Διέξοδο για την αναχρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων αναζητούν ΤτΕ και Servicers

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Διέξοδο για την αναχρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων αναζητούν ΤτΕ και Servicers
Στόχος να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει ο νόμος 4354/2015 για την αδειοδότηση Εταιρειών Διαχείρισης, προκειμένου να αναχρηματοδοτούν οι ίδιες τις υπό αναδιάρθρωση βιώσιμες επιχειρήσεις. Ενδιαφέρον για άδεια αναχρηματοδότησης από Quant και Cepal. Τι εξετάζεται.

Διεξόδους για να μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη η πρόβλεψη του νόμου 4354/2015 για την αδειοδότηση Εταιρειών Διαχείρισης προκειμένου αυτές να αναχρηματοδοτούν υπό αναδιάρθρωση βιώσιμες επιχειρήσεις, αναζητούν Τράπεζα της Ελλάδος και Servicers.

Η δυνατότητα που παρέχει το πλαίσιο του νόμου έχει μείνει αναξιοποίητη από τις Εταιρείες Διαχείρισης, καθώς η απευθείας χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση – εξυγίανση των Servicers δεν προβλέπεται ως δυνατότητα από το καταστατικό λειτουργίας τους. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει το σχετικό ενδιαφέρον από τους Servicers και σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, λίγο πριν από την εκπνοή του 2021, το ενδιαφέρον της να προχωρήσει σε απευθείας αναχρηματοδοτήσεις εκδήλωσε στην ΤτΕ η Quant. Ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνει και η Cepal.

Στις αρχικές συζητήσεις που έγιναν με την ΤτΕ διαπιστώθηκε ότι το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και ότι θα απαιτηθεί ενδελεχής μελέτη για το πώς θα μπορούσε η πρόβλεψη του νόμου να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες Εταιρείες Διαχείρισης έχουν εξετάσει τρεις εναλλακτικές διεξόδους, τις οποίες έθεσαν και στην ΤτΕ, προκειμένου να παρακαμφθούν οι αντικειμενικές δυσκολίες και να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν με ίδια διαθέσιμα τις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες:

α) Την έκδοση ομολογιακού δανείου για την άντληση χρηματοδότησης προκειμένου αυτή να κατευθυνθεί σε δανεισμό οφειλετών
β) Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Διαχείρισης, με χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων για αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων
γ) Τη σύναψη συνεργασιών με capital – credit providers, δηλ. με τρίτους οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν κεφάλαια στην ίδια την Εταιρεία Διαχείρισης, συμμετέχοντας στο σχήμα, και αυτά τα κεφάλαια να διοχετεύονται στη συνέχεια στις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις.

Η πρώτη από τις τρεις επιλογές φαίνεται πως απορρίπτεται, καθώς περιορίζει το ύψος της χρηματοδότησης που θα μπορούσε να χορηγήσει η Εταιρεία Διαχείρισης στο ύψος του ποσού της ομολογιακής έκδοσης.

Οι δύο άλλες εναλλακτικές παρέχουν σαφώς μεγαλύτερη ευελιξία στους Servicers. Όμως, θα απαιτήσουν ισχυρό νομικό «περιτύλιγμα», καθώς επίσης: είτε την εξεύρεση από τις Εταιρείες Διαχείρισης «προμηθευτών» κεφαλαίων για δανεισμό επιχειρήσεων είτε την επίτευξη συμφωνίας των μετόχων των Εταιρειών Διαχείρισης και την κατάρτιση business plan στη βάση του οποίου οι Εταιρείες θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με προοπτική το refinancing των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις τον περασμένο Νοέμβριο, ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε επισημάνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη από τους Servicers. Όπως είχε πει, είναι σημαντικό οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους, ή σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεχύρου -όπου αυτό είναι απαραίτητο- ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι παρά τα προβλεπόμενα στον νόμο 4354/2015 που επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων, καμία από τις Εταιρείες Διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψης σχετικής άδειας.

Σημειώνεται ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης μπορούν (και έτσι λειτουργούν όταν αναδιαρθρώνουν δάνεια επιχειρήσεων) να αναζητήσουν από τράπεζες ή funds ή ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, τα κεφάλαια που χρειάζεται μία προβληματική, αλλά δυνητικά βιώσιμη επιχείρηση για να ορθοποδήσει.

Το καταστατικό λειτουργίας των Εταιρειών Διαχείρισης δεν προβλέπει ότι αυτές μπορούν να αναλαμβάνουν πιστωτικό κίνδυνο και να χορηγούν δάνεια, κερδίζοντας από το επιτόκιο. Η λειτουργία τους περιορίζεται στη διαχείριση απαιτήσεων και στην είσπραξη οφειλών και πληρώνονται με προμήθειες για τις ανακτήσεις που επιτυγχάνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε κάνναβη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

23:45

Κουτσούμπας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Απέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού

23:31

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε αλιευτικό σκάφος που μετέφερε λαθραία πυρομαχικά στον Κόλπο του Ομάν

23:15

ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών σε Δάφνη και Ηλιούπολη

22:58

Αχτσιόγλου: Η ιλαροτραγωδία «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» συνεχίζεται

22:44

Θεσσαλονίκη: Στην απελευθέρωση δύο αλλοδαπών που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους σε διαμέρισμα προχώρησε η Αστυνομία

22:29

Μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

22:15

Η Εσθονία αγοράζει αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS

21:58

ΝΔ - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κοινωνική Πολιτική με αποτέλεσμα: Οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία και την ασφάλιση»

21:44

Σακελλαροπούλου: Συμμετείχε στον πλου του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προς τον Πειραιά

21:30

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ας χαρούμε τη διακονία του διαδόχου του Αποστόλου Ανδρέα, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

21:14

Ουκρανία: Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να αντέξει απέναντι στις τακτικές διακοπές ρεύματος

21:00

Πώς θα επηρεάσουν το πλαφόν και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την Ελλάδα

20:50

Μουντιάλ: Στα προημιτελικά η Ολλανδία

20:38

Ιράν: Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

20:20

Ερντογάν: Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τον διάδρομο ασφαλείας των 30 χλμ στη Συρία

20:10

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου

19:56

Οικονόμου: Απέναντι σε αυτή την παρωδία η κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ

19:51

Κεφαλονιά: Νεκροί ανασύρθηκαν δυο άνδρες όταν το φορτηγό που επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό

19:42

Βουλγαρία: Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε κατά 3,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση

19:30

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου, χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς

19:27

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Βλάχου αν ισχύει ότι ήταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

19:09

“Κιβωτός του Κόσμου”: Πέταξαν τον Πατέρα Αντώνιο παράνομα από το σπίτι του λέει ο δικηγόρος του

18:54

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

18:16

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

18:00

Ο ΥΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

17:41

Πολιτική Προστασία: Σχεδιάζει αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

17:24

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

17:00

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

16:50

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις