Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να ελέγξουν την αγορά των μικροτσίπ 

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να ελέγξουν την αγορά των μικροτσίπ 
microchip
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πιέσουν την ταιβανεζικη TSMC, την κορυφαία εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ στον κόσμο να της παραδώσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η Κίνα αντιδρά καθώς θεωρεί την κίνηση των ΗΠΑ στρατιωτικοποίηση ενός ολόκληρου κλάδου

Η σειρά αμερικάνικων κινήσεων για να περιορίσουν την άνοδο και την εξάπλωση της κινέζικης επιρροής πλέον περνά και σε κρίσιμους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Από τις εκατέρωθεν εξαγγελίες Κίνας και ΗΠΑ, γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η τεχνολογία θα είναι κομβικό πεδίο ανταγωνισμών. Ο τελευταίος χρόνος ανέδειξε ως κεντρικό το πρόβλημα με τα μικροτσίπ και τις αλυσιδωτές επιδράσεις που έχουν στην παγκόσμια οικονομία. Η τελευταία κίνηση της Αμερικής είναι να αξιοποιήσει τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τις άδειες που έχει για την κατασκευή μικροτσίπ με απώτερο σκοπό να αρνηθεί την πρόσβαση στην Κίνα σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία. Επίσης, αναδεικνύει την Ταϊβάν σε κρίσιμο κρίκο της κίνησης αυτής.

Ο ρόλος της TSMC

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC) είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής μικροτσίπ στον κόσμο και η κορυφαία εταιρεία της Ταϊβάν. Το γεγονός ότι βρίσκεται στην Ταϊβάν, δηλαδή σε ένα εύθραυστο γεωπολιτικά σημείο, που είναι πεδίο αντιπαραθέσεων, συνδέει το μέλλον της TSMC με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ταϊβάν και τούμπαλιν.

Η ΤSMC έχει ένα διπλό πρόβλημα (όπως και η Ταϊβάν…). Ο μεγαλύτερος, σε όγκο παραγγελιών, πελάτης της είναι η Κίνα, όμως ο μεγαλύτερος πάροχος πατεντών ευρεσιτεχνίας στη διαδικασία της εφοδιαστικής αλυσίδας των μικροτσίπ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαίτησε πρόσφατα από την TSMC να παραδώσει ευαίσθητα δεδομένα για όλους τους πελάτες της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, για τον αδιευκρίνιστο αλλά προφανή λόγο ότι θέλει να δει σε ποιες κινέζικες οντότητες πουλά η TSMC μικροτσίπ και σίγουρα αυτό δεν αφορά εταιρείες που κατασκευάζουν καταναλωτικά αγαθά. Η δικαιολογία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ήταν ότι «αναζητά απαντήσεις από ενδιαφερόμενα μέρη (συμπεριλαμβανομένων εγχώριων και ξένων εταιρειών σχεδιασμού ημιαγωγών, κατασκευαστών ημιαγωγών, προμηθευτών υλικών και εξοπλισμού, καθώς και ενδιάμεσων και τελικών χρηστών ημιαγωγών) με στόχο την επιτάχυνση της ροής των πληροφοριών στα διάφορα τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εντοπισμό των κενών στα δεδομένα καθώς και των σημείων συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού».

TSMC

Η TSMC είχε εκφράσει στην αρχή τις ανησυχίες της, αναφέροντας ότι δεν θα παρέχει δεδομένα πελατών της, όμως τελικά δήλωσε ότι θα παράσχει τις πληροφορίες που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «υποστηρίζει ενεργά και συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους για να ξεπεραστεί η παγκόσμια πρόκληση στην εφοδιαστική αλυσίδα των μικροτσίπ ημιαγωγών».

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η οποία βγήκε μετά από την ανακοίνωση που έκανε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στο Reuters την Πέμπτη ότι κι άλλες εταιρείες ότι θα παράσχουν πληροφορίες, η TSMC γράφει: «Προβλέπουμε ότι η αύξηση της ορατότητας της ζήτησης σε αυτήν την περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού θα πρέπει να είναι ο δρόμος για να αποφευχθεί οποιαδήποτε έλλειψη στο μέλλον. Ήμασταν ισχυρός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Οξύνεται ο τεχνολογικός ανταγωνισμός και ο εμπορικός πόλεμος

Η παρέμβαση των ΗΠΑ δεν είναι μόνο στο άμεσο πεδίο των επιχειρήσεων, αλλά εγείρει ζητήματα για το αν συνιστά καταναγκαστική παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και του εταιρικού απορρήτου. Η Ταϊβάν, υπό την πίεση της Κίνας που απειλεί ως και με πόλεμο, βλέπει ότι η ευθυγράμμιση με την Ουάσιγκτον είναι η βέλτιστη λύση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει όξυνση σε δύο επίπεδα: στην τεχνολογία, όπου Κίνα και ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της Κίνας όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και αντίστοιχα των ΗΠΑ στην πράσινη ενέργεια. Πιο ειδικά, με την κατεύθυνση που έχει πάρει η TSMC και με το γεγονός ότι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των μικροτσίπ πλέον μπαίνει κάτω από την εποπτεία των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι μπορεί έμμεσα οι ΗΠΑ να "κατευθύνουν" την παγκόσμια παραγωγή μικροτσίπ όπως επιθυμούν στις επιμέρους αγορές και προϊόντα. Η αντίδραση της Κίνας; για την ώρα είναι διάφορες λιτές δηλώσεις αξιωματούχων που μιλούν για "στρατιωτικοποίηση" (με την έννοια της χρήσης ως όπλου) της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά σίγουρα θα έχουμε περαιτέρω εξελίξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider