Στο 2% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, πάνω από 2% ο πληθωρισμός 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 2% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, πάνω από 2% ο πληθωρισμός 
Η οικονομία των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί 0,3% το πρώτο τρίμηνο και 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2020, μπαίνοντας σε καθεστώς ύφεσης.

Ανάπτυξη 2% εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες ξανανοίγουν μετά τα πολύμηνα lockdown.

Η οικονομία των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί 0,3% το πρώτο τρίμηνο και 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2020, μπαίνοντας σε καθεστώς ύφεσης. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε κατά 13,7%.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1,5% και 13,2% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Ιταλία και Ισπανία αναπτύχθηκαν 2,7% και 2,8%, ενώ η οικονομία της Πορτογαλίας ενισχύθηκε κατά 4,9%. Η Γερμανία επέστρεψε σε ρυθμό ανάπτυξης, με +1,5%, ενώ το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,9%.

Συνολικά για το 2021, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει το ΑΕΠ να φτάσει στο 4,6% και να αναπτυχθεί 4,7% το 2022.

Πάνω από τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός, στο 7,7% η ανεργία

Ξεχωριστά, η Eurostat ανακοίνωσε πως ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 2,2% αυτό τον μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, από το 1,9% τον Ιούνιο και υψηλότερα από το 2% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι.

Οι τιμές ενέργειας ήταν για ακόμη ένα μήνα βασικός παράγοντας της αύξησης, κινούμενες στο +14,1% σε ετήσια βάση. Χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9% ετησίως, στο ίδιο ποσοστό με τον Ιούνιο.

Τέλος, η Eurostat ανακοίνωσε πως το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο μειώθηκε στο 7,7%, ήτοι 12,517 εκατ. άτομα, από 80% το Μάιο (12,940 εκατ. άτομα). Οι οικονομολόγοι ανέμεναν το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί στο 7,9%.

Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη παραμένουν σε εύθραυστη ισορροπία, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες. Παράλληλα, οι παράγοντες της αγοράς και οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να καθορίσουν εάν η πρόσφατη αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι παροδική ή όχι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider