Τρεις σημαντικές αλλαγές στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρεις σημαντικές αλλαγές στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
Πλήρης ανατροπή στους περιορισμούς που έθετε ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης στην διενέργεια των τυχερών παιχνιδιών έρχεται από την επόμενη εβδομάδα.

Πλήρης ανατροπή στους περιορισμούς που έθετε ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης στην διενέργεια των τυχερών παιχνιδιών έρχεται από την επόμενη εβδομάδα.

Οι περιορισμοί που αφορούσαν σε πλαφόν στον ποντάρισμα, σε καθορισμένο χρόνο ανάμεσα στα πονταρίσματα αλλά και τα ανώτατα κέρδη και οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες εσόδων τόσο τις εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων όσο και το Ελληνικό Δημόσιο θα αλλάξουν με απόφαση της Επιτροπής που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

Ήδη έχει συνεδριάσει η συμβουλευτική επιτροπή η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εισηγηθεί στο δ.σ. της ΕΕΕΠ:

- Αύξηση μέχρι και πάνω από 20 ευρώ ανά ποντάρισμα από 2 ευρώ που έθετε το πλαφόν που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
- Μείωση του χρόνου ανάμεσα στα πονταρίσματα από 3 δευτερόλεπτα στα 2 δευτερόλεπτα.
- Αύξηση των ανώτατων κερδών από 70.000 ευρώ που είναι σήμερα σε ένα εύρος από 120 – 150 χιλ. ευρώ.

Η συμβουλευτική Επιτροπή κατέληξε στην παραπάνω πρόταση αφού πρώτα έλαβε υπόψιν της μελέτη της Ernst and Young, που ανέθεσε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων όπου, με βάση τη διεθνή πρακτική, πρότεινε σημαντικές αλλαγές στα διαδικτυακά παιχνίδια με βάση τις πρακτικές 15 χωρών που μπήκαν στο πεδίο εξερεύνησης.

Η μελέτη που βρέθηκε στα χέρια της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων καταγράφει προτάσεις για σημαντικές αλλαγές στην επιβολή μέγιστου ποσού πονταρίσματος αλλά και την υποχρεωτική χρονοκαθυστέρηση πριν από την έναρξη ενός νέου κύκλου παιχνιδιού.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή ανέθεσε στην Ernst and Young τη μελέτη για τη διεθνή πρακτική τόσο στο πλαφόν του 2ευρου όσο και στον χρόνο ανάμεσα στα πονταρίσματα. Η μελέτη η οποία αποτυπώνει τη διεθνή πρακτική αλλά και τις απώλειες του κλάδου στη χώρα μας προτείνει διαφορετικό ποσό αύξησης πάνω στο πλαφόν (2 ευρώ) που ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα στην μελέτη προτείνεται διαφορετικό ποσό αύξησης ανάλογα με το ποσοστό ανάκτησης των χρημάτων που θα ήθελε να πετύχει η Επιτροπή και τα οποία «χάθηκαν» από την εφαρμογή του νόμου.

Πρέπει να αναφερθεί ότι από τις 15 χώρες που συμπεριελήφθησαν στην μελέτη μόνο οι τρείς δηλ. η Ελλάδα, η Αγγλία και η Γερμανία είχαν θέσει περιορισμούς στα τυχερά παιχνίδια ενώ οι άλλες χώρες είχαν υιοθετήσει την απόλυτη ελευθερία.

Στελέχη της Επιτροπής δεν δίσταζαν να παραδεχτούν ότι τα δύο αυτά μέτρα που επιβλήθηκαν μετά την αδειοδότηση των εταιρειών ηλεκτρονικού τζόγου προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στις εταιρείες και κατά συνέπεια, στο Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα οι περιορισμοί αυτοί έστρεψαν σημαντικό αριθμό παικτών στον παράνομο τζόγο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το πλαφόν του 2ευρου και της χρονοκαθυστέρησης προκάλεσε σημαντική ζημιά στις εταιρείες που έφτασε το 40% αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα οι περιορισμοί αυτοί έστρεψαν σημαντικό αριθμό παικτών στον παράνομο τζόγο. Μάλιστα η Επιτροπή με επιστολή της στην Google, στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε να μειώσουν τα ποσά που επιτρέπεται να παίζουν οι παίκτες καθώς πολλά χρήματα βγήκαν το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό.

Συνεχή παρακολούθηση της αγοράς

Η Επιτροπή έχει ήδη προγραμματίσει τη δημιουργία εφαρμογής στην οποία θα γίνεται καταγραφή της πρακτικής των αγορών τυχερών παιγνίων της Ευρώπης αλλά και χωρών εκτός ΕΕ. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής ενώ αποτελεί καινοτομία για το χώρο.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Επιτροπής μια τέτοια εφαρμογή θα διευκόλυνε σημαντικά όχι μόνο την χώρα μας αλλά και άλλες χώρες ενώ παράλληλα θα αποτελούσε μελέτη της παγκόσμιας αγοράς. Στόχος είναι η εφαρμογή να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες ώστε τα στοιχεία να είναι πάντα επίκαιρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα Εγκύκλιος θα ορίζει τα μικτά κέρδη στα online τυχερά παιχνίδια

Πλήγμα στην αξιοπιστία έναντι των επενδυτών η αιφνίδια αλλαγή στην φορολογία των κερδών στα τυχερά παιχνίδια

Ξεκινά και επίσημα η διαδικασία αδειοδότησης για τα online τυχερά παιχνίδια

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider