Γερμανία: Στόχος για μερίδιο ΑΠΕ 80% έως το 2030

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Στόχος για μερίδιο ΑΠΕ 80% έως το 2030
Στο πακέτο μέτρων προβλέπεται η υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα νέα εμπορικά κτίρια.

Για τη δραστική ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια δεσμεύθηκε ο νέος υπουργός Ενέργειας και Κλίματος της Γερμανίας, Robert Habeck, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσει γιγαντιαία βήματα για να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει.

Η Γερμανία πρέπει να γίνει «πιο αποτελεσματική και ταχύτερη» στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, αποκαλύπτοντας ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων ώστε η Γερμανία να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2045.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Επίσης, στόχος είναι μέχρι το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 80% του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών προτάσεων που παρουσίασε ο υπουργός, είναι η δέσμευση του 2% των χερσαίων εκτάσεων της Γερμανίας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, από 0,5% που είναι σήμερα. Επίσης, ο Habeck δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των σταθμών αιολικής ενέργειας.

Παράλληλα, για την επέκταση της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα γίνουν υποχρεωτικά στα νέα εμπορικά κτίρια, ενώ θα διευρυνθεί η εγκατάστασή τους και στα καινούρια κτίρια κατοικιών.

Νέες θέσεις εργασίας

Μετά την πτώση των εκπομπών CO2 το 2020 στη Γερμανία, όταν η πανδημία επιβράδυνε τις οικονομικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Habeck το 2021 παρουσίασαν άνοδο κατά 4%, καθώς ανέκαμψε η ζήτηση και το ανεπαρκές αιολικό δυναμικό είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Αναφερόμενος σε άλλους τομείς, ο υπουργός σημείωσε ότι η Γερμανία θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο υδρογόνο, ενώ θα προσφέρει οικονομική στήριξη στις βιομηχανίες που στρέφονται σε πιο «πράσινες» διαδικασίες παραγωγής. Για να ενισχυθεί η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα πρέπει ετησίως να εγκαθίστανται 100.000 σταθμοί φόρτισης μέχρι το 2030.

Επιδιώκοντας να κατευνάσει τους φόβους ότι μια πιο «πράσινη» οικονομία θα υπονομεύσει τη βιομηχανία της χώρας, ο υπουργός σημείωσε ότι η προστασία του κλίματος θα τονώσει την καινοτομία «με τρόπο που δεν έχουμε δει σε αυτή τη χώρα εδώ και πολύ καιρό». Με αυτό τον τρόπο, οι βιομηχανικοί κλάδοι θα εκσυγχρονιστούν, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider