Τα πρακτικά της Fed αναμένεται να ρίξουν φως σε αυξήσεις επιτοκίων και στη μείωση του ισολογισμού της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πρακτικά της Fed αναμένεται να ρίξουν φως σε αυξήσεις επιτοκίων και στη μείωση του ισολογισμού της
Ο αναλυτής της Citi, Andrew Hollenhorst, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, «αρνήθηκε να απορρίψει ως ενδεχόμενο μια αύξηση 50 μονάδων βάσης σε κάποιο σημείο».

Η δημοσίευση την Τετάρτη των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed είναι πιθανό να ρίξει φως στα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να περικόψει τον τεράστιο ισολογισμό της και να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, καθώς και να ανανεώσει την θέση της για τον πληθωρισμό.

Το έγγραφο παρουσιάζει έναν απολογισμό της συνεδρίασης 25-26 Ιανουαρίου, στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν ότι θα ήταν «σύντομα σκόπιμο» να αυξηθεί το επιτόκιο αναφοράς της Fed εν μία νυκτί από το σχεδόν μηδενικό επίπεδό του, και επίσης συμμετείχαν σε εκτενή συζήτηση για το μέλλον των σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων σε τίτλους που κατέχει η κεντρική τράπεζα.

Η συζήτηση γύρω από τα δύο θέματα καθώς και αυτή σχετικά με τη σοβαρότητα του αυξανόμενου πληθωρισμού ενδέχεται να υποδηλώσουν πόσο επιθετική σχεδιάζει να είναι η Fed στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, και ιδιαίτερα πόσο πιθανό είναι να ξεκινήσει έναν γύρο αυξήσεων επιτοκίων τον Μάρτιο με μισή ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου-στόχου.

Οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος η Fed να κάνει αυτό το βήμα αντί να εμμένει στην πιο προσεκτική αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας που συνήθως προτιμά.

Ο αναλυτής της Citi, Andrew Hollenhorst, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, «αρνήθηκε να απορρίψει ως ενδεχόμενο μια αύξηση 50 μονάδων βάσης σε κάποιο σημείο».

Εάν τα πρακτικά αντικατοπτρίζουν «αυτή την προσέγγιση της πολιτικής με όλες τις επιλογές πάνω στο τραπέζι, μπορεί να θεωρηθεί συνεπής» με το μεγαλύτερο και ταχύτερο σύνολο αυξήσεων επιτοκίων που αναμένονται επί του παρόντος από τους επενδυτές, έγραψε ο Hollenhorst.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους οι επενδυτές αύξησαν σταθερά το πόσο αναμένουν η Fed να ανεβάσει τα επιτόκια και επί του παρόντος αναμένουν ότι θα αυξήσει το επιτόκιο-στόχο μεταξύ 1,50 και 2 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.
Αν και τα πρακτικά αφορούν σε προγενέστερη στιγμή, είναι ακόμα πιθανό να δείξουν σε γενικές γραμμές πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκέφτονται την εξέλιξη της οικονομίας και πόσο ευαίσθητοι είναι στα δεδομένα γύρω από αυτήν.

Τα στοιχεία έκτοτε ενίσχυσαν, αν μη τι άλλο, την αίσθηση του πληθωριστικού κινδύνου.
Η οικονομία φάνηκε να αποφεύγει μεγάλο μέρος του αναμενόμενου αντίκτυπου από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης από το τρέχον υψηλό 40 ετών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν επίσης τον περασμένο μήνα σχέδια για περικοπή των assets που κατέχει η Fed τους επόμενους μήνες και τα πρακτικά ενδέχεται να παρέχουν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τον Μάρτιο και τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider