίας» στις ανεπίσημες αναφορές κοινοτικών αξιωματούχων στους ισχύοντες κανόνες του Συμφώνου.

Όσον αφορά τη διαδικασία μεταρρύθμισής τους, οι προτάσεις της Κομισιόν αναμένονταν μέχρι τον Ιούλιο. Τώρα, με το 2023 χωρίς τις υποχρεώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, η διαθεσιμότητα περισσότερου χρόνου για τις διαπραγματεύσεις θα διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες.

Ήδη πάντως από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε., η λογική ενός ευρύτερου κύκλου αλλαγών υπό τον τίτλο «Μάαστριχτ ΙΙ» ακούγεται ολοένα και περισσότερο...

Στο μεταξύ όμως χθες η Κομισιόν πέραν της αναστολής του Συμφώνου κατέληξε και σε μία άλλη πρόταση/απόφαση, που αφορά την κινητοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για την στήριξη της βιομηχανίας παραγωγής ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων.

Η απόφαση της Κομισιόν έχει δύο σκέλη, το ένα αφορά την συγκρότηση μίας Επιτροπής η οποία θα διευκολύνει τον συντονισμό των 27 κρατών μελών για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων με κίνητρο την απαλλαγή ΦΠΑ σε αυτή την κρατική δαπάνη. Το δεύτερο σκέλος που αποτελεί και σημαντική αλλαγή, αφορά στην κατ' αρχήν διάθεση 500 εκ. ευρώ σε εύρος διετίας από τον προϋπολογισμό για την διευκόλυνση των κρατών μελών στα εξοπλιστικά τους προγράμματα.

Βέβαια επειδή υπάρχει ένα σχετικό νομοθετικό κόλλημα (άρθρο 41.2 της Συνθήκης, που απαγορεύει την χρήση κοινοτικών πόρων για στρατιωτικούς λόγους), η Κομισιόν εισάγει την πρότασή της ως μέρος μίας πολιτικής ενίσχυσης της (πολεμικής) βιομηχανίας...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέχρι τέλη του 2023 η «αναστολή» του Συμφώνου Σταθερότητας

Κομισιόν: Πλαφόν στην τιμή αερίου μόνο αν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα - Επιδότηση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή

gazzetta
gazzetta reader insider insider