ΕτΕπ: Δραματικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης λόγω του πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕτΕπ: Δραματικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης λόγω του πολέμου
Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας στο ενεργειακό τοπίο βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας στο ενεργειακό τοπίο βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως υπογράμμισε ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέβαλε δραματικά την κατάσταση της ενέργειας στην Ευρώπη. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να σπάσουν την αλληλεξάρτηση Ρωσίας – Ευρώπης, κάτι που έχει επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας.

Υποστήριξε πως ο στόχος της πλήρης απεξάρτησης από τη Ρωσία ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του Παρισιού για το 2050, εκτιμώντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ρίξουν τις τιμές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Βραχυπρόθεσμα όμως οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορυκτά καύσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες τους» είπε ο κ. Thomsen, προσθέτοντας ότι και στην Ελλάδα η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, θα πάρει περισσότερο χρόνο από ότι είχε υπολογιστεί αρχικά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον δημοσιογράφο Χάρη Φλουδόπουλο, υπεύθυνο επιχειρηματικού ρεπορτάζ του Capital.gr, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σημείωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και βιομηχανία, λέγοντας ότι η EIB προτίθεται να χρηματοδοτήσει έργα για ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση των νησιών. Στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση του κτιριακού τομέα, να αναπτυχθούν περισσότερες ΑΠΕ και να βελτιωθεί η διασυνδεσιμότητα των υποδομών.

Επισήμανε πως η τράπεζα υποστηρίζει επενδύσεις και στο υδρογόνο, που έχει μεγάλες δυνατότητες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσει άλλες μορφές ενέργειας σε λιπάσματα, χημικά, βιομηχανία, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην αποθήκευση ενέργειας. Ο κ. Thomsen συμπλήρωσε ότι εξετάζεται η χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών, ειδικά στα νησιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Η Ευρώπη να κάνει βήματα με τόλμη, ρεαλισμό και ταχύτητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Αέριο: Δύο λύσεις για εισαγωγή περισσότερου LNG – Νέο «τοπίο» για την αποθήκη Καβάλας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider