Και η αγορά ηλιακής ενέργειας στην δίνη των αυξήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και η αγορά ηλιακής ενέργειας στην δίνη των αυξήσεων
Αντιμέτωπη με αυξήσεις στις τιμές -όπως και αρκετοί ακόμα ενεργειακοί κλάδοι- βρίσκεται η αγορά της ηλιακής ενέργειας καθώς μία σειρά ανατιμήσεων στο κόστος του εξοπλισμού αλλά και τα ζητήματα που έχουν ενσκύψει στις εφοδιαστικές αλυσίδες ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει αισθητή άνοδο στις τιμές.

Αντιμέτωπη με αυξήσεις -όπως και αρκετοί ακόμα ενεργειακοί κλάδοι- βρίσκεται η αγορά της ηλιακής ενέργειας καθώς μία σειρά ανατιμήσεων στο κόστος του εξοπλισμού αλλά και τα ζητήματα που έχουν ενσκήψει στις εφοδιαστικές αλυσίδες ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει αισθητή άνοδο στις τιμές.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και της συμβουλευτικής εταιρείας Wood Mackenzie, οι τιμές της ηλιακής ενέργειας σημειώνουν άνοδο τόσο σε σχέση με το προηγούμενο έτος όσο και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2014, όταν και ξεκίνησε η λεπτομερής καταγραφή των δεδομένων.

Οι αυξήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην σημαντική αύξηση των πρώτων υλών της βιομηχανίας, όπως ο σίδηρος και το αλουμίνιο, ενώ αυξημένα είναι και τα κόστη για τη μεταφορά της ηλιακής ενέργειας προς τους αγοραστές, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το πλήρες εύρος των αυξήσεων θα αποτυπωθεί στην αγορά το 2022, καθώς αρκετές εταιρείες διαθέτουν αποθέματα ως το τέλος του έτους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έκθεση της Rystad Energy, οι παγκόσμιες τιμές της ηλιακής ενέργειας αυξήθηκαν το 2021 κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ σημειώνεται πως τα συνολικά κόστη αυξήθηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 12%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider