Οι ΗΠΑ παγώνουν assets $9,5 δισ. για να κρατήσουν τους Ταλιμπάν μακριά από τα χρήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ παγώνουν assets $9,5 δισ. για να κρατήσουν τους Ταλιμπάν μακριά από τα χρήματα
Όλα τα assets που έχει η αφγανική κυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμα στους Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 9,5 δισ. δολαρίων που ανήκουν στην αφγανική κεντρική τράπεζα και διέκοψαν την αποστολή χρημάτων στη χώρα καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν την αξιοποίηση των χρημάτων από μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο αξιωματούχος είπε πως όλα τα assets που έχει η αφγανική κυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμα στους Ταλιμπάν, οι οποίοι παραμένουν στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την WSJ, οι ΗΠΑ μπλοκάρουν επίσης την πρόσβαση των Ταλιμπάν σε κρατικούς λογαριασμούς που διαχειρίζεται η Fed και άλλες αμερικανικές τράπεζες και εργάζονται για να εμποδίσουν την πρόσβαση της ισλαμικής οργάνωσης στα αποθέματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους σχεδον μισού δισ. δολαρίων.

Ο Ajmal Ahmady, ο ασκών καθήκοντα επικεφαλής της Da Afghan Bank, της κεντρικής τράπεζας της χώρας, έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ότι η μεταφορά δολαρίων θα παγώσει καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να μπλοκάρουν τυχόν προσπάθειες των Ταλιμπάν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια. Η DAB έχει $9,5 δισ. δολάρια σε assets, σημαντικό μέρος των οποίων βρίσκονται στην Federal Reserve της Νέας Υόρκης και σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι κυρώσεις σε βάρος των Ταλιμπάν τούς αποκόπτουν την πρόσβαση σε κεφάλαια. Ανώνυμες πηγές σημειώνουν στο Bloomberg ότι η συντριπτική πλειοψηφία των assets της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστά δεν βρίσκονται εντός της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μπλόκο» στους Ταλιμπάν από Facebook, Instagram και WhatsApp

gazzetta
gazzetta reader insider insider