Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες «εξοστρακίζουν» τα κρυπτονομίσματα και ετοιμάζουν τα δικά τους

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες «εξοστρακίζουν» τα κρυπτονομίσματα και ετοιμάζουν τα δικά τους
Η πρόσφατη δήλωση της Λαγκάρντ «διαγράφει» τα κρυπτονομίσματα από την κατηγορία «νόμισμα» και η BIS (Μπενουά Κερέ) εξηγεί γιατί τα stablecoins έρχονται με… ταχύτητα μετά την πανδημία.

Η πρόσφατη δήλωση της Λαγκάρντ είχε αρκετή οργή, αλλά και αποφασιστικότητα: «Επιτέλους τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νομίσματα, τελεία και παύλα». Αναφερόταν στο bitcoin, το ethereum και τα εκατοντάδες άλλα κρυπτονομίσματα που σχεδόν καθημερινά ξεφυτρώνουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Εξηγώντας την θέση της για τα κρυπτονομίσματα η Λαγκάρντ είπε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σαν μέσο συναλλαγής/ανταλλαγής καθώς από την φύση τους δεν είναι άλλο από ένα χρηματοοικονομικό asset από κάθε άποψη. Και τίποτα περισσότερο, καθώς δεν σχετίζονται με σταθερό τρόπο σε κάποια «αξία», αλλά έχουν αρχίσει να αποτελούν εργαλείο υψηλής έντασης κερδοσκοπίας.

Το αντίθετο δηλαδή, όπως είπε, από τα σταθερά ψηφιακά νομίσματα, τα stablecoins των κεντρικών τραπεζών «που αρχίζουν να διαδίδονται και που πρέπει οπωσδήποτε να ρυθµιστούν».

Η αξία των σταθερών ψηφιακών νοµισµάτων, των stablecoins είναι αγκιστρωμένη είτε σε ένα νόµισµα όπως το δολάριο ΗΠΑ είτε σε µια πρώτη ύλη υψηλής αξίας, όπως ο χρυσός. Και αυτό τα προστατεύει από τη υψηλή αστάθεια των κρυπτονοµισµάτων. «Απλώς κοιτάξτε τις διακυμάνσεις των κυριότερων κρυπτονοµισµάτων» παρατήρησε. Για τις προθέσεις της ΕΚΤ να ετοιμάσει το δικό της stablecoin, το ψηφιακό ευρώ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην πρώτη φάση µελετών καθώς το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται «υποχρεώνει τις κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν τη δυνατότητα δηµιουργίας ενός ενιαίου ψηφιακού νοµίσµατος».

Διευκρίνισε όμως ότι όταν το ψηφιακό ευρώ γίνει πραγµατικότητα, θα ήταν ένα πολύ διαφορετικό εργαλείο από τα κρυπτονοµίσµατα. Όπως είπε «Αντί να έχουµε λογαριασµούς και µετρητά στην τσέπη ή το πορτοφόλι σας, θα µπορούµε να έχουµε ακριβώς το ίδιο πράγµα αλλά σε ψηφιακή µορφή».

Την κίνηση αυτή των Κεντρικών Τραπεζών υποστηρίζει με υποδομές που ήδη έχει ενεργοποιήσει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Έχει δημιουργήσει το BIS Innovation Hub επικεφαλής του οποίου είναι το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και νυν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της BIS, o Μπενουά Κερέ.

Σύμφωνα με τοποθέτησή του (10/9/2021) στην Λουμπλιάνα ο Κερέ υποστήριξε ότι μετά την πανδημία «ο κόσμος δεν επιστρέφει στο παλιό φυσιολογικό».

Ειδικά στο στερέωμα των συστημάτων πληρωμών «η πανδημία έχει επιταχύνει μια πιο μακροχρόνια μετάβαση στο ψηφιακό σύστημα. Οι πληρωμές μέσω κινητού και οι ανέπαφες είναι ήδη μέρος της καθημερινής μας ζωής. Οι κωδικοί QR και οι επιλογές «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» κερδίζουν δημοτικότητα. Γάντια, σήματα και ολυμπιακές στολές με λειτουργίες πληρωμής προετοιμάζονται για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Και η γενιά της τεχνογνωσίας σύντομα θα ονειρευτεί χρήματα και πληρωμές για το metaverse». Μέσα στο περιβάλλον αυτό «οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου εντείνουν τις προσπάθειές τους για να προετοιμάσουν το έδαφος για ψηφιακά μετρητά - ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC). Έχουν μια δουλειά να κάνουν - σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα - και πρέπει να διατηρούν την ικανότητά τους να το κάνουν» στο νέο αυτό περιβάλλον.

«Τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα - ασφάλεια, οριστικότητα, ρευστότητα και ακεραιότητα. Καθώς οι οικονομίες μας γίνονται ψηφιακές, πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από αυτά τα πλεονεκτήματα.

Τα χρήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του συστήματος και πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδονται και να ελέγχονται από αξιόπιστα και υπεύθυνα ιδρύματα που έχουν στόχους δημόσιας τάξης - και όχι κέρδους.

Τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να εξελιχθούν για να είναι κατάλληλα για το ψηφιακό μέλλον…» σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ ο οποίος μέσω του BIS Innovation Hub συντονίζει και εποπτεύει αυτό τον αγώνα δρόμου μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και των stablecoins των κεντρικών τραπεζών. «Ένα καλά σχεδιασμένο CBDC θα είναι ένα ασφαλές και ουδέτερο μέσο πληρωμής και διακανονισμού, χρησιμεύοντας ως μια κοινή διαλειτουργική πλατφόρμα γύρω από την οποία μπορεί να οργανωθεί το νέο οικοσύστημα πληρωμών. Θα επιτρέψει μια ανοικτή αρχιτεκτονική χρηματοδότησης που θα ενσωματωθεί καλωσορίζοντας τον ανταγωνισμό και την καινοτομία… Και θα διατηρήσει τον δημοκρατικό έλεγχο του νομίσματος».

Απέναντι στο πως θα γίνει αυτή η μετάβαση υπάρχουν όμως και οι επιφυλάξεις και μάλιστα από ισχυρούς «παίκτες» στο γήπεδο των κεντρικών τραπεζών.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Bundesbank Jens Weidmann, το ψηφιακό νόµισµα θα µπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στον τραπεζικό σύστημα υπερεκτιμώντας τον ρόλο της ΕΚΤ. Όπως προειδοποίησε σε πρόσφατη ομιλία του για το θέμα αυτό «Σε περιόδους κρίσης, οι καταναλωτές θα µπορούσαν να µετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε ψηφιακό ευρώ, εγγυηµένο άµεσα από την κεντρική τράπεζα. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήµατος, απόσυρσης της ρευστότητας σε κυκλοφορία και ζηµιάς στις επενδύσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών...». Οι επιφυλάξεις του κ. Βάϊντμαν είναι ήδη στο τραπέζι των ζυμώσεων και σ’ αυτές επιχείρησε να απαντήσει ο Μπενουά Κερέ από την Λουμπιάνα σε τεχνικό αλλά και λειτουργικό επίπεδο.
Τα ψηφιακά νομίσματα όμως των κεντρικών τραπεζών είναι ήδη εδώ και βρίσκονται σε πειραματική εφαρμογή σε μεγάλες περιοχές της Κίνας, την ίδια στιγμή που το κράτος σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα κρυπτονομίσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουηδός κεντρικός τραπεζίτης: Το bitcoin ενδέχεται να καταρρεύσει

Bitcoin: Προειδοποιήσεις από κεντρικούς τραπεζίτες διεθνώς για το μέλλον του asset

gazzetta
gazzetta reader insider insider