Τι θα κρίνει το περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης - Αγωνία για τις τιμές αερίου και τη στάση της ΕΕ, ελπίδες από τουρισμό

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Τι θα κρίνει το περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης - Αγωνία για τις τιμές αερίου και τη στάση της ΕΕ, ελπίδες από τουρισμό
Τι δείχνουν τα δύο – δυσμενή - σενάρια της Επιτροπής που περιλαμβάνουν και κλείσιμο «κάνουλας» φυσικού αερίου. Η ανυπαρξία συζητήσεων για «φρέσκο» χρήμα, η ώθηση από Επιτροπή για δημοσιονομική ευελιξία και η θέση της Ελλάδας με μέτρια «έκθεση» στην κρίση και καλή πορεία εσόδων που όμως έχει ήδη «μοιρασθεί» στο πακέτο της ενέργειας. Τον Ιούλιο καλύτερη εσωτερική «εικόνα», περιμένουν νέα από τις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα υπό κανονικές συνθήκες θα πήγαινε πολύ καλά, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν από Αθήνα και Βρυξέλλες. Η υπέρβαση φορολογικών εσόδων είναι σταθερή και σημαντική τους πρώτους μήνες του 2022, μόνο που έχει ήδη «δεσμευθεί» στο πακέτο μέτρων για την ενεργειακή κρίση που ανακοινώθηκε προ ημερών.

Έτσι πλέον αναζητούνται πρόσθετοι πόροι από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο με έμφαση σε εγχώριο πεδίο σε μία καλή πορεία του τουρισμού (σ.σ. που θα γίνει φανερή όμως μετά τον Ιούνιο επιτρέποντας ή όχι επιπλέον κινήσεις). Διεθνώς η κατάσταση θα κριθεί από το πως θα εξελιχθούν οι πολύ υψηλές σήμερα τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και από το αν θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή παρέμβαση η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον με ένα πακέτο που θα δίνει «ζεστό χρήμα».

Από πλευράς Βρυξελλών, οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των οικονομιών, συνοδεύτηκαν από θετικά σχόλια για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στην πανδημία. Γίνεται λόγος για ισχυρό come back του τουρισμού, των φορολογικών εσόδων (κυρίως όσων συνδέονται με εταιρικά κέρδη) και για ισχυρή αύξηση των επενδύσεων, για σχετική ανθεκτικότητα του ρυθμού ανάπτυξης και για συγκρατημένη (σε σχέση με άλλες χώρες) άνοδο του πληθωρισμού.

Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με τα παραρτήματα που συνοδεύουν το χθεσινό πακέτο ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το βασικό ενεργειακό και συναλλαγματικό σενάριο με τις παραδοχές στις οποίες βασίζεται το πακέτο προβλέψεων πως ήδη το πρόβλημα είναι πάρα πολύ οξύ και δεν αναμένεται να αμβλυνθεί παρά ελάχιστα το 2023. Επιπλέον στα δύο σενάρια χειρότερων εξελίξεων (που περιλαμβάνουν μέχρι και κλείσιμο της κάνουλας φυσικού αερίου με τη Ρωσία) η πίεση στο ενεργειακό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ενδιαφέρον έχει στα ίδια αρνητικά σενάρια πως δεν αναφέρεται κάποια διαφοροποίηση της Ευρώπης αναφορικά με την ασκούμενη πολιτική. Και τούτο διότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποφάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τα σενάρια που συζητούνται δεν περιλαμβάνουν νέο «ζεστό» χρήμα, με τη μορφή επιδοτήσεων που να καλύπτουν δημοσιονομικά τα κράτη.

Η Ελλάδα έτσι, επιχειρεί το επόμενο διάστημα να βγει ομαλά από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και να διατηρήσει την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας. Ο λόγος για μία προσπάθεια που συνεπάγεται συγκράτηση του χρέους και επιστροφή σε πλεονάσματα.

Η Επιτροπή, αναμένεται πως τις επόμενες μέρες θα κλιμακώσει τη δημοσιοποίηση των θέσεών της, προτείνοντας την παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής η οποία δίνει το περιθώριο για μέτρα στήριξης χωρίς βεβαίως να παρέχει το «χρήμα» και για το 2023. Επίσης, θα ανακοινώσει και εναλλακτικές προτάσεις εύρεσης χρηματοδότησης μέσα από το πακέτο toolkit και το Repower EU που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Ωστόσο, στο ίδιο πλαίσιο, η Επιτροπή περιγράφει και αναλυτικά τις προβλέψεις της με βάση τις οποίες γίνεται φανερό ότι η εκτίμηση για χαμηλότερη αύξηση του πληθωρισμού το 2023 (και στην Ελλάδα), συνδέεται απλά με μία μικρή αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, αλλά με τη διατήρησή του και πάλι σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Το βασικό σενάριο... τρόμου

Το βασικό σενάριο με το οποίο κατέστρωσε η Κομισιόν τις εαρινές εκτιμήσεις της βασίζεται σε δυο μέτωπα: Σε αυτή της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και στην άνοδο των ενεργειακών τιμών που προκαλούν διπλή πίεση στο τελικό κόστος.

Βασίζεται λοιπόν σε διατήρηση της σημερινής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και το 2023, σε τιμές φυσικού αερίου στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος (από 47 ευρώ το 2021), αλλά και στα 80,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2023. Βασίζεται σε τιμές πετρελαίου φέτος στα 103,6 δολάρια το βαρέλι και στα 95 ευρώ το βαρέλι (από 70,7 δολάρια και 59,8 ευρώ το 2021). Οι τιμές πετρελαίου αναμένεται πως θα αποκλιμακωθούν ελάχιστα (στα 53,5 δολάρια ή στα 86,6 ευρώ το βαρέλι) το 2023.

Όσο για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (με βάση το μέσο κόστος σε Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία προσαρμοσμένο με βάση το ΑΕΠ) υπολογίζονται φέτος στα 234,31 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 107,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2021 και στα 210,54 ευρώ η μεγαβατώρα του 2023...

Τα δυο εναλλακτικά σενάρια

Οι εν λόγω δυσοίωνες προβλέψεις περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο και όχι στα εναλλακτικά τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων 25% ακριβότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο αλλά και διακοπή της παροχής από τη Ρωσία. Επίσης συνδέονται με μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση σε παγκόσμια κλίμακα και με μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης ως αντίδραση στην κρίση, μαζί με αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Θετικό είναι πάντως πως στα παραρτήματα που συνοδεύουν το χθεσινό πακέτο ανακοινώσεων της Κομισιόν περιλαμβάνεται και πίνακας με την έκθεση του κάθε κράτους στη νέα ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με αυτόν, η Ελλάδα δεν ανήκει στα κράτη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα. Εμπορικά η εξάρτηση είναι χαμηλή, ενώ στο ενεργειακό πεδίο ο κίνδυνος είναι μέτριος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού ψάχνει η κυβέρνηση πρόσθετο περιθώριο για μέτρα στήριξης – Η στάση της ΕΕ, η κρίση, τα υπερκέρδη και η ανάπτυξη

Χρ. Σταϊκούρας: Οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα και σταθερή δυναμική της οικονομίας

Κομισιόν: «Ακριβό» το πετρέλαιο στην Ευρώπη και το 2023 -Στο 2,7% η ανάπτυξη φέτος

Όλες οι ειδήσεις

10:30

«Παράθυρο» Γεωργιάδη για πρόωρες εκλογές: «Δεν είμαι σίγουρος πως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας»

10:24

Γερμανία: Απρόσμενη άνοδος στις εργοστασιακές παραγγελίες τον Μάιο

10:24

FedHATTA: Ζητά τη άρση των υποχρεωτικών τεστ κορονοϊού στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής

10:21

Χαλκός: Διευρύνονται οι απώλειες καθώς η απειλή της ύφεσης πλήττει τα βιομηχανικά μέταλλα

10:11

Σκέρτσος: Ο Μητσοτάκης βασικός εκφραστής του εξευρωπαϊσμού στην Ελλάδα

10:02

Έρευνα: Τα εισπνεόμενα εμβόλια προσφέρουν καλύτερη προστασία από αυτά σε μορφή ρινικού σπρέι

10:00

7 προτάσεις για αξέχαστες διακοπές στη Σκιάθο

09:52

Ξεπέρασαν τους 52.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

09:40

Οικονόμου: Ενισχύουμε την κοινωνική προστασία με πόρους 2,3 δισ. ευρώ

09:35

Περ. Αττικής: 7 αλήθειες για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων

09:22

Βρετανία: «Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον; - Οι απαντήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων

09:16

PeopleCert: Εξαγορών συνέχεια από τον πρώτο ελληνικό μονόκερο και στο βάθος... decacorn

09:16

Η NASA έχασε επαφή με το μικρό σκάφος Capstone που κατευθύνεται στη Σελήνη

09:12

Τρ. Πειραιώς: Συμφωνία για τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ

09:05

Επίθεση με γκαζάκια στην πολυκατοικία του βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου - Καταδικάζει η κυβέρνηση

09:05

Τζανάκης: Πάνω από 50.000 τα πραγματικά κρούσματα ημερησίως 

09:04

Δ. Μωραΐτης (ΕΦΕΧ): Η πανδημία ήταν η αφορμή για να πάρει ο καταναλωτής την υγεία στα χέρια του

09:04

Πέθανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο

08:58

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο επίκεντρο το αίτημα αναστολής ποινών και η αναβολή που ζήτησε ο Μιχαλολιάκος

08:50

Νορβηγία: Μέτρα της κυβέρνησης για να σταματήσει η απεργία που απειλεί τις εξαγωγές αερίου

08:45

Φορο-καμπάνες έως 5.000 ευρώ σε 15 κατηγορίες επαγγελματιών για μη έκδοση αποδείξεων

08:43

Συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Κίνας στην G-20 - Ρωσία και Ταϊλάνδη στο επίκεντρο

08:31

Εξάρχεια: Τραυματισμοί αστυνομικών μετά από επιθέσεις με μολότοφ - 33 προσαγωγές

08:29

Στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης

08:27

Πύργος: Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κορυφή

08:25

Ουκρανία: Η Σλοβιάνσκ νέος στόχος της Ρωσίας στο Ντονμπάς - Σφοδροί βομβαρδισμοί

08:17

ΗΠΑ: Επιστολή βουλευτών - H αναβάθμιση των τουρκικών F-16 θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή

08:14

Βρετανία: Ο Ναντίμ Ζαχάουι νέος ΥΠΟΙΚ, εν μέσω πολιτικής κρίσης στην κυβέρνηση Τζόνσον

08:10

Samsung: Ηγετική θέση σε πωλήσεις smartphones και tablets - Τα σχέδια και οι προκλήσεις για τη συνέχεια

08:05

Ο Αλέξης, ο πόλεμος με το Airbnb και τα... γκράντε οικιστικά deals