Αφγανιστάν: Ήταν αναπόφευκτη η αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ - Επιχείρηση εκκένωσης αν δώσει έγκριση το Πεντάγωνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Ήταν αναπόφευκτη η αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ - Επιχείρηση εκκένωσης αν δώσει έγκριση το Πεντάγωνο
Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Όχι (...). Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος — δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».

Επικρίσεις από διάφορες πλευρές συνεχίζει να δέχεται ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την ταχεία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος», σύμφωνα με απόσπασμά της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Όχι (...). Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος — δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».

Ακόμη, ο ένοικος του Λευκού αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ συναντούν «περισσότερες δυσκολίες» στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν από τη χώρα Αφγανούς από ό,τι τους Αμερικανούς, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

«Παρούσες» οι δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ πέραν της 31ης Αυγούστου

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ότι μέλη του στρατού των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα βρίσκονται εκεί πέραν της 31ης Αυγούστου, της προθεσμίας που όρισε ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από 20 χρόνια.

«Αν συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί αμερικανοί πολίτες, θα παραμείνουμε ωσότου να τους απομακρύνουμε όλους», είπε ο κ. Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Δεν ξεκαθάρισε ποιες είναι οι προθέσεις του για τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι στιγμής.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

Επιχείρηση εκκένωσης αν δώσει έγκριση το Πεντάγωνο

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη ότι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να στείλουν επιβατικά αεροσκάφη στην Καμπούλ για να εκτελέσουν πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης ή για να μεταφέρουν βοήθεια εάν έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, η FAA ξεκαθάρισε πως χωρίς πρότερη έγκριση, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να στέλνουν αεροσκάφη στον αφγανικό εναέριο χώρο ή στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ. Επικαλέστηκε την «έλλειψη υπηρεσιών ελέγχου κυκλοφορίας σε μεγάλο υψόμετρο» και την «εξτρεμιστική δραστηριότητα» στο Αφγανιστάν, όπου την εξουσία κατέλαβαν εκ νέου οι Ταλιμπάν.

Όλες οι πτήσεις προς την Καμπούλ οφείλουν να εκτελούνται «με άδεια» του Πενταγώνου, επέμεινε. Στους περιορισμούς της FAA δεν υπόκεινται οι στρατιωτικές πτήσεις.

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν προκειμένου να φθάσουν άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να φύγουν, διότι είναι επικεντρωμένα στο να εγγυώνται την ασφάλεια του διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντι Όστιν.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αποφεύγουμε το ενδεχόμενο σύγκρουσης και να δημιουργούμε περάσματα προκειμένου να φθάσουν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης. Δεν έχω τη δυνατότητα να βγω έξω και να επεκτείνω τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στην Καμπούλ», είπε ο Όστιν σε δημοσιογράφους από το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν είπε, επίσης, ότι υπάρχουν περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Καμπούλ και δεν έχουν σημειωθεί «εχθρικές αλληλεπιδράσεις με τους Ταλιμπάν, ενώ οι γραμμές επικοινωνίας μας με τους διοικητές των Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτές».

«Ακούμε πληροφορίες για ανθρώπους που διώχνονται από τα σημεία ελέγχου. Πήγαμε εκεί και επισημάναμε στους Ταλιμπάν ότι εάν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να περνούν. Κι αυτό λειτουργεί καλύτερα σε σύγκριση με πριν, εξήγησε ο Όστιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλευρό του Όστιν, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε πως δεν υπήρξαν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που να υποδείκνυαν ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και η κυβέρνηση θα κατέρρεαν σε 11 ημέρες, όπως κι έγινε.

Ο Μίλεϊ τόνισε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν «ξεκάθαρα αναφέρει, ότι πολλαπλά σενάρια ήταν πιθανά», μεταξύ άλλων η ανάληψη ελέγχου από τους Ταλιμπάν μετά την ταχεία κατάρρευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και της κυβέρνσης, ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια διευθέτηση, έπειτα από διαπραγμάτευση.

«Το χρονικό περιθώριο μιας ταχείας κατάρρευσης… κυμαινόταν από εβδομάδες σε μήνες, ακόμη και σε χρόνια μετά την αποχώρησή μας», σημείωσε ο Μίλεϊ.

«Δεν υπήρχε τίποτα που εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος είδε που να υποδείκνυε την κατάρρευση αυτού του στρατού και αυτής της κυβέρνησης σε 11 ημέρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Αντιμέτωποι με την παραπαίουσα αφγανική οικονομία οι Tαλιμπάν - Επιτακτική ανάγκη ξένης βοήθειας

ΔΝΤ: Ανέστειλε τις χορηγήσεις προς το Αφγανιστάν λόγω της «αβεβαιότητας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider