Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακό σοκ, με ρεκόρ αυξήσεων σε αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακό σοκ, με ρεκόρ αυξήσεων σε αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα
«Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας μπορεί να καλύψει γρήγορα την Ευρώπη τον φετινό χειμώνα» υπογραμμίζει η Citigroup.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ενεργειακό σοκ καθώς το κόστος του αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανέβει σε ύψη ρεκόρ, με τους ειδικούς να προιειδοποιούν για ένα δύσκολο χειμώνα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κατανάλωση ενέργειας έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής ενέργειας από τη Βρετανία έως τη Γερμανία, καθώς οι επιχειρήσεις επαναλειτουργούν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους μετά από το καλοκαίρι. Οι αυξανόμενες τιμές έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό και απειλούν να χτυπήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τιμές ανεβαίνουν παρά το ότι βρισκόμαστε ακόμα ουσιαστικά στο καλοκαίρι, όπου παραδοσιακά η ζήτηση για ενέργεια είναι χαμηλή, «δείχνοντας» σε ένα δύσκολο ενεργειακό χειμώνα. Όπως δήλωσε ο Ζουλιέν Οαρό, επικεφαλής ενεργειακών ερευνών της γαλλικής Engie, «το πρόβλημα δεν έχει αρχίσει ακόμα. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ένα πολύ "σφιχτό" χειμώνα».

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών χθες, με παρόμοιο ρεκόρ να σημειώνεται και για τις τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία.

Οι ζεστές θερμοκρασίας και οι χαμηλής έντασης άνεμοι έχουν περιορίσει την παραγωγή ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές, ανεβάζοντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και οδηγώντας την τιμή του άνθρακα σε αύξηση 70% μέσα στο 2021. Όλα αυτά, έχουν οδηγήσει το κόστος μόλυνσης στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς τα αποθεματικά αερίου, που βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας, περιορίζονται από τη Ρωσία, την ώρα που ασιατικές χώρας στοκάρουν φορτία LNG που θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές του φυσικού αερίου, στις αγορές εμπορευμάτων, κινούνται κοντά στα ίδια επίπεδα με το αργό πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει η Citigroup, οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μπορεί να εμφανιστούν αυξημένες έως 20% στους λογαριασμούς των Ευρωπαίων καταναλωτών τον χειμώνα. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας μπορεί να καλύψει γρήγορα την Ευρώπη τον φετινό χειμώνα» υποστηρίζει η Citi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Νέο ρεκόρ στη χονδρεμπορική – «Φρένο» στις αυξήσεις μέσω των δικαιωμάτων CO2

gazzetta
gazzetta reader insider insider