Ευρωζώνη: «Τσίμπησε» προς τα πάνω η ανάπτυξη του ΑΕΠ - Στο 3,9% για το γ' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: «Τσίμπησε» προς τα πάνω η ανάπτυξη του ΑΕΠ - Στο 3,9% για το γ' τρίμηνο
Ανώτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας στις χώρες του ευρώ, σύμφωνα με τελικά στοιχεία της Eurostat.

Ανώτερη των αρχικών εκτιμήσεων διαμορφώθηκε η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ειδικότερα, η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 3,9% σε ετήσιο επίπεδο έναντι 3,7 στην αρχική εκτίμηση της Eurostat και αντί ανάπτυξης 3,7% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2%, όπως στην αρχική μέτρηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ανά χώρα, η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαίο επίπεδο σημειώθηκα στην Αυστρία (3,8%) στη Γαλλία (3%), στην Πορτογαλία (2,9%) και στην Ελλάδα (2,7%).

Σε ετήσιο επίπεδο, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 13,4% έναντι 3,9% στην Ευρωζώνη και 4,1% στην ΕΕ. Ο ρυθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη και ο δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ μετά την Κροατία (15,5%).

Σύμφωνα με την Eurostat η άνοδος του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στο 3,9% και στην ΕΕ στο 4,1%. Η ελληνική επίδοση (ρυθμός ανάπτυξης 13,4%) ήταν η 2η πιο υψηλή στην ΕΕ μετά την Κροατία (15,5%).

Εξάλλου, το ποσοστό της απασχόλησης στην Ευρωζώνη για το γ' τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2021, ενώ αυξήθηκε κατά 2,1% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο, αλλά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider