ΙΟΒΕ: «Πρωταθλήτρια» η Γερμανία στις επενδύσεις στην Ελλάδα – Να αυξηθεί η εξωστρέφεια της οικονομίας

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: «Πρωταθλήτρια» η Γερμανία στις επενδύσεις στην Ελλάδα – Να αυξηθεί η εξωστρέφεια της οικονομίας
Όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εθνικός «επενδυτής» για την Ελλάδα. Ποια είναι η συμβολή του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία. Τι δείχνει η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ.

Στα 5,6 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2020 οι άμεσες ξένες επενδύσεις των Γερμανών στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό «επενδυτή» για τη χώρα μας, αλλά και ότι η πανδημία δεν έπληξε τις ισχυρές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Την ανάγκη να αυξηθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Τετάρτης τα βασικά στοιχεία της μελέτης του Ιδρύματος «Το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία». Όπως εξήγησε, οι εξαγωγές της Ελλάδας δεν ξεπερνούν το 35-40%, όταν άλλες χώρες εξάγουν έως και το 70% του ΑΕΠ τους.

«Το δίπολο επενδύσεις - εισαγωγές είναι κρίσιμο και είναι εκείνο που οδηγεί σε αυξήσεις στα διαθέσιμα εισοδήματα», σημείωσε ο κ. Βέττας, για να συμπληρώσει πως μπορεί οι ελληνογερμανικές σχέσεις να είναι σημαντικές «πρέπει όμως να γίνουν ακόμη πιο ισχυρές».

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν μια σταθερότητα, καθώς δεν είναι ευκαιριακές και αφορούν σε μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις. Επομένως «καθώς αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία, αναμένει κανείς ότι η ροή κεφαλαίων από τη Γερμανία θα αυξηθεί», τόνισε, σπεύδοντας μάλιστα να καταστήσει σαφές πως «οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν απειλούν τις εγχώριες επενδύσεις, αλλά δρουν συμπληρωματικά σε αυτές, καθώς αφορούν σε οικοσυστήματα που καλλιεργούν ένα ευρύ κλίμα εμπιστοσύνης».

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, ο κ. Βέττας αναγνώρισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. «Η βελτίωση παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα δεν έχει ημερομηνία λήξης. Η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι συνεχής, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εισοδημάτων», σημείωσε.

«Μετά από δυο χρόνια πανδημίας κι έναν πόλεμο που ‘σιγοβράζει’ στην Ευρώπη και δεν γνωρίζουμε ούτε πότε, ούτε πως θα τελειώσει, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο εύρωστη είναι η ελληνική οικονομία, αλλά και ποιες είναι οι σχέσεις της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο κ. Βέττας.

Πού επενδύουν οι Γερμανοί

«Το γερμανικό αποτύπωμα είναι το ισχυρότερο έναντι κάθε άλλου εθνικού επενδυτικού αποτυπώματος στην ελληνική οικονομία, με τη γερμανική επιχειρηματικότητα να αποδεικνύεται ένας στρατηγικός επενδυτικός εταίρος για την Ελλάδα, δημιουργώντας, μέσα από τις επενδύσεις, ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη και μακροχρόνιες υπεραξίες», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, το γερμανικό επενδυτικό αποτύπωμα, πέρα από τη διαχρονικότητά του, χαρακτηρίζεται για τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του, αφού οι γερμανικές επενδύσεις διαχέονται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ξεπερνώντας τα όρια της Αττικής και επικεντρώνονται τόσο στην παραγωγή προϊόντων, όσο και στην παροχή υπηρεσιών. Οι κλάδοι που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η αγροδιατροφή, η αγορά ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, το real estate, ο τουρισμός και οι φαρμακοβιομηχανίες.

«Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η ουκρανική κρίση και τις αντιξοότητες που γεννά η αύξηση του πληθωρισμού, η Ελλάδα δίνει τη μάχη της ανάπτυξης. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές για ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Μαραγκός, για να συμπληρώσει πως η χώρα μας «περνώντας από τη δεκαετή κρίση δημιούργησε ευκαιρίες και η Γερμανία τις αναγνωρίζει. Μάλιστα, καθώς οι γερμανικές επενδύσεις είναι μεσομακροπρόθεσμες, δεν απειλούνται από την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία».

Όπως προέβλεψε ο κ. Μαραγκός, η επενδυτική ορμή και στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα θα έχει συνέχεια, ιδίως τώρα που αυξάνονται όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία (νέος Αναπτυξιακός νόμος, νέο ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης).

Το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η επίδραση της πανδημίας στις ελληνογερμανικές εμπορικές σχέσεις ήταν σχετικά περιορισμένη. Το 2020 η αξία των εισαγωγών αγαθών από τη Γερμανία ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ, με μείωση κατά 2,4% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η αξία των εξαγωγών ελληνικών αγαθών προς τη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,5% από το 2019.

Οι εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας προς τη Γερμανία αφορούν κυρίως σε καταναλωτικά αγαθά, καταλαμβάνοντας το 60,8% των συνολικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, ενώ στις εισαγωγές κυριαρχούν τα κεφαλαιουχικά αγαθά και οι βιομηχανικές προμήθειες με 53,4%.

Μάλιστα, στο πρώτο εννεάμηνο του 2021 οι εμπορικές ροές αγαθών με τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20% περίπου.

Τα εισοδήματα από εργασία στη Γερμανία που εισέρευσαν στην Ελλάδα ανήλθαν σε 10,8 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα εισοδήματα Γερμανών εργαζομένων στην Ελλάδα που μεταφέρθηκαν προς τη Γερμανία προσέγγισαν τα 5,3 εκατ. ευρώ. Τα μεταναστευτικά εμβάσματα από τη Γερμανία υποχώρησαν σε 56,8 εκατ. ευρώ το 2020, με το σύνολο των εμβασμάτων την πενταετία 2016-2020 να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, με το μερίδιο την τελευταία πενταετία να ανέρχεται σε 20,5%.

Το 2019 ο αριθμός μαθητών που διδάχθηκε τη γερμανική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας ανήλθε σε 104 χιλ. (16,4% των μαθητών στη συγκεκριμένη βαθμίδα). Στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο αριθμός των μαθητών που διδάσκονται γερμανικά φτάνει τις 151 χιλ. (46,6% των μαθητών), ενώ στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 12 χιλ. (3,3% των μαθητών).

Η γερμανική γλώσσα διδάσκεται στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ με το διδακτικό προσωπικό σε αμφότερα τα τμήματα να ανέρχεται σε 30 άτομα (μέλη ΔΕΠ και ειδικό επιστημονικό προσωπικό) και τον αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών σε 1.503 και 1.356 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Ισχυρή επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης τον Απρίλιο στην Ελλάδα- Yποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 το Σάββατο 13/8

23:40

ΝΥΤ: 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία

23:22

Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

23:20

Καιρός: Τοπικές ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων το Σάββατο

22:58

Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από την έφοδο στην έπαυλη Τραμπ

22:50

Πετρέλαιο: Πτώση στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα -Επηρέασαν τα αμερικανικά μάκρο

22:42

Frontex: Αύξηση 86% των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου

22:40

Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για όσους έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα

22:24

ΗΠΑ: Ο ένοπλος που επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του FBI στο Οχάιο είχε απευθύνει «πρόσκληση στα όπλα»

22:22

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε

21:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ

21:44

Πέθανε η ηθοποιός Αν Χες

21:27

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο για να πετύχει την 4η διαδοχική εβδομάδα κερδών

21:15

Πορτογαλία: Συνεχίζει να φλέγεται εθνικός δρυμός - Έχουν καταστραφεί 100.000 στρέμματα

21:01

Μαυροβούνιο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην πόλη Τσέτινα, τουλάχιστον 11 νεκροί

20:45

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή

20:42

Το Βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει δυο πολυεθνικές ασκήσεις έως το τέλος του 2022

20:26

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

20:25

Peloton: Προχωρά σε 780 απολύσεις, κλείνει καταστήματα, αυξάνει τιμές

20:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος του αντιπροέδρου της Παραγουάης για διαφθορά

20:01

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

19:36

Barkin της Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός «ρίξει άγκυρα» στο 2%

19:17

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:04

Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

18:51

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

18:41

Με μειωμένη ταχύτητα στον Πειραιά το World Champion Jet λόγω εμπλοκής αντικειμένου στην υδροπρόωση

18:30

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

18:24

Τραμπ για Washington Post: «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη»

18:10

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με πτώση - Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο