Ελλάδα 2.0: Xρονοκαθυστέρηση Βρυξελλών για τη σύμβαση - Επιτάχυνση από Αθήνα για δάνεια & επιδοτήσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάδα 2.0: Xρονοκαθυστέρηση Βρυξελλών για τη σύμβαση - Επιτάχυνση από Αθήνα για δάνεια & επιδοτήσεις
Πάει λίγο πιο πίσω η κατάθεση του αιτήματος για δόση αφού εκκρεμεί η επιχειρησιακή συμφωνία με τις Βρυξέλλες οι οποίες πρέπει να κοινοποιήσουν στοιχεία στην Αθήνα. Οι 6 συμφωνίες για δάνεια και τα προγράμματα επιδοτήσεων με στόχο να πέσει χρήμα στην αγορά στην αρχή του 2022.

Τα 13 + 2 ορόσημα και στόχοι της Ελλάδας για να πάρει το 1ο πακέτο των δόσεων των 4 δισ. ευρώ από το Ελλάδα 2.0 είναι έτοιμα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση του σχετικού αιτήματος στις Βρυξέλλες μεταφέρεται προς… το Δεκέμβριο, Και τούτο γιατί υπάρχει μία τελευταία εκκρεμότητα η οποία είναι ουσιαστικά ευθύνη των Βρυξελλών: δεν έχει σταλεί στην Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες το μισό από το παράρτημα της Επιχειρησιακής Σύμβασης που θα πρέπει να μελετηθεί, να συμφωνηθεί και να υπογραφεί μεταξύ των 2 πλευρών (κυβέρνησης και Κομισιόν).

Το εν λόγω παράρτημα σχετίζεται και με τα «ψιλά γράμματα» των όρων και των κριτηρίων με βάση τα οποία θα παρακολουθείται η εκτέλεση του πακέτου των 30,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Ανάλογες καθυστερήσεις υπάρχουν σχεδόν με όλα τα κράτη-μέλη, ενώ η μόνη επιχειρησιακή σύμβαση που έχει υπογραφεί είναι αυτή με την Ισπανία (σ.σ. η οποία όμως είναι το μόνο κράτος που προηγείται της Ελλάδος από άποψης χρόνου κατάθεσης και έγκρισης του Σχεδίου), έχοντας μάλιστα βάλει ως στόχο να τελειώσει τα προαπαιτούμενα της 1ης δόσης όχι έως το τέλος Σεπτεμβρίου (όπως είχε ζητήσει η Αθήνα αλλά έως το τέλος Ιουνίου).

Η ανάγκη η εν λόγω σύμβαση να επικυρωθεί και από το κολέγιο των Επιτροπών οδηγεί σε χρονοκαθυστέρηση τουλάχιστον 15 ημερών στο πιο καλό σενάριο. Τούτο οδηγεί, με τη σειρά του, στην καταβολή του πακέτου των δόσεων τους πρώτους μήνες του 2022.

Κάτι που - προς το παρόν - δεν φαίνεται να ενοχλεί την κυβέρνηση. Και τούτο γιατί, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη. υπάρχει το ταμειακό «απόθεμα» από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που ήρθε το καλοκαίρι. Αρκεί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πήγες, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις επόμενες αιτήσεις πληρωμών. Αλλά και γενικότερα να υπάρξει μία πιο ισόρροπη ανά την ΕΕ πορεία στην υλοποίηση των Σχεδίων, αφού υπάρχουν κράτη που δεν έχουν ακόμη λάβει την αρχική έγκριση και την προκαταβολή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Ολλανδία) το σχέδιο δεν έχει καν κατατεθεί…

Περιμένοντας λοιπόν τις Βρυξέλλες, το επιχειρησιακό επιτελείο του Ελλάδα 2.0 στρέφει την προσοχή του στην… υλοποίηση. Με έμφαση στο να πέσει «χρήμα» στην αγορά στην αρχή του 2022. Το ένα σκέλος της προσπάθειας είναι η υπογραφή των συμβάσεων με τις 6 τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ούτως ώστε να αρχίσουν να «τρέχουν» τα δάνεια. Για τα οποία έχει αρχίσει να εκφράζεται ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον ειδικά σε κλάδους όπως οι ΑΠΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Alpha 9.89 εκτίμησε πως έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσει η παροχή δανείων. Επίσης προανήγγειλε πως σύντομα αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και θα ξεκαθαρίζει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν τέτοια δάνεια.

Το δεύτερο σκέλος είναι αυτό των επιδοτήσεων των 17,8 δισ. ευρώ. Μετά το «Εξοικονομώ» κα τις δράσεις κατάρτισης (τα δύο πρώτα προγράμματα τα οποία θα τρέξουν από το Ελλάδα 2.0 και θα αφορούν το «ευρύ» κοινό των πολιτών και των επιχειρήσεων), προωθούνται και τα προγράμματα για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, για την τόνωση του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής, για την ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων και για τη βιομηχανία.

Ήδη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις αξίας 2,5 δισ. ευρώ και στόχος είναι το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους. Και τούτο ώστε να αρχίσει να «παράγει» δαπάνες το 2022.

Παράλληλα επιχειρείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση έργων. Ούτως ώστε να διατηρηθεί η ορμή του προγράμματος και τα επόμενα χρόνια. Αλλά και να μπορέσει να τρέξει παράλληλα με το νέο ΕΣΠΑ το οποίο επίσης έχει σημαντικές ανάγκες ωρίμανσης έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕπ: Δάνεια 13-15 δισ. σε εταιρείες και φορείς στην Ελλάδα την επόμενη 5ετία - Μεγάλη η άνοδος λόγω... φτώχειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider