Διέξοδο για την αναχρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων αναζητούν ΤτΕ και Servicers

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διέξοδο για την αναχρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων αναζητούν ΤτΕ και Servicers
Στόχος να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει ο νόμος 4354/2015 για την αδειοδότηση Εταιρειών Διαχείρισης, προκειμένου να αναχρηματοδοτούν οι ίδιες τις υπό αναδιάρθρωση βιώσιμες επιχειρήσεις. Ενδιαφέρον για άδεια αναχρηματοδότησης από Quant και Cepal. Τι εξετάζεται.

Διεξόδους για να μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη η πρόβλεψη του νόμου 4354/2015 για την αδειοδότηση Εταιρειών Διαχείρισης προκειμένου αυτές να αναχρηματοδοτούν υπό αναδιάρθρωση βιώσιμες επιχειρήσεις, αναζητούν Τράπεζα της Ελλάδος και Servicers.

Η δυνατότητα που παρέχει το πλαίσιο του νόμου έχει μείνει αναξιοποίητη από τις Εταιρείες Διαχείρισης, καθώς η απευθείας χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση – εξυγίανση των Servicers δεν προβλέπεται ως δυνατότητα από το καταστατικό λειτουργίας τους. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει το σχετικό ενδιαφέρον από τους Servicers και σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, λίγο πριν από την εκπνοή του 2021, το ενδιαφέρον της να προχωρήσει σε απευθείας αναχρηματοδοτήσεις εκδήλωσε στην ΤτΕ η Quant. Ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνει και η Cepal.

Στις αρχικές συζητήσεις που έγιναν με την ΤτΕ διαπιστώθηκε ότι το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και ότι θα απαιτηθεί ενδελεχής μελέτη για το πώς θα μπορούσε η πρόβλεψη του νόμου να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες Εταιρείες Διαχείρισης έχουν εξετάσει τρεις εναλλακτικές διεξόδους, τις οποίες έθεσαν και στην ΤτΕ, προκειμένου να παρακαμφθούν οι αντικειμενικές δυσκολίες και να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν με ίδια διαθέσιμα τις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες:

α) Την έκδοση ομολογιακού δανείου για την άντληση χρηματοδότησης προκειμένου αυτή να κατευθυνθεί σε δανεισμό οφειλετών
β) Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Διαχείρισης, με χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων για αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων
γ) Τη σύναψη συνεργασιών με capital – credit providers, δηλ. με τρίτους οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν κεφάλαια στην ίδια την Εταιρεία Διαχείρισης, συμμετέχοντας στο σχήμα, και αυτά τα κεφάλαια να διοχετεύονται στη συνέχεια στις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις.

Η πρώτη από τις τρεις επιλογές φαίνεται πως απορρίπτεται, καθώς περιορίζει το ύψος της χρηματοδότησης που θα μπορούσε να χορηγήσει η Εταιρεία Διαχείρισης στο ύψος του ποσού της ομολογιακής έκδοσης.

Οι δύο άλλες εναλλακτικές παρέχουν σαφώς μεγαλύτερη ευελιξία στους Servicers. Όμως, θα απαιτήσουν ισχυρό νομικό «περιτύλιγμα», καθώς επίσης: είτε την εξεύρεση από τις Εταιρείες Διαχείρισης «προμηθευτών» κεφαλαίων για δανεισμό επιχειρήσεων είτε την επίτευξη συμφωνίας των μετόχων των Εταιρειών Διαχείρισης και την κατάρτιση business plan στη βάση του οποίου οι Εταιρείες θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με προοπτική το refinancing των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις τον περασμένο Νοέμβριο, ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε επισημάνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη από τους Servicers. Όπως είχε πει, είναι σημαντικό οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους, ή σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεχύρου -όπου αυτό είναι απαραίτητο- ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι παρά τα προβλεπόμενα στον νόμο 4354/2015 που επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων, καμία από τις Εταιρείες Διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψης σχετικής άδειας.

Σημειώνεται ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης μπορούν (και έτσι λειτουργούν όταν αναδιαρθρώνουν δάνεια επιχειρήσεων) να αναζητήσουν από τράπεζες ή funds ή ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, τα κεφάλαια που χρειάζεται μία προβληματική, αλλά δυνητικά βιώσιμη επιχείρηση για να ορθοποδήσει.

Το καταστατικό λειτουργίας των Εταιρειών Διαχείρισης δεν προβλέπει ότι αυτές μπορούν να αναλαμβάνουν πιστωτικό κίνδυνο και να χορηγούν δάνεια, κερδίζοντας από το επιτόκιο. Η λειτουργία τους περιορίζεται στη διαχείριση απαιτήσεων και στην είσπραξη οφειλών και πληρώνονται με προμήθειες για τις ανακτήσεις που επιτυγχάνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider