Atlantic Council: Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ρισκάρει την αναπτυξιακή προοπτική της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Atlantic Council: Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ρισκάρει την αναπτυξιακή προοπτική της Κίνας
Το γεγονός πως η κινεζική ηγεσία λαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της κατά την ερχόμενη δεκαετία επισημαίνει μελέτη του αμερικανικού think tank, Atlantic Council, σε συνεργασία με το συμβουλευτικό γραφείο Rhodium Group.

Το γεγονός πως η κινεζική ηγεσία λαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της κατά την ερχόμενη δεκαετία επισημαίνει μελέτη του αμερικανικού think tank, Atlantic Council, σε συνεργασία με το συμβουλευτικό γραφείο Rhodium Group.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση τονίζεται πως σε περίπτωση που η Κίνα δεν προχωρήσει άμεσα σε κινήσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της, μέσω της μεγαλύτερης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, θα δει το ποσοστό της ανάπτυξής της να συρρικνώνεται διαρκώς, ιδιαίτερα όσο θα πλησιάζουμε στη λήξη της τρέχουσας δεκαετίας.

«Αν δεν αλλάξει η υπάρχουσα εικόνα με μία πιο αγοροκεντρική στροφή, τότε η Κίνα θα παλέψει για να διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά σε επίπεδα άνω του 3% ετησίως, ειδικά από το 2025 και μετά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μελέτη του Atlantic Council και του Rhodium Group.

Σημειώνεται πως η ετήσια ανάπτυξη της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη κατά την δεκαετία 2011-2020 κυμάνθηκε σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ για φέτος εκτιμάται πως η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 6%.

Στην μελέτη επισημαίνεται, ακόμα, πως παρά το γεγονός πως η Κίνα έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της στο κομμάτι του εμπορίου, με τους δασμούς που επιβάλει σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων να βρίσκονται στα επίπεδα των υπολοίπων ανταγωνιστών της, ωστόσο υστερεί ακόμα σημαντικά στο θέμα του κρατικού παρεμβατισμού, ειδικά από την στιγμή που η ηγεσία της χώρας έλαβε την απόφαση να ενισχύσει τον έλεγχο που ασκεί στις επιχειρηματικές και όχι μόνο εξελίξεις.

Τέλος, η μελέτη υπογραμμίζει πως τα «εμπόδια» που τίθενται από τις κρατικές αρχές σε πιθανές επενδύσεις από Κινέζους πολίτες στο εξωτερικό ή από ξένους πολίτες στην εγχώρια αγορά θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της κινεζικής οικονομίας, κάτι που μοιραία θα αποτυπωθεί και στα οικονομικά δεδομένα, με τα Atlantic Council και Rhodium Group να θεωρούν μη αναστρέψιμη την μείωση της παραγωγικότητας και κατ' επέκταση του ίδιου του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντιπρόεδρος Κίνας: Η στήριξη μας στην ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχει αλλάξει

Το ΚΚ Κίνας «σφίγγει» τον έλεγχο στους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider