Ελλάκτωρ: Τα «παλιά» και «νέα» ομόλογα και ο χρησμός της Ambrosia Capital

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Τα «παλιά» και «νέα» ομόλογα και ο χρησμός της Ambrosia Capital
Η μετακίνηση της έδρας διαπραγμάτευσης του ομολόγου των 670 εκατ. και η σκέψη για νέα έκδοση χαμηλότερη σε ποσό και απόδοση. Τι λέει η χρηματιστηριακή με έδρα το City για την εισηγμένη.

Η πρόσφατη μετακίνηση της έδρας διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Ελλάκτωρ, ύψους 670 εκατ. ευρώ, από το International Stock Exchange (ΤΙSE), που εδρεύει στα Νησιά της Μάγχης, στο χρηματιστήριο της Βιέννης, αποτέλεσε σημείο… αντιπαράθεσης ανάμεσα στους μετοχικούς πόλους της εισηγμένης, αλλά παράλληλα, υπενθύμισε στην αγορά μια άλλη διεργασία που ίσως και να σχετίζεται με αυτή την «μετακόμιση», δηλαδή την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ, με αφορμή σενάρια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για τους λόγους για τους οποίους μεταφέρθηκε η διαπραγμάτευση του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ από τα Channel Islands στη Βιέννη, μέσω κύκλων του είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση. Όπως εξηγούσαν, το International Stock Exchange (TISE) έχει έδρα τα Channel Islands (Νησιά της Μάγχης) και είναι εκτός εποπτικής δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Μάλιστα, προς απάντηση διαρροών σύμφωνα με τις οποίες η μεταφορά της διαπραγμάτευσης συνδέεται με προβλήματα που ανέκυψαν με εποπτικές αρχές, από τον όμιλο επισημαίνονταν πως κανένα από τα μέτρα προστασίας του θεσμικού και νομικού πλαισίου της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται επί τίτλων εισηγμένων στο TISE, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για την Κατάχρηση της Αγοράς (Market Abuse Regulation) και των συναφών νομικών προτύπων.

Αντίθετα με το TISE, το Χρηματιστήριο της Βιέννης είναι χρηματιστήριο κράτους-μέλους της Ε.Ε., πλήρως εναρμονισμένο με το πεδίο εφαρμογής του νομικού και κανονιστικού πλαισίου κινητών αξιών της Ε.Ε. Όπως σημείωναν οι ίδια πηγές χαρακτηριστικά, το εν λόγω χρηματιστήριο «προσέφερε έναν ελκυστικό και αποτελεσματικό τόπο διαπραγμάτευσης, συνηθισμένο για ομόλογα υψηλής απόδοσης, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε αντίθεση με το TISE) και με νομικό πλαίσιο συμβατό με το νομικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

Την ίδια ώρα, και με αφορμή αυτή τη διεργασία, στην αγορά, προφανώς και στον όμιλο, θυμήθηκαν το θέμα της πιθανής έκδοσης ενός νέου ομολόγου, χαμηλότερου βέβαια σε ποσό αλλά και σε απόδοσης, σε σχέση με αυτό των 670 εκατ. ευρώ, που έχει το «αλμυρό» επιτόκιο του 6,4% περίπου αλλά και τα «βάρη» των εγγυήσεων από έσοδα σημαντικών τομέων δράσης του γκρουπ (π.χ. ΑΠΕ, Παραχωρήσεις). Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Άνοιξη κιόλας, κι ενώ ακόμα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για την ΑΜΚ (που τελικά ψηφίστηκε μέσω Γ.Σ. αρχές καλοκαιριού και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο), κυκλοφορούσαν πληροφορίες περί πρόθεση της διοίκησης της Ελλάκτωρ και του Ολλανδού μετόχου (Reggeborgh) για έκδοση νέου ομολογιακού, της τάξεως των 150-250 εκατ. ευρώ (ίσως προς τα 200 εκατ.), με επιθυμητό επιτόκιο κάτω του 4% και λογικά άνω του 3,5%. Αν και αυτά καθορίζονται από τους αναδόχους και τη ζήτηση των επενδυτών.

Μία από τις πρώτες σκέψεις, άλλωστε, της νέας διοίκησης της Ελλάκτωρ ήταν η αναχρηματοδότηση αυτού του δανεισμού μέσω νέου, φτηνότερου, ίσως και μέσω «πράσινης έκδοσης», αν και εξ αρχής είχε γίνει κατανοητό στα στελέχη του κατασκευαστικού ομίλου ότι το εγχείρημα δεν είναι απλό, χρειάζεται πρώτα μια γενικότερη αναδιάρθρωση του γκρουπ, αλλά και απαιτούμενος χρόνος. Μάλιστα, από τότε οι εκτιμήσεις ανθρώπων του χώρου και της χρηματιστηριακής αγοράς «έδειχναν» για πιθανές εξελίξεις προς τα τέλη του 2021. Σε κάθε περίπτωση, ήταν δεδομένο ότι θα επιχειρείτο η αναχρηματοδότηση του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των κεφαλαίων. Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό όφελος, λόγω της διαφοράς απόδοσης από το νυν ομόλογο.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες στο πεδίο των παρασκηνιακών αντιπαραθέσεων βρέθηκε και μια ανάλυση της Ambrosia, της μπουτίκ χρηματιστηριακής από το Λονδίνο που «βλέπει» Ελλάδα. Επί της ουσίας πάντως, ότι η Ambrosia Capital σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάκτωρ για το α' εξάμηνο σε σημείωμα της με τίτλο «η διαδικασία της ομαλοποίησης συνεχίζεται», έκανε λόγο για «αναζωογονητικό» σύνολο λειτουργικών και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, για βελτίωσης στο πιστωτικό προφίλ της εταιρείας που οφείλεται στην ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η αντίδραση της αγοράς στα στοιχεία του β' τριμήνου ήταν ουδέτερη ή ελαφρώς θετική και τα ομόλογα της εταιρείας έχουν διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη που γνώρισαν τις προηγούμενες έξι εβδομάδες, προσθέτει.

Η απόδοση στα Πράσινα Ομόλογα (ELLAKT 2024) είναι στο 6,5%, πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο του Ιουλίου στο 7,81%, ενώ η Ambrosia Capital, του κ. Αστυφίδη, περιμένει περαιτέρω μέτρια κέρδη από εδώ και πέρα, με στόχο στο τέλος του έτους μεταξύ 6,0% και 6,125%. Τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται κοντά στην ονομαστική αξία για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020, αλλά συνεχίζουν να διαπραγματεύονται φθηνότερα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, σημειώνει. «Προχωρώντας προς τα εμπρός, η θετική δυναμική στην μονάδα Περιβάλλοντος πρέπει να διατηρηθεί, μαζί με σταθερή, αν και πιο σταδιακή, αύξηση των Παραχωρήσεων< αναφέρεται.

Κάνοντας λόγο για τις δραστηριότητες του Ομίλου και ειδικότερα στο τομέα των παραχωρήσεων, που περιλαμβάνει 755 χλμ. αυτοκινητοδρόμων, σημειώνει ότι η κυκλοφορία στην Αττική Οδό έχει ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και από τον Αύγουστο, η κίνηση ήταν 6% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, ο Ελλάκτωρ υπέγραψε σχετικά πρόσφατα με το ελληνικό κράτος 40ετή σύμβαση παραχώρησης, διαχείρισης και ανάπτυξης για τη μαρίνα του Αλίμου, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια. Αναφορικά με τη ΗΛΕΚΤΩΡ, οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι ενθαρρυντικές, δεδομένου των εθνικών επενδύσεων υποδομής που απαιτούνται για την επίτευξη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις διαχείρισης αστικών αποβλήτων σε όλη την ΕΕ.

«Δεδομένης της πιθανής απουσίας θετικής ροής ειδήσεων, είναι δύσκολο να προβλεφθεί σημαντικός καταλύτης βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να προσβλέπει αναβάθμιση αξιολόγησης τόσο από την S&P όσο και από τη Fitch, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Μάλιστα, «βλέπει» αναβαθμίσεις μετά το προσεχές 6μηνο.

Πάντως, σύμφωνα με την Ambrosia «δεν θα ήταν δυνατό για τον Ελλάκτωρ να βρίσκεται με αξιώσεις τις διεθνείς αγορές ομολόγων χωρίς οριοθέτηση μεταξύ του κατασκευαστικού τμήματος και του υπολοίπου του ομίλου. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές θεώρησαν τον αποκλεισμό των κατασκευών ως ανεπαρκή και θα συνεχίσει να αποτελεί επιβράδυνση στη συνολική απόδοση των ομολόγων. Θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο πιο πειστικά για να υπάρξει περισσότερη εγγύηση σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να αναχρηματοδοτήσει στη λήξη του Δεκεμβρίου 2024, αν και φυσικά σε αυτό έχει ακόμα πολύ χρόνο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider