Ο πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ
Με τον ΔΤΚ να παραμένει στο 5,4%, κατά τι υψηλότερος από τις προσδοκίες της αγοράς, οι αγορές «μυρίζονται» πιθανή επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Συνέπειες για ευρώ, χρυσό, αγορές και… Πάουελ.  

Ο πληθωρισμός του Ιουλίου τελικά παρέμεινε ελαφρά πάνω από τα επίπεδα των προσδοκιών της αγοράς, στο 5,4%, στο ίδιο επίπεδο όπως και τον Ιούνιο.

Η επιμονή αυτή, φαίνεται να ενισχύει τις προσδοκίες εκείνων που «παίζουν» το στοίχημα επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος αύξησης των επιτοκίων.

Τα επόμενα «νέα» - που δεν θα μπορεί να αποφύγει να δώσει ο επικεφαλής της FED κ. Πάουελ – θα τα περιμένουμε στις 26 - 28 του Αυγούστου, στο Jackson Hole.

Εκεί ο κ. Πάουελ θα πρέπει να εξηγήσει τα επόμενα βήματα της Fed, τόσο όσο αφορά στο μηνιάτικο πακέτο αγορών τίτλων κρατικού και ιδιωτικού χρέους (παραμένει στα 120 δις δολ μηνιαίως), όσο και το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο 2023.

Οι αγορές είχαν εκτιμήσει ότι τον Ιούλιο ο πληθωρισμός θα είχε διολισθήσει ελαφρά στο 5,3% αλλά διαψεύσθηκαν.

Δεν διαψεύσθηκαν βέβαια όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό ο οποίος εμφανίσθηκε ελαφρά χαμηλότερος του Ιουνίου (4,5%), στο 4,30%.

Η διατήρηση της ισχυρής ανοδικής τάση του πληθωρισμού αποδίδεται στην ανάκαμψη της οικονομίας (6,5%) στο δεύτερο τρίμηνο. Και ο κ. Πάουελ επιμένει ότι ο ΔΤΚ θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα αφού προηγουμένως αυξηθεί περισσότερο…

Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τις προβλέψεις της Fed και αυτό φαίνεται στις διάφορες μετρήσεις που γίνονται στους καταναλωτές.

Είναι σαφές όπως φαίνεται και στα διαγράμματα που ακολουθούν (πίνακες Ι και ΙΙ), ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες, ήτοι αυτές που είναι πάνω από τα 60 περιμένουν μεγαλύτερο πληθωρισμό ενώ οι άνω των 40 εμπιστεύονται περισσότερο την FED.

Βέβαια αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνω των 60 είναι γενιές οι οποίες έχουν την εμπειρία της δεκαετίας του 70 και του 80, όταν μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του Μπρέτον Γούντς έζησαν αλλεπάλληλα κύματα πληθωρισμού μέχρι να αρχίσει η Fed το 1981 να αυξάνει κατακόρυφα τα επιτόκια για να αναχαιτίσει τον διψήφιο πληθωρισμό…

Οι αγορές πάντως παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν για ελαφρά χαμηλότερο ΔΤΚ, δείχνουν να… ανακουφίστηκαν από την αποφυγή ενός ενδεχόμενου δυσάρεστης έκπληξης με νέα σημαντική άνοδο, τον Ιούλιο.

Το ίδιο και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, δεν φαίνεται να επηρεάστηκε προς το παρόν από την διατήρηση του ΔΤΚ στα ίδια επίπεδα, με το ευρώ να διορθώνει ελαφρά θετικά, αλλά να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών.
Το «δυναμωμένο» δολάριο – λόγω της ισχυρής τάσης ανάκαμψης της οικονομίας στο Β τρίμηνο – έχει σαφώς επηρεάσει και τις τιμές του χρυσού που έχει προσαρμοσθεί σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 1700 δολ. Στην πραγματικότητα δεν είναι ο χρυσός που πέφτει αλλά το δολάριο – στο οποίο τιμολογείται ο χρυσός – που ..ανεβαίνει.

Αυτή η προσδοκία των αγορών ότι η σταθερά ισχυρή τάση ανάκαμψης της οικονομίας στις ΗΠΑ και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού οδηγούν αναπόφευκτα σε επίσπευση της σταδιακής απόσυρσης της νομισματικής χαλάρωσης «σπρώχνουν» το δολάριο προς τα πάνω και πιέζουν αντιστρόφως ανάλογα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που τιμολογούνται σ’ αυτό το νόμισμα διεθνώς.

Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι η μέχρι στιγμής στάση της Fed και του κ. Πάουελ ειδικά, έχει ισχυροποιήσει την τάση μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα για συζητήσεις που αφορούν στην αντικατάστασή του με την λήξη της θητείας του…
Από την πλευρά πάντως του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μπάιντεν αποφεύγεται κάθε σχετική δημόσια συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του κ. Πάουελ στις 28 Αυγούστου στο Jackson Hole αναμένεται υπό τις παρούσες συνθήκες με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, ειδικά από την πλευρά της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider