Morgan Stanley: 4 λόγοι που την κάνουν πιο αισιόδοξη από άλλους για την οικονομία της Κίνας το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: 4 λόγοι που την κάνουν πιο αισιόδοξη από άλλους για την οικονομία της Κίνας το 2022
Η κινεζική οικονομία φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητα καθώς η χώρα χαλαρώνει την πολιτική της, εκτιμά η Morgan Stanley. 

Η κινεζική οικονομία φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητα καθώς η χώρα χαλαρώνει την πολιτική της, εκτιμά η Morgan Stanley.

Ο ασιατικός γίγαντας είχε προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, εξαπολύοντας μια «επιθετική απομόχλευση» με στόχο να περιορίσει τα χρέη στον τομέα ακινήτων. Κατάφερε να περικόψει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 -μια επίδοση που είχε να δει από την περίοδο 2003-2007.

Η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι «ο ρυθμός σύσφιξης αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιθετικός, δεδομένου ότι η επιτάχυνση της κατανάλωσης ανακόπηκε από το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα και τη συνεχιζόμενη προσέγγιση μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας που κράτησε χαμηλά τη ροπή προς κατανάλωση.

Ακόμη κι έτσι, η Morgan Stanley είναι πιο αισιόδοξη για την Κίνα από τις μέσες εκτιμήσεις και «βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 5,5% το 2022. Οι αναλυτές εν γένει τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης στο περίπου 5% το 2022. Η Deutsche Bank προβλέπει ανάπτυξη περίπου 5%, ενώ η Nomura κάνει λόγο για 4,3%. Οι αναλυτές έχουν επίσης υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για το κινεζικό ΑΕΠ του 2021, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 7,7% και 8,8%.

Ακολουθούν 4 λόγοι που κάνουν την Morgan Stanley αισιόδοξη:

1. «Pause» στη σύσφιξη

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας έχουν ήδη κάνει παύση στις προσπάθειες απομόχλευσης και έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν και τη νομισματική αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι έγιναν πρόσφατα δύο μειώσεις του ελάχιστου απαιτούμενου ορίου διαθεσίμων για τις τράπεζες που απελευθέρωσαν ρευστότητα στην οικονομία. Αυτό ήρθε μαζί με μια οδηγία για ενίσχυση των χορηγήσεων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προς ιδιώτες για την αγορά κατοικίας και προς developers, μεταξύ άλλων.

2. Περισσότερη ανακούφιση για τον κλάδο ακινήτων της Κίνας

Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο δοκιμαζόμενος κλάδος ακινήτων της Κίνας παγιδεύτηκε σε μια κρίση χρέους, καθώς άρχισαν να τον επηρεάζουν οι προσπάθειες του Πεκίνου να μειώσει το χρέος. Η πολιτική των «τριών κόκκινων γραμμών» της Κίνας βάζει όριο στο χρέος σε σχέση με τις ταμειακές ροές, τα assets και τα κεφαλαιακά επίπεδα μιας επιχείρησης.

Η κρίση ρευστότητας της Evergrande, της πιο χρεωμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, εξελίχθηκε σε κρίση, με την εταιρεία να αθετεί τελικά πληρωμές, ενώ πιέσεις δέχονται και άλλοι Κινέζοι developers.

Η κρίση έπληξε επίσης την εμπιστοσύνη των αγοραστών κατοικιών, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις ακινήτων να πέσουν κατακόρυφα.

Η Morgan Stanley είπε, ωστόσο, ότι η ανακούφιση συνοδεύεται από μια «αναδιαμόρφωση» της πολιτικής που «τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Για παράδειγμα, οι τράπεζες έχουν λάβει εντολή να αυξήσουν τα στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, ενώ ορισμένες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς της αγοράς ακινήτων. Οι αρχές έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη μιας κατευθυνόμενης διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους για τον περιορισμό των κινδύνων χρεοκοπίας, εξηγεί η Morgan Stanley.

3. «Λιγότερο επαχθείς» ενεργειακοί στόχοι το 2022

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα, τα σχέδια της Κίνας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και η αύξηση των εξαγωγών συνέβαλαν στις διακοπές ρεύματος που έπληξαν ολόκληρη τη χώρα νωρίτερα φέτος.

Η Morgan Stanley, επίσης, σημειώνει ότι οι ενεργειακοί στόχοι και οι στόχοι για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποδείχθηκαν επίσης «πολύ επιθετικοί», καθώς η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανική παραγωγή.

«Ωστόσο, μόλις εμφανίστηκε το ζήτημα της έλλειψης άνθρακα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρενέβησαν γρήγορα και αποτελεσματικά», σημειώνει η τράπεζα.

Θα υπάρξει «επαναπροσδιορισμός» αυτών των ενεργειακών στόχων το 2022, ανέφερε.

«Έχουμε ήδη δει μια γρήγορη ανάκαμψη στην παραγωγή και τη διαθεσιμότητα άνθρακα, με τα ορυχεία να επανεκκινούν τη λειτουργία τους και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος των εισροών», γράφει η Morgan Stanley.

4. Οι εξαγωγές θα παραμείνουν ισχυρές το 2022

Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει επίσης ότι η στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας έχει αποτρέψει διαταραχές στην εργοστασιακή παραγωγή και μάλιστα οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου της χώρας στις παγκόσμιες εξαγωγές.

Ένα ευνοϊκό παγκόσμιο σκηνικό αναμένεται να συντηρήσει την ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου, γράφει η Morgan Stanley.

Η τράπεζα σημειώνει, ωστόσο, ότι ένας παράγοντας που καθιστά τους επενδυτές επιφυλακτικούς είναι το ενδεχόμενο οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα σημεία συμφόρησης να εξομαλυνθούν το επόμενο έτος, επιδεινώνοντας το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider